pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:236/331)

Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem 134

wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze się znajdzie w mojej lodówce. Takie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają wystarczająco szybko, można je jednak podać z dipami, owijać w szynką parmeńską lub podawać jako przegryzka do zupy, a do jakiej pasują najbardziej to już wkrótce......;) Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko(...)pasków 4. Każdy z pasków obtaczamy w jajku, następnie w startym parmezanie 5. Trzymając za dwa końce skręcamy względem siebie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy grissini ok 15 min, do tzw złotego koloru

Słodki Kompromis
Zapiekanka brokułowa 615

Składniki: 1 brokuł 30 dkg makaronu rurki lub świderki 1 nieduża papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy ok 20 dkg wędliny np. szynka 1 mała cebula ok 1 szkl  śmietany 18 % 25 dkg sera żółtego sól pieprz bazylia, zioła prowansalskie Wykonanie: Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać(...)miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę,  sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia) Wszystko wyrównać .  Ser zetrzeć na tarce,połowę  wymieszać ze śmietaną  solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować . Na wierzch posypać resztą sera

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kluski ziemniaczano-serowe 373

kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę(...)solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, oznacza to że są gotowe. Wyciągamy kluski ziemniaczano-serowe łyżką cedzakową. Podajemy kluski z sosem pieczeniowym z szynką. Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 112

wołowe. Cecina - szynka wołowa suszona przez około 7- 14 miesięcy, a następnie prze około trzy tygodnie wędzona na zimno w dymie dębowym. Szynka z wołowiny Kobe – suszona tradycyjnie.  Szynka nabiera smaku dzięki dwu letniemu procesowi dojrzewania. Obie wspaniałe, jednak Cecina bardziej mnie ujęła. Następnie mieliśmy przyjemność spróbować secreto. Secreto to tylna część łopatki (pacha) świni iberyjskiej. Jest jedną(...)kilogramy trawy. Specyficzne, bardzo odżywcze jedzenie oraz wolny wybieg powoduje że spalają zbędną masę, mięso ma inną budowę, strukturę i smak. Secreto świetnie nadaje się na grilla i do pieczenia. Przypraw wielu nie potrzebuje, jest dobra sama w sobie, tylko trochę soli i... jeść. Mięso to można kupić tylko mrożone ponieważ świnie iberyjskie ubój odbywa się tylko raz do roku

królestwo garów
Opiekana ciabatta z gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym 95

gruszek i grillować je z każdej strony do ulubionego stopnia przypieczenia. W tym czasie ciabattę przekroić w poprzek i opiec w tosterze lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190℃ na około 2-3 minuty. Lepiej jednak jest chleb opiekać w tosterze, gdyż w piekarniku mogą za bardzo wyschnąć. Można pieczywo również(...)bułeczki - spróbuj także poniższych [aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie] Francuskie tosty z owocami Grzanki z twarożkiem, masłem orzechowym, miodem i szczyptą ostrej papryki Bułeczki zapiekane z szynką i jakiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniko - Pizza 125

kolacyjnych kanapek, która często przygotowuje sobie mój mąż sam ;) Przepis na 2 osoby: 1 duże jajko 1/2 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej tortowej spora szczypta sody przesmażone kawałki szynki, kiełbasek (czyli to co nam zbywa w lodówce ) 2-3 łyżki groszku konserwowego 1-2 małe ogórki kiszone papryka czerwona, żółta pokrojona w kostkę po łyżce kukurydzy i fasoli czerwonej(...)dodajemy sodę oraz przyprawy. mieszamy i jeśli konsystencja będzie za luźna to dodajemy odrobinę mąki pszennej. Całość dzielimy na dwie porcje. wylewamy pierwszą na rozgrzana patelnie posmarowana oliwą i pieczemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem

Gotowanie...to proste !
SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH 164

Składniki: 5-6 plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić(...)tłuszczu, gdy lekko będą miękkie dodać suszone pomidory. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę jarzyn. Następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami. Całość podlać wywarem lub wodą. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.1h. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Frittata czyli remanent w lodówce 123

można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek(...)pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła. Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia o max. średnicy 26 cm smarujemy

IMPRESJA SMAKU
Zapiekane cebule 124

Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja jest taka… Zapiekane cebule – składniki: 4 cebule ok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi) garść ciemnych oliwek mała bułka namoczona w mleku zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ok. 30 g parmezanu 2 łyżki serka kremowego(...)powstała foremka. Środki z dwóch cebul kroję w kostkę i mieszam ze wszystkimi składnikami i doprawiam solą, pieprzem i farszem napełniam foremki. Wkładam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piekę w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni ok 20 minut. Smacznego   Post Zapiekane cebule pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 120

spotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie.  Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne(...)cytrusowe. Przyjemna kwasowość. Proste wino na ciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe. Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem. Cabernet

królestwo garów
Świąteczny Pasztet 1031

Świąteczny Pasztet Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie. Składniki: ·        30 dag szynki wieprzowej ·        20 dag boczku surowego ·        2 udka z kurczaka ·        30 dag wątroby drobiowej(...)rosole moczymy bułkę. 6.   Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową. 7.   Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C. 8.   Po upieczeniu studzimy. 9.   Pasztet gotowy

Kulinarna Chwila
zapiekanka ziemniaczana 92

Składniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie foto z tel. Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem

mojej kuchni
Jajecznica z szynką, cebulą i szczypiorkiem 190

Jajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy przygotowuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 207

zlewu). Wyjmujemy klops z blaszki trzymając za papierowe uszy na kuchenną deskę, następnie przekładamy go ostrożnie i już bez papieru do pomidorowego sosu. Wszystko razem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 35 minut w 180⁰C, na środkowej półce . Po upieczeniu klops kroimy na 1,5cm plastry – z tej wielkości foremki to około 12 porcji. Podałam go z ziemniaczanym puree(...)takiej formie można podać go na półmisku wędlin – będzie idealny do kanapek! KLOPS, forma keksówka długości 25cm 500g mielonej wołowiny (mieszanka: udziec, łata, łopatka, antrykot) 500g mielonej wieprzowiny (mieszanka: szynka, karkówka, łopatka) 1 kulka mozzarelli z bawolego mleka 100g czerwonej papryki (waga po obraniu) 130g czerstwego chleba (u mnie chleb żytni z chia na zakwasie) ½ dużej cebuli (120g) 2 ząbki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania