pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:231/331)

Wytrawne muffiny drożdżowe 125

ciasto 500g mąki pszennej typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser  szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona  Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany(...)planetarnego- ja używam kMix'a). Dopraw do smaku. Ciastem napełnij foremki sylikonowe. Dodaj pokrojone dodatki (wciskając je paluszkiem trochę do środka- w tej czynności bardzo chętnie pomagają mi dzieci). Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z listkami świeżej bazylii. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Placki ziemniaczane po węgiersku 141

Czas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki,   marchew,   pietruszka,   przyprawa do gulaszu,   papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka   sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski(...)papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Tarta z porem i szpekiem 194

Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 250 gr serka ricotta 2 duże pory 100 g tyrolskiego szpeku w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku) 1/3 szklanki bialego wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry) 4 jajka 70 gr startego żółtego sera ( u mnie ementaler) 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa(...)podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem

Mia Cucina Sofieta
Wołowina Wellington 75

grzybów. Masę odstawiamy d wystudzenia. Następnie na stole rozkładamy folię spożywczą i układamy na niej na zakładkę plastry szynki tak, aby po zawinięciu ułożyły się dookoła mięsa. Na rozłożoną szynkę rozsmarowujemy przygotowaną wcześniej masę grzybową. Następnie na tym układamy wołowinę i całość ciasno zwijamy. Zwinięty i zafoliowany kawałek mięsa odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Na stole rozkładamy ciasto(...)minut. Następnie gotowe mięso wyciągamy z lodówki i delikatnie nacinamy je nożem. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i mięso pieczemy przez około 35-40 minut. Wyciągamy i odstawiamy na 15 minut by potrawa odpoczęła. Kroimy ostrym nożem na kawałki ok 3 cm grubości. Artykuł Wołowina Wellington pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Co by tu zjeść… 99

można naprawdę przyrządzić danie, które nieźle pobudzi smakowe kubki. Uwielbiam takie jedzenie! Niecała godzina w kuchni i obiad gotowy! Grillowana szynka na 4 porcje Składniki: 600 g mięsa od szynki wieprzowej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżki oleju BBQ o smaku wędzonki 1 łyżeczka soli ½ kg ziemniaków 2 awokado 1 czerwona cebula, mała 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek(...)godzinę do zamarynowania. Ziemniaki obierz i pokrój na podłużne słupki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź, rozgrzej olej i usmaż frytki. Rozgrzej grillową patelnią i piecz mięso partiami, około 3 minuty. Upieczone mięso przełóż na naczynie i przykryj aluminiową folią. Przekrój awokado na pół wyjmij miąższ łyżką i zgnieć widelcem. Wymieszaj awokado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę

codojedzenia
Pizza calzone z pysznym farszem 201

dalej smażymy. Dodajemy mięso, startą na dużych oczkach marchewkę, i wszystko chwilę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię oraz drobno pokrojoną szynkę, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kilka minut. I farsz gotowy-odkładamy(...)składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg. Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył)  , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano. Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Tak postępujemy z całym ciastem. I gotowe :) Bardzo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pizzerinki z cukini! 110

grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem(...)Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy

Kuchnia Pani Wiosny
Kalafior faszerowany 144

Witam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej(...)kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Kuchnia Beaty
Tartaletki ze szparagami i kabanosami 140

przygotować? W lodówce warto mieć kilka "pewnych" składników, które zawsze się przydadzą. Przede wszystkim ciasto francuskie i serek kanapkowy. A do tego już dowolne składniki: pomidorki koktajlowe, boczek, szynkę czy szparagi. Co kto lubi. Ja dzisiaj postawiłam na szparagi i kabanosy.  Składniki (8 szt.): opakowanie ciasta francuskiego 2-3 kabanosy 4 szparagi opakowanie serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)kawałki, podobnie pokroić kabanosy. Serek wymieszać z przyprawami i jogurtem. Na każdym kwadracie ułożyć porcję serka, kabanosy i szparagi. Tartaletki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze

Pasja Smaku
Sałatka 6 składników 457

Przepis powstał z potrzeby chwili... Kompozycja i propozycja składników to już moja inwencja twórcza... sałatka wyszła smaczna i z pewnością będę ją robić:-) Składniki: 5 jajek

IMPRESJA SMAKU
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 82

mniej smaczne właśnie langosze. Langosz, którego węgierska nazwa lángos pochodzi od słowa láng oznaczającego płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka(...)jego przygotowaniu budkach, umiejscowionych najczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest

Ostra na Słodko
Imprezowe mini pizzerinki 217

mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru   Dodatki: papryki w różnych kolorach (po kawałku) wędliny: szynka, salami ok. 10dkg cebula ser żółty ok. 10dkg sos pomidorowy lub ketchup   *** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie(...)wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posmarowanym olejem blacie, na grubość około 0,5 cm. Za pomocą dużej szklanki wycinamy w cieście kółeczka *** *** Kółeczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy następne kółeczka *** *** Paprykę, cebulę i wędlinę kroimy na kawałki *** *** Na każdej pizzerince układamy po pare kawałków wędliny

Blog z Apetytem
Pizza hawajska 178

suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1/2 puszki ananasów 100 g szynki konserwowej opcjonalnie kukurydza konserwowa Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę.  Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce(...)ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko zależy piekarnika) na 20 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić zaglądając pod spód pizzy

Bon appetit mon amie
Koszyczki chlebkowe z serem żółtym 154

sama reklama kiedyś mówiła: Pij mleko, będziesz wielki". Koszyczki chlebkowe 1 opakowanie chleba tostowego 1 opakowanie SERA ŻÓŁTEGO 2 pieczarki 1/2 cebulki 1/2 pomidora 4-5 plasterków szynki 1/3 laski kiełbasy pół puszki tuńczyka pęczek szczypiorku Chleb tostowy wyjąć z opakowania (ewentualnie wykroić kółka szklanką) i rozwałkować lekko. Formę do muffinek wysmarować margaryną, do każdej z dziurek dać(...)pokrojonych (w grubsze kawałki) sera żółtego, 1-2 plasterki pokroić w drobne paseczki i na koniec posypać nimi wszystkie  składniki w koszyczkach. Szczypiorek zostawiamy do posypania po upieczeniu. Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć, posypać szczypiorkiem i spożywać

Gotuję Testuję
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 229

łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C  polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup,  całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze(...)łyżeczkami zalewy pozostałej po suszonych pomidorach. Sos dolewamy do sałatki Polędwiczkę prosto z lodówki wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20- 25 minut, w zależności od jej wielkości, pieczemy aż ciasto nabierze rumińców SMACZNEGO

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania