pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:221/331)

Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 178

odcedzamy kroimy na kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty(...)białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca. Smacznego :) Ps. Tutaj zapoznacie się z szerokim asortymentem wspaniałych makaronów firmy  MAKARONY POLSKIE

Wanilia i Kardamon
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 118

rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków. Eleganckie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami i bogatym finiszem. Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Jest idealne do pieczonych mięs, w szczególności jagnięciny.  Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito Madeira. Jest to królestwo Madery. W ofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach(...)bardzo wielu różnych dań.  I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka do deserów, puddingów, serów i karmelizowanych owoców. Potem jeszcze skok na Antypody do Nowej Zelandii na wina z WaiparaWest . Jak zwykle były doskonałe. To tylko kilka wybranych

królestwo garów
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką 574

prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować cienko keczupem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obok siebie plastry wędliny. Nad plastrami wędliny(...)ściśle zwinąć w roladkę. Roladkę pokroić na plastry o szerokości ok 1,5-2 cm. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut aż ślimaczki się ładnie przyrumienią

Monia miesza i gotuje
Calzone 464

świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli - takiej od serca * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy   * cebula * pieczarki * szynka * czerwona papryka * pomidorki koktajlowe * ser żółty * oregano, bazylia Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto(...)Rozwałkować na cienko. Na jednej połowie ciasta posmarowanej sosem, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem. Złożyć i skleić ze sobą boki ciasta. Zrobić zakładkę by nic nam nie wyciekło podczas pieczenia. Piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 205

opakowanie ciasta francuskiego ·        keczup ·          około 50 g salami, dowolnej   szynki lub boczku pokrojonego w cieniutkie paseczki ·        około 3 pieczarki ·        żółty ser ·        zioła prowansalskie   Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy(...)ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki się lekko zarumienią

Mania Gotowania
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4208

pewno przypadną do gustu Twoim gościom i wszyscy pożegnają mijający rok z zadowolonym i pełnym brzuchem! Szybkie ciasta bez pieczenia na Sylwestra Jeśli szalejesz na punkcie ciast bez pieczenia , to je również tutaj znajdziesz. Wszystkie ciasta, które znajdują się u mnie na blogu są sprawdzone! Jeśli będziesz się trzymać uważnie zaleceń z każdego przepisu to ciasto będzie wyglądać identycznie(...)tartej Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Parówki w cieście francuskim Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem Quesadilla z kurczakiem i serem Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym Kotlety z piersi kurczaka Stripsy

Kulinarne Przeboje
Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem 99

Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem to szybka propozycja na lekką i zdrową kolację. Sałatka składa się praktycznie z 3 składników. Szpinak to bogactwo składników odżywczych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Z tego już słyniemy. Pyszne wędzone kiełbasy 76

całej Europie i niemal na całym świecie. Oto jej najlepsze rodzaje: Kiełbasa myśliwska sucha – krucha, przygotowywana z rozdrobnionej wieprzowiny, często z dodatkiem wołowiny, przyprawiana ziarnami jałowca. Wędzona, następnie pieczona i suszona. Jest też bardzo trwała. Kiełbasa tuchowska – wieprzowa z dwudziestoprocentowym dodatkiem wołowiny (dzięki temu jest sucha). Kiełbasa ta jest wędzona w dymie olchowym lub bukowym. Jest wytwarzana(...)pieprzem, majerankiem, czosnkiem, kminkiem, jałowcem i zielem angielskim. Wędzona w dymie olchowym. Kiełbasa lisiecka – należy wiedzieć, że jest robiona z grubo siekanej wieprzowiny, której aż osiemdziesiąt procent stanowi szynka, doprawiona solą, pieprzem i czosnkiem, wędzona w dymie z drewna owocowego. Oryginalna receptura do przygotowania tej kiełbasy pochodzi z gmin Liszki i Czernichów koło Krakowa, gdzie wyrabia się

ProstePesto.pl
Mięsne klopsiki z mozzarellą 161

dodać węgle i mamy pełnowartościowy obiad. Żona zjadła ze smakiem mi również bardzo smakowało - oznacza to że na pewno będzie więcej takich propozycji na mięsne klopsiki :) Składniki: 600g mielonej szynki wieprzowej 6 plasterków boczku  1 kulka mozzarelli 1 jajko 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięsko mielone mieszamy razem z jajkiem oraz przyprawami(...)zawijamy w formę kuli z mozzarellą w środku. Plasterki boczku kroimy wzdłuż na pół, każda z kul owijamy dwoma cienkimi plasterkami boczku. Wrzucamy do foremki na muffinki i do pieca na 45 minut opcja termoobieg 180 ° C. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (6 klopsów): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Roladki z mięsa mielonego. 151

Składniki: -1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wyszło mi z tego 15 roladek) -15 cienkich plastrów boczku -15 plasterków sera żóltego o szerokości 2 cm. -sól -pieprz -majeranek -czosnek suszony -2 bułki -jajko Sposób przygotowania: Bułki namaczamy w wodzie. Do miski wrzucamy mięso mielone, odsączone bułki, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką mięso, rozgniatamy na całej dłoni(...)grubość 1 cm. kładziemy ser i formujemy roladkę a następnie owijamy ją plastrem boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się ładnie zarumienią. Po czym odwracamy na drugą stronę i znowu przypiekamy do zarumienienia. Nie dodajemy żadnego tłuszczu do pieczenia. Smacznego

Magia jedzenia.
Ulubieńcy maja i czerwca 113

szne! Jeśli nie próbowaliście to jak najbardziej polecam. Przez większość maja i trochę czerwca byłam na diecie warzywno-owocowej dr. Dąbrowskiej. Podczas tej diety bardzo często jadłam pieczone jabłka z cynamonem, które zasmakowały mi na tyle, że musiały znaleźć się na tej liście. Polecam każdemu jako zdrową i pyszna przekąskę :). Kolejnym ulubieńcem jest danie, które najbardziej zasmakowało(...)przypadnie do gustu. Jeśli jesteście ciekawi jak je robiłam to przepis jest  dostępny na blogu.  Teraz mój absolutny hit czerwca, czyli  tofucznica z wegańska szynką. Przeglądając kosz z promocjami w Selgrosie dostrzegłam szynkę Polsoi w sporej przecenie. Stwierdziłam, że spróbuję zrobić z nią tofucznice i to był strzał w dziesiątkę! Jak dla mnie smakuje jak prawdziwa

wegujemy
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 112

zapachu, bo przez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z cytryną i tabletkach...  Składniki 8 różnokolorowych papryk  70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu  2 cebule  majeranek sól, pieprz papryka słodka mielona 20 dag startego żółtego sera Sposób  Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę(...)wedle uznania.  Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem.  Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C,  5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem.  Podajemy na ciepło

Kuchenne aromaty
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 164

typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z  tej  strony składniki(...)kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją

Stare Gary
Najlepsza domowa pizza 128

mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: 3-4 pieczarki pół drobiowego kotleta kawałek szynki około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie inny ser w kostce Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę(...)ciasta można przygotować jedną dużą pizze (na całą dużą blaszkę) lub dwie średnie. U mnie dziś jedna większa i jedna malutka (oderwałam mały kawałek). Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Każdą pizze smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem – u mnie ketchup z charakterem gargamel

Słodkie okruszki
Langosze z ziemniakami 51

się płomieniach w piecach chlebowych, po wypieczeniu chlebów. Dziś najczęściej smaży się je na głębokim oleju. Chociaż mi najbardziej smakują pieczone w piekarniku. Langosze zrobisz z kilku ogólnodostępnych składników : mąki, ugotowanych ziemniaków, mleka, oleju, soli, cukru i drożdży. Z ciasta formuje się placki drożdżowe, które następnie smaży na głębokim tłuszczu. Jest też dietetyczna wersja pieczona w piekarniku(...)langosze posypałam startym serem żółtym i polałam sosem czosnkowym . Wkroiłam także kilka kawałków pomidorów. Sposobów serwowania węgierskich placków jest tyle, ile podpowie nam wyobraźnia. Możesz na wierzch dać posiekaną szynkę lub boczek, duszoną cebulkę. Oczami wyobraźni widzę też langosze polane sosem z gulaszu i pysznym mięskiem . Oprócz obiadu lub cieplej kolacji, węgierskie placki świetnie s prawdzają się jako przekąska

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania