pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:45/301)

Crumble z cukinią i serem feta (Crumble di zucchine alla feta) 175

integrale prezzemolo erba cipollina olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Formę do pieczenia smarujemy olejem, wykładamy cukinię, boczek, drobno pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Na cukinię wykładamy pokruszoną fetę.   Przygotowujemy kruszonkę z zimnego masła

La grande e la piccola cuoca
Chleb z boczkiem 197

będzie kanapka z boczkiem na chlebie. To będzie chleb z boczkiem w środku, czyli pieczemy chleb. Chleb z cebulką odwiedzający naszego bloga już znają. Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek. W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie. Zaczynamy od początku. Produktów jest niewiele: -ok. 1,5 kg mąki pszennej 650 -3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody -10 dkg drożdży -3 łyżeczki(...)wąskie paseczki.    Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.    Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.    Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.    Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Ostrym nożem nacinamy ciasto

Maminek kulinarny
Gołąbki pieczone 207

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz pozostałymi liśćmi z kapusty. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy drugą, wlewamy 1 i ½ szklanki bulionu, a na wierzch również kładziemy liście kapusty. Gołąbki szczelnie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy ok. 80 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmujemy folię aluminiową (uwaga(...)parę) oraz liście z wierzchu i dopiekamy gołąbki. Gotowe podajemy jak kto lubi i z czym lubi, a wybór jest niemały. Gołąbki pieczone podałam ze zrumienionym boczkiem i cebulką, ale można tradycyjnie – z sosem pomidorowym, grzybowym… i nie tylko. Jest to potrawa dosyć pracochłonna i czasochłonna, ale efekt jest wart poświęconego i czasu, i pracy. Z powyższych proporcji zrobiłam

mojewypiekiinietylko
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 121

boczku pokrojonego w kostkę - 250g jogurtu naturalnego - szczypta soli Szpinak rozmrażamy podduszając na patelni lub w garnuszku, odciskamy nadmiar wody i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy

upichcona
Bigos z wołowiną i boczkiem 183

Mój dzisiejszy bigos zrobiłam z dużą ilością mięcha. Upiekłam do niego pieczeń wołową i dodatkowo usmażyłam wędzony boczek. Miłośnikom mięcha z pewnością posmakuje...Moim zdaniem bigos jest najlepszy po upływie trzech dni, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a bigos smakuje wybornie.   Składniki: kapusta biała 2 kg, kapusta kiszona 1 kg, suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki), cebula(...)przez 1 godzinę. Do ugotowanej kapusty dodajemy pokrojoną i odcedzoną kapustę kiszoną oraz pozostałe przyprawy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony boczek i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do bigosu. Upieczoną pieczeń kroimy w kostkę lub szarpiemy i dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, podobno  do tradycyjnego

kulinarne odsłony pati
Prażone, prażuchy, pieczone, ... 277

Prażone, prażuchy, pieczone, pieczonki, duszonki , ...  w zależności od części Polski nazwy są różne, lecz jest to potrawa jednogarnkowa rodem ze Śląska ale polecam ją wszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe. Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku  2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe

Mechanik grilluje
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem 189

kurczaka, wędzonym boczkiem, serem halloumi, papryką, cebulą i świeżym ananasem. Kurczaka przyprawiłam na ostro, dodając do marynaty sporą ilość mielonej papryki chili.  Szaszłyki wyszły kolorowe oraz aromatyczne, z kruchym, soczystym i pikantnym mięsem z kurczaka, które świetnie komponuje się ze słodkim ananasem, słonym boczkiem wędzonym oraz słodko-słonawym serem halloumi.  Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosem(...)kroimy w plastry, a następnie każdy plasterk kroimy na pół. Na patyczki nadziewamy kawałki kurczaka, boczku, papryki, ananasa, cebuli i sera halloumi w dowolnej kolejności. Moja kolejność: kurczak - ananas - papryka - boczek - ser halloumi - kurczak - cebula - ananas - papryka - boczek - kurczak Szaszłyki układamy w blaszce do pieczenia.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli 68

Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli to danie, które może nie zachwyca wyglądem (nie ma się co dziwić skoro wszystko jest wymieszane ), ale smakuje cudownie. Prosta, nieskomplikowana potrawa, która będzie świetnym dodatkiem np. do mięs, ryb lub może stanowić lekki samodzielny posiłek. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 1/2 pęczka szparagów 4 łyżki(...)pesto z groszku i rukoli → Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem → Szparagi z parmezanem i czerwonym pieprzem → Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla Artykuł Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Zupa z czerwonej soczewicy 139

dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego - kilka

mojewypiekiinietylko
Policzki wołowe w winie 241

naczyniu na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. odstawić na bok. W tym samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać(...)gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością  to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa    na podgrzany półmisek  policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek.  P rzykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień

Stare Gary
Roladki z udźca indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami. Risotto z suszonymi pomidorami. 124

jest tak suchy jak filet, nie jest też w smaku tak specyficzny jak typowe białe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku.  Mięso podałam z risotto i dodatkami. Wyszedł fajny i ciekawy obiad. Polecam! Udźce z indyka, przepis: - 3 udźce z indyka(...)Wydryluj mięso, każdy udziec, natrzyj ziołami, dodaj śliwki i pomidory, całość mocno zroluj. Owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczką.  Na dno garnka żeliwnego ułóż posiekaną cebulkę, czosnek, ćwiartki jabłka, kilka suszonych śliwek, ułóż pionowo roladki z kurczaka im ciaśniej tym lepiej. Całość piecz przez 30 minut pod przykryciem kolejne 30 minut bez pokrywki. Risotto z suszonymi pomidorkami

SMYKWKUCHNI
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami 187

tahini . Jak lubicie tradycyjną zupę kalafiorową też polecę Wam mój przepis. Jednak przyszedł czas na nową wersję, zupę bardzo delikatną ale urozmaiconą dodatkami. Na górze znalazł się bowiem wędzony boczek i pyszne chrupiące grzanki. Idealnie uzupełniły moją zupę. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem(...)boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – krem z papryki z tequilą – krem z pieczonej papryki – góralska kwaśnica Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami Przygotowanie : ok 30 minut Ilość porcji : 4-5 Składniki: – 1 mały kalafior – 1 duży ziemniak – 1 cebula – 2 łyżki

nietylkopasta.pl
Tarta z boczkiem i szparagami 155

wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni(...)misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C

Pasja Smaku
Bigos 215

składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych(...)/paski. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości 2-3 mm. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, a śliwki kroimy na nieduże kawałki. Od boczku oddzielamy skórę (odkładamy na bok) i kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Pieczoną szynkę lub schab, polędwicę oraz kiełbasę jałowcową kroimy na nieduże kawałki (patrz zdjęcia). Dużą głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu

Kulinarna Pokusa
Wędliny domowe 110

Wędliny domowe Wędlina domowa czyli przetwory mięsne pod różną postacią. Najbardziej popularne są wędliny wędzone tzw. wędzonka wieprzowa. Szynki, boczki, swojskie kiełbasy, ale nie każdy ma jak wędzić. Choć bardzo popularne stały się wędzarnie ogrodowe, to nie każdy wie jak wędzić. Znaczenie ma wszystko, wędzarnia drewniana czy metalowa, jakie drewno do wędzenia kiełbasy, a jakie do wędzenia szynki. Wędlina domowej(...)niezdrowe. A sztuczne preparaty wędzarnicze są zdrowsze od naturalnego wędzenia, nie nic z takich. Sprawdzone przepisy na wędliny domowe gotowane, pieczone, pasztety. Do bardzo popularnych należy także domowa kiełbasa siekana i domowa kiełbasa w słoiku. Kiełbasa domowa przepis, boczek, karkówka najlepszy sprawdzony, za którymś stoi człowiek. Każdy z moich przepisów na wędlinę, na ciasta i na wszystkie zamieszczone

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania