Witam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej(...)kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem
Kuchnia Beatyprzygotować? W lodówce warto mieć kilka "pewnych" składników, które zawsze się przydadzą. Przede wszystkim ciasto francuskie i serek kanapkowy. A do tego już dowolne składniki: pomidorki koktajlowe, boczek, szynkę czy szparagi. Co kto lubi. Ja dzisiaj postawiłam na szparagi i kabanosy. Składniki (8 szt.): opakowanie ciasta francuskiego 2-3 kabanosy 4 szparagi opakowanie serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)kawałki, podobnie pokroić kabanosy. Serek wymieszać z przyprawami i jogurtem. Na każdym kwadracie ułożyć porcję serka, kabanosy i szparagi. Tartaletki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze
Pasja SmakuPrzepis powstał z potrzeby chwili... Kompozycja i propozycja składników to już moja inwencja twórcza... sałatka wyszła smaczna i z pewnością będę ją robić:-) Składniki: 5 jajek
IMPRESJA SMAKUmniej smaczne właśnie langosze. Langosz, którego węgierska nazwa lángos pochodzi od słowa láng oznaczającego płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka(...)jego przygotowaniu budkach, umiejscowionych najczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest
Ostra na Słodkomąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru Dodatki: papryki w różnych kolorach (po kawałku) wędliny: szynka, salami ok. 10dkg cebula ser żółty ok. 10dkg sos pomidorowy lub ketchup *** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie(...)wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posmarowanym olejem blacie, na grubość około 0,5 cm. Za pomocą dużej szklanki wycinamy w cieście kółeczka *** *** Kółeczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy następne kółeczka *** *** Paprykę, cebulę i wędlinę kroimy na kawałki *** *** Na każdej pizzerince układamy po pare kawałków wędliny
Blog z Apetytemsuchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1/2 puszki ananasów 100 g szynki konserwowej opcjonalnie kukurydza konserwowa Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce(...)ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko zależy piekarnika) na 20 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić zaglądając pod spód pizzy
Bon appetit mon amiesama reklama kiedyś mówiła: Pij mleko, będziesz wielki". Koszyczki chlebkowe 1 opakowanie chleba tostowego 1 opakowanie SERA ŻÓŁTEGO 2 pieczarki 1/2 cebulki 1/2 pomidora 4-5 plasterków szynki 1/3 laski kiełbasy pół puszki tuńczyka pęczek szczypiorku Chleb tostowy wyjąć z opakowania (ewentualnie wykroić kółka szklanką) i rozwałkować lekko. Formę do muffinek wysmarować margaryną, do każdej z dziurek dać(...)pokrojonych (w grubsze kawałki) sera żółtego, 1-2 plasterki pokroić w drobne paseczki i na koniec posypać nimi wszystkie składniki w koszyczkach. Szczypiorek zostawiamy do posypania po upieczeniu. Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć, posypać szczypiorkiem i spożywać
Gotuję Testujęłyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup, całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze(...)łyżeczkami zalewy pozostałej po suszonych pomidorach. Sos dolewamy do sałatki Polędwiczkę prosto z lodówki wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20- 25 minut, w zależności od jej wielkości, pieczemy aż ciasto nabierze rumińców SMACZNEGO
Luźna Kuchniamąki 50 g drożdży 125 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko farsz: ananas z puszki pokrojony w kostkę (opcjonalnie świeży) szynka pokrojona w plastry 150 g startego sera żółtego parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu opcjonalnie zioła i przyprawy do smaku sos: przecier pomidorowy bądź ketchup łagodny Przygotowanie: Do letniego mleka dodajemy(...)ciasto, podsypując mąką by się nie kleiło. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30-45 min pod przykryciem. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą, bądź ściereczką.Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć na nią papier do pieczenia (opcjonalnie posypać blachę bułką tartą, by ciasto nie przywarło do dna). Po wyrośnięciu ciasta formować okrąg o średnicy około 30 cm, nałożyć
KreatywnePinykroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Dusimy aż odparuje nadmiar wody. Ugotowanego brokuła studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Dodajemy do pora i pieczarek- dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy. Dodajemy ją do warzyw. Następnie dodajemy śmietanę i dusimy chwilę, aż farsz zgęstnieje. Studzimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę. Następnie dzielimy na dwie części(...)Zaplatamy, przekładając raz pasek z lewej strony na prawą, raz drugi pasek z prawej na lewą i tak do samego końca. Wierzch warkocza smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach Życzę smacznego! :)) Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki
Czerwona Porzeczkapierwsze uratuje to Was przed brakiem obiadu, a dwa zamrożone warzywa nie tracą swoich drogocennych witamin i można je śmiało używać ;). Składniki: 5 dużych jaj 40 ml mleka szynka konserwowa (lub inne rodzaje wędliny według swojego gustu) ok 100 - 200 g opakowanie warzyw Iglotex bukiet 9 warzyw 1 cebula 100 g sera żółtego pieprz, sól do smaku łyżka oleju Wykonanie(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie w naczyniach do zapiekania układamy warzywa z wędliną i zalewamy mieszaniną jaj. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 20 min. Podajemy gorące z ulubionym sosem i np. kromką świeżego pieczywa. Smacznego
Malinowe Pocałunkioliwy lub oleju, 2 i 3/4 szklanki mąki kilka łyżek zielonego pesto, kilka suszonych pomidorów w oleju, garść oliwek, ok. 100 g mozzarelli, mała czerwona cebula, kilka plastrów szynki lub ulubionej włoskiej wędliny W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut(...)posypać pokrojonymi pomidorami, oliwkami, czerwoną cebulą wędliną i startym serem. Zwinąć ciasto (jak na filmie). Ostrym nożem pokroić na 15-16 plastrów (bułeczek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli bułeczki podczas przenoszenia się troszkę zdeformują, można delikatnie nadać im okrągły kształt palcami. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piec w 180 C około 25 minut
Lekcje w kuchniwięcej na przygotowanie bardziej wyszukanego dania. Czy to na słodko czy też na wytrawnie. Z reguły udaje mi się to zrealizować. Wtedy na stół wjeżdżają na przykład jajka w szynce , jajecznica na boczku albo omlet . Albo tak jak w dniu dzisiejszym- keto pankejki dyniowe. Ostatnie podrygi dyni Wiem, że sezon dyniowy powoli przechodzi już do przeszłości. W sklepach zdarza się(...)nich. Pokroiłam ją na kawałki i upiekłam razem z ostatnimi donutami . Potem zmiksowałam na puree (a raczej na gęstą pastę, bo dynia Hokkaido zawiera stosunkowo niewiele wody). Puree z pieczonej dyni leżakowało potem w lodówce, ale w końcu doczekało się swojego entrée podczas dzisiejszego śniadania. Keto pankejki dyniowe Prosto nie znaczy banalnie Oczywiście keto pankejki wyszły świetnie. Nie jest
Modern Cave GirlPasztety warzywne często pojawiają się w mojej kuchni, bo są fajną i zdrową alternatywą dla kawałka sera i szynki w kanapce. Dziś proponuję Wam obłędny pasztet z marchewką, soczewicą i masłem orzechowym. Marchewka tak samo jak dynia lubią masło orzechowe. Oj tak. I to bardzo. Nie pomijajcie tego składnika, bo dodaje fajnego twista. W przepisie jest harissa. Jeśli nie chcecie(...)wytrzymać, ale poczekajcie aż pasztet całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy zacznijcie go kroić. Wcześniejsze próby mogą skończyć się katastrofą. Ilość porcji: 1 foremka o długości 16cm Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki: soczewica czerwona – 1 szklanka marchewka – 500g kasza jaglana, jęczmienna lub pęczak – ½ torebki ugotowanej masło orzechowe – 3 łyżki cebula – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki
wiecejwarzyw.plsposób – socca to nic innego jak prosty placek z mąki z ciecierzycy, wody, oliwy oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Tradycyjnie smaży się go na patelni lub piecze w specjalnej, miedzianej formie. Socca to danie niezwykle proste i zdrowe. Jeśli miałabym je z czymś porównać to porównałabym je do naszych polskich naleśników. Różnica tkwi tutaj w mące – to mąka(...)zaraz po upieczeniu, posypane świeżo mielonym pieprzem, solą himalajską oraz lekko oprószone startym parmezanem. Smakują obłędnie. Oczywiście to nie jedyny sposób na to danie – równie dobrze smakuje z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi – w tej wersji przypomina troszkę spód do pizzy Polecam jednak kombinowanie ze smakami i poszukiwanie swojej ulubionej kompozycji Smacznego Socca – placek z ciecierzycy
365 dni dookoła kuchni