Frittata to popularna w Hiszpanii potrawa, którą robi się z jajek oraz warzyw. Czasami dodać można także szynkę, ser i zioła. Frittata z białymi szparagami Frittata to idealna propozycja śniadaniowa. Podana na ciepło z odrobiną świeżego koperku lub sałaty rukoli zaspokoi głód niejednego głodomora. Bardzo się cieszę, iż w sklepach dostępne w końcu są świeże szparagi. Do wyboru mamy zarówno(...)białe szparagi. W sezonie jak często tylko mogę kupuję oba rodzaje szparagów. Zielone zapiekam, dodaję do potraw, robię zupę, sałatki, podaję jajko dodatek. Z białych najczęściej robię zupę, piekę lub ostatnio właśnie dodałam do frittaty. Zielone szparagi są nieco delikatniejsze w smaku i nie mają, aż tak bardzo łykowatej łodygi jak te białe. W zależności od dania na jakie macie
mecooksteż sosów. Zachowajmy umiar w ozdobach, a postawmy na doskonałej jakości produkty. U mnie w tym roku królują produkty marki Konspol z serii NATURA – Kabanosy z kurczaka, Szynka z wędzarni, Kiełbasa wiejska i Pasztet z królika. Produkty z linii Natura są bezglutenowe i mają bardzo dobry skład, co doceniają wszyscy, którzy mieli okazję ich skosztować. Bardzo cieszy mnie(...)Produkty Konspol z serii NATURA nie zawierają konserwantów ani glutaminianu monosodowego. Przygotowane są z najlepszej jakości wyselekcjonowanych składników. Kupując je wiemy, że naszych gości poczęstujemy czymś równie pysznym, jak pieczone, domowe wędliny. Zaoszczędzimy jednak sporo czasu, który możemy wykorzystać np. na pieczenie ciast z mojego bloga! Sprawdźcie i Wy! Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowałam Was do stworzenia wyjątkowej
Ostra na Słodkoosolonej wodzie. 2. Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę lub paski, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem. 3. Masa jajeczna Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę(...)pieprzem. 4. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wyłożyć zgrillowane warzywa, ułożyć różyczki brokułu, zalać masą jajeczną, posypać resztą żółtego sera i kukurydzą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) **** Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki z ricotty (Gnocchi di ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne(...)bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e champignon al forno) **** Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) **** Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella
La grande e la piccola cuocasądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej. Składniki: 70 dag schabu ok 15 g soli peklowej zioła prowansalskie słodka mielona papryka smalec Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką(...)Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni. 3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st. Smacznego!!! Źródło: Z miłości do żywności
Kuchnia domowa AniPamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką ? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :) Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych(...)gości :) SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego ok 400 g masy makowej (1/2 puszki) garść płatków migdałowych 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto. 3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce
Kto ugości moich gości?Ciekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno. SKŁADNIKI parówki (u mnie z szynki) żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy do ok. 10 parówek) papryka słodka 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około(...)następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają. Ciasto lekko dociskamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Możemy pokroić parówki w krążki
Moje Kuchenne Rewelacjekarczek pieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka z cynamonem- pieczona w naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny(...)kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką czerwoną sałatka z szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie
Proste Potrawywprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce(...)papryką i gałką muszkatołową. Dodać połowę startego żółtego sera. Wymieszać. Teraz należy przełożyć to do naczynia żaroodpornego, kokilek lub patelni z metalowa rączką. Wyrównać. Posypać wierzch resztą sera żółtego. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówObiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną. Bardzo lubimy dania z makaronem i kapustą. Może nie przygotowuję takich obiadów aż tak
Słodkie okruszkiszklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce kawałek cebuli 3-4 plasterki drobiowej szynki kilka plasterków boczku 2-3 łyżki kukurydzy z puszki prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać. Przygotowanie: Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże(...)jest bardzo ciepło. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy nasze ciasto i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Mi pomagały dzieci Spód pizzy dziurkujemy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy warstwą startego sera i układamy
Słodkie okruszkiznane w całej Europie wschodniej i środkowej. Gołąbkowe Lasagne Nazwa-gołąbki-według historyków, może pochodzić od gołębi zawijanych w liście kapusty, by mięso nie wysychało podczas pieczenia, które jadano na szlacheckich dworach. Uboższe i ubogie warstwy społeczne, zaadoptowały ten przepis na swoje możliwości i w liście kapusty zawijano kaszę i ziemniaki, a i zdarzało się czasami mięso. Lasagne to już(...)tylko, to Bolognese. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moim Gołąbkami. Lasagne z Japońską nutą Składniki Biała kapusta główka Mięso mielone od szynki 450 gram Ryż biały 200 gram ugotowany Cebula 2 sztuki Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Pomidory San Marzano 1-2 puszki
RafalCookokoło 1/3 tego sosu. Resztę można zamrozić w mniejszych porcjach. Przy kolejnej próbie będzie jak znalazł. Dodatki: 1 kulka mozzarelli 2 plasterki żółtego sera np. gouda 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 2 pieczarki 10 pomidorków koktajlowych lub kilka plasterków klasycznych 12 liści bazylii Takie dodatki wybrałam tym razem dla siebie, ale tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Można dodać suszone(...)góra/dół. Blachę zostawiamy w piekarniku na środkowym poziomie. Dobrze jeśli piekarnik posiada prowadnice. Ciasto dzielimy na dwie kulki - z tej proporcji mamy 2 pizze. Na papierze do pieczenia rozgniatamy/rozciągamy ciasto. Przekręcamy kilka razy w trakcie rozciągania. Pierwsza trochę się poprzerywała, ale druga już była idealna :) kwestia złapania wprawy. Przekładamy ciasto na deskę lub płaski duży talerz. Smarujemy
Emskie Smaki