pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:45/301)

Paski z awokado i bekonem 161

elektryczny papier do pieczenia miska deska do krojenia nóż widelec wyciskarka do czosnku Jak zrobić: Blaszkę do pieczenia wyjmujemy z piekarnika i kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze układamy równo boczek. Nastawić piekarnik na 180 stopni (Dopóki się nie nagrzeje, nie wkładać boczku do piekarnika) Jeśli macie grill elektryczny też proponuję położyć papier do pieczenia. W międzyczasie obrać

Keto - Meto Przepisy
Paski z awokado i bekonem 156

elektryczny papier do pieczenia miska deska do krojenia nóż widelec wyciskarka do czosnku Jak zrobić: Blaszkę do pieczenia wyjmujemy z piekarnika i kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze układamy równo boczek. Nastawić piekarnik na 180 stopni (Dopóki się nie nagrzeje, nie wkładać boczku do piekarnika) Jeśli macie grill elektryczny też proponuję położyć papier do pieczenia. W międzyczasie obrać

Keto - Meto Przepisy
Pizza z cebulą i boczkiem 158

kawy); 3 średnie cebule; 90 g wędzonego boczku w plastrach; 150 g startej mozzarelli; 1/2 pęczka szczypiorku; Sól; Pieprz.  Dodatkowo: Papier do pieczenia; Blacha z wyposażenia piekarnika. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w pióra. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć boczek. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę(...)około 1,5 cm) pizzy suchy. Na sos wyłożyć startą mozzarellę, a na ser podsmażoną cebulę z boczkiem. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do maximum (u mnie to 275 stopni, pierwsza półka od dołu, grzałka górna i dolna) i piec przez około 10 - 12 minut, aż pizza ładnie się zarumieni. Upieczoną pizzę przełożyć na deskę i odstawić

Gospodyni Miejska
Roladki z papryką otulone boczkiem 167

Pyszne i soczyste mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki.  Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 2 duże filety z kurczaka kawałek papryki czerwonej kawałek papryki jasnej 1/2 kulki mozzarelli 12 cieniutkich plasterków boczku sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany rozmaryn 2 łyżki oleju Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek(...)granulowanym. Na każdym płacie układać paseczki kolorowej papryki i mozzarelli. Zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 3 plasterkami boczku, w razie konieczności spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Posypać rozmarynem i piec ok 40 minut, do zarumienienia

Smakołyki Asi
Crumble z cukinią i serem feta (Crumble di zucchine alla feta) 168

integrale prezzemolo erba cipollina olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Formę do pieczenia smarujemy olejem, wykładamy cukinię, boczek, drobno pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Na cukinię wykładamy pokruszoną fetę.   Przygotowujemy kruszonkę z zimnego masła

La grande e la piccola cuoca
Chleb z boczkiem 191

będzie kanapka z boczkiem na chlebie. To będzie chleb z boczkiem w środku, czyli pieczemy chleb. Chleb z cebulką odwiedzający naszego bloga już znają. Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek. W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie. Zaczynamy od początku. Produktów jest niewiele: -ok. 1,5 kg mąki pszennej 650 -3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody -10 dkg drożdży -3 łyżeczki(...)wąskie paseczki.    Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.    Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.    Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.    Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Ostrym nożem nacinamy ciasto

Maminek kulinarny
Gołąbki pieczone 199

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz pozostałymi liśćmi z kapusty. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy drugą, wlewamy 1 i ½ szklanki bulionu, a na wierzch również kładziemy liście kapusty. Gołąbki szczelnie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy ok. 80 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmujemy folię aluminiową (uwaga(...)parę) oraz liście z wierzchu i dopiekamy gołąbki. Gotowe podajemy jak kto lubi i z czym lubi, a wybór jest niemały. Gołąbki pieczone podałam ze zrumienionym boczkiem i cebulką, ale można tradycyjnie – z sosem pomidorowym, grzybowym… i nie tylko. Jest to potrawa dosyć pracochłonna i czasochłonna, ale efekt jest wart poświęconego i czasu, i pracy. Z powyższych proporcji zrobiłam

mojewypiekiinietylko
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 108

boczku pokrojonego w kostkę - 250g jogurtu naturalnego - szczypta soli Szpinak rozmrażamy podduszając na patelni lub w garnuszku, odciskamy nadmiar wody i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy

upichcona
Bigos z wołowiną i boczkiem 172

Mój dzisiejszy bigos zrobiłam z dużą ilością mięcha. Upiekłam do niego pieczeń wołową i dodatkowo usmażyłam wędzony boczek. Miłośnikom mięcha z pewnością posmakuje...Moim zdaniem bigos jest najlepszy po upływie trzech dni, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a bigos smakuje wybornie.   Składniki: kapusta biała 2 kg, kapusta kiszona 1 kg, suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki), cebula(...)przez 1 godzinę. Do ugotowanej kapusty dodajemy pokrojoną i odcedzoną kapustę kiszoną oraz pozostałe przyprawy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony boczek i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do bigosu. Upieczoną pieczeń kroimy w kostkę lub szarpiemy i dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, podobno  do tradycyjnego

kulinarne odsłony pati
Prażone, prażuchy, pieczone, ... 271

Prażone, prażuchy, pieczone, pieczonki, duszonki , ...  w zależności od części Polski nazwy są różne, lecz jest to potrawa jednogarnkowa rodem ze Śląska ale polecam ją wszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe. Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku  2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe

Mechanik grilluje
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem 165

kurczaka, wędzonym boczkiem, serem halloumi, papryką, cebulą i świeżym ananasem. Kurczaka przyprawiłam na ostro, dodając do marynaty sporą ilość mielonej papryki chili.  Szaszłyki wyszły kolorowe oraz aromatyczne, z kruchym, soczystym i pikantnym mięsem z kurczaka, które świetnie komponuje się ze słodkim ananasem, słonym boczkiem wędzonym oraz słodko-słonawym serem halloumi.  Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosem(...)kroimy w plastry, a następnie każdy plasterk kroimy na pół. Na patyczki nadziewamy kawałki kurczaka, boczku, papryki, ananasa, cebuli i sera halloumi w dowolnej kolejności. Moja kolejność: kurczak - ananas - papryka - boczek - ser halloumi - kurczak - cebula - ananas - papryka - boczek - kurczak Szaszłyki układamy w blaszce do pieczenia.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli 58

Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli to danie, które może nie zachwyca wyglądem (nie ma się co dziwić skoro wszystko jest wymieszane ), ale smakuje cudownie. Prosta, nieskomplikowana potrawa, która będzie świetnym dodatkiem np. do mięs, ryb lub może stanowić lekki samodzielny posiłek. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 1/2 pęczka szparagów 4 łyżki(...)pesto z groszku i rukoli → Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem → Szparagi z parmezanem i czerwonym pieprzem → Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla Artykuł Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Zupa z czerwonej soczewicy 134

dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego - kilka

mojewypiekiinietylko
Policzki wołowe w winie 236

naczyniu na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. odstawić na bok. W tym samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać(...)gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością  to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa    na podgrzany półmisek  policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek.  P rzykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień

Stare Gary
Roladki z udźca indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami. Risotto z suszonymi pomidorami. 116

jest tak suchy jak filet, nie jest też w smaku tak specyficzny jak typowe białe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku.  Mięso podałam z risotto i dodatkami. Wyszedł fajny i ciekawy obiad. Polecam! Udźce z indyka, przepis: - 3 udźce z indyka(...)Wydryluj mięso, każdy udziec, natrzyj ziołami, dodaj śliwki i pomidory, całość mocno zroluj. Owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczką.  Na dno garnka żeliwnego ułóż posiekaną cebulkę, czosnek, ćwiartki jabłka, kilka suszonych śliwek, ułóż pionowo roladki z kurczaka im ciaśniej tym lepiej. Całość piecz przez 30 minut pod przykryciem kolejne 30 minut bez pokrywki. Risotto z suszonymi pomidorkami

SMYKWKUCHNI