pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:218/331)

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków 366

wprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce(...)papryką i gałką muszkatołową. Dodać połowę startego żółtego sera. Wymieszać. Teraz należy przełożyć to do naczynia żaroodpornego, kokilek lub patelni z metalowa rączką. Wyrównać. Posypać wierzch resztą sera żółtego. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut. Smacznego

Fabryka pomysłów
Obiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną 151

Obiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną. Bardzo lubimy dania z makaronem i kapustą. Może nie przygotowuję takich obiadów aż tak

Słodkie okruszki
Duża pizza – sprawdzony przepis 192

szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce kawałek cebuli 3-4 plasterki drobiowej szynki kilka plasterków boczku 2-3 łyżki kukurydzy z puszki prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać. Przygotowanie: Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże(...)jest bardzo ciepło. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy nasze ciasto i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Mi pomagały dzieci   Spód pizzy dziurkujemy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy warstwą startego sera i układamy

Słodkie okruszki
Gołąbkowe Lasagne 89

znane w całej Europie wschodniej i środkowej. Gołąbkowe Lasagne Nazwa-gołąbki-według historyków, może pochodzić od gołębi zawijanych w liście kapusty, by mięso nie wysychało podczas pieczenia, które jadano na szlacheckich dworach. Uboższe i ubogie warstwy społeczne, zaadoptowały ten przepis na swoje możliwości i w liście kapusty zawijano kaszę i ziemniaki, a i zdarzało się czasami mięso. Lasagne to już(...)tylko, to Bolognese. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moim Gołąbkami. Lasagne z Japońską nutą Składniki Biała kapusta główka Mięso mielone od szynki 450 gram Ryż biały 200 gram ugotowany Cebula 2 sztuki Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Pomidory San Marzano 1-2 puszki

RafalCook
Pizza na cienkim cieście 132

około 1/3 tego sosu. Resztę można zamrozić w mniejszych porcjach. Przy kolejnej próbie będzie jak znalazł. Dodatki: 1 kulka mozzarelli  2 plasterki żółtego sera np. gouda 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 2 pieczarki 10 pomidorków koktajlowych lub kilka plasterków klasycznych 12 liści bazylii  Takie dodatki wybrałam tym razem dla siebie, ale tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Można dodać suszone(...)góra/dół. Blachę zostawiamy w piekarniku na środkowym poziomie. Dobrze jeśli piekarnik posiada prowadnice. Ciasto dzielimy na dwie kulki - z tej proporcji mamy 2 pizze. Na papierze do pieczenia rozgniatamy/rozciągamy ciasto. Przekręcamy kilka razy w trakcie rozciągania. Pierwsza trochę się poprzerywała, ale druga już była idealna :) kwestia złapania wprawy. Przekładamy ciasto na deskę lub płaski duży talerz. Smarujemy

Emskie Smaki
wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 161

ketchup do posmarowania ciasta ok 150-170 gram sera żółtego u mnie 100 gram sera mozzarella ( kulka) i ok 60 gram sera żółtego gouda ulubione dodatki : u mnie szynka, papryka, cebula, 1 roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków przyprawy : bazylia, zioła prowansalskie, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozwinięty rulon z ciasta francuskiego smarujemy ketchupem lub ulubionym sosem pomidorowym i posypujemy ziołami(...)rulon wzdłuż dłuższego brzegu, zawinięte ciasto wkładamy na ok 1-2 h do lodówki, następnie schłodzone kroimy w ok 2 cm plastry i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią, gotowe ślimaczki podajemy z sosem czosnkowym https://s9.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ lub ketchupem, (adsbygoogle

Blog kulinarny S9.PL
Pizzerinki. 131

mnie starczyło 20 minut. Dodać oregano i zostawić do przestudzenia. Jeśli robicie sos z pomidorów w puszce to najlepiej je zblendować i wtedy gotować. Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić na małe kawałki, pieczarki w cienkie plastry, a cebulę w półplasterki. Tuńczyka odsączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na placek. Jeśli ciasto będzie się(...)posmarować dłonie olejem. W rozwałkowanym placku wyciąć koła miseczką lub tak jak ja przykrywka od puszki. Gotowe koła można dodatkowo rozciągnąć rękoma. Następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki posmarować sosem, zostawiając wolne brzegi. Na sos wyłożyć ser i dodatki. Zostawić na 10 minut żeby delikatnie podrosły. ale nie jest to konieczne. Piec w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Schab faszerowany jajecznicą 176

połączyć? Schab zwijany z jajecznicą i szpinakiem to idealne połączenie smakowe i wizualne po pokrojeniu w plastry. To pyszne połączenie, podobnie jak w roladkach z kurczaka z mozzarella i szynką szwarcwaldzką. Jak przygotować roladki ze schabu faszerowane jajecznicą? Składniki : 3 plastry schabu, 3 jajka, 1 mała cebula, listki świeżego szpinaku bez ogonków,, 2 łyżki masła, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka(...)posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy. Wbijamy 3 jajka, mieszamy aż powstanie jajecznica. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i studzimy. 3 kawałki papieru do pieczenia smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Plastry schabu rozbijamy na płaty. Każdy kawałek mięsa doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i papryką. Na każdym mięsie układamy listki szpinaku, jajecznicę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczne i proste roladki schabowe z serem i sosem serowym :-) 244

Roladki są pyszne to dodam :-) SKŁADNIKI: -schab (tyle plastrów ile chcemy roladek) -słodka papryka w proszku -wegeta -pieprz -ser żółty (tyle kawałków ile plasterków schabu) -*dodatkowo można dodać szynkę, mi akurat się skończyła, wiec robiłam roladki z samym serem :-)   -cebula -1 duży ząbek czosnku -3 łyżki oleju SOS SEROWY -2 serki topione śmietankowe -1 szklanka mleka -sól -pieprz(...)środka ser i zawijamy roladkę.  Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Cebulę kroimy w piórka i posypujemy roladki, czosnek też kroimy i posypujemy roladki. Całość polewamy olejem i pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni, aż roladki się zezłocą. Sos serowy -wszystkie składniki zagotowujemy, mieszamy do gładkiej konsystencji, i gotowe :-) Roladki są pyszne, idealne do obiadu, i banalne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
zapiekanka ziemniaczana... 3181

czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana, serek śmietankowy dokładnie połączyć mikserem, ser żółty w plastrach pokroić drobno ziemniaki pokrojone w grubsze talarki(...)wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną - zapiekanka jest delikatna, aromatyczna i syta..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada z kurczaka ze szparagowym pesto i mozarella 180

płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą z obu stron. Na desce układamy plasterki szynki, jeden przy drugim i kładziemy na nich mięso. Szparagowe pesto rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, i układamy na nim kawałki mozarelli, zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką(...)Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-25 minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste).  Smacznego

DefinicjaSmaku
Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami 222

Dziś zapraszam Was na pyszny, rozgrzewający jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami . Uwielbiam barwy jesiennego lasu, tak samo jak barwy na talerzu. W moich kuchennych

Słodkie okruszki
Błyskawiczna pizza na chlebie tostowym 156

Dzień dobry :) Czasami tak się zdarza że nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, wtedy wymyślamy coś na szybko. Mam dla was pomył na szybką pizzę z szynką, kukurydzą i żółtym serem na chlebie tostowym. Nie musicie czekać aż ciasto na pizzę urośnie. Chciałam Wam polecić wyśmienitą kiełbasę Czernichowską wędzoną od Dudy , nie zawiera fosworanów,barwników ani glutaminianu monosodowego. Zapraszam(...)małe cebule 3/4 szklanki kukurydzy 1 opakowanie kiełbasy krojonej Czernichowskiej wędzonej Duda   sól, pieprz do smaku ketchup blaszka o wymiarach 26/30 cm Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie ściśle układamy kromki chleba tostowego. Chleb smarujemy ketchupem. Następnie posypujemy startym serem, na ser układamy plasterki cebuli, na cebulę układamy kukurydzę i plasterki kiełbasy, wierzch posypujemy resztą żółtego sera

Sama słodycz i szczypta chili
PODPŁOMYKI 242

Podpłomyki smak dzieciństwa.. Czy u Was w domu też mama piekła takie niedobre ciasteczka kiedy zostało  ciasta z pierogów? Niekiedy jeszcze na piecu kaflowym? Nie znosiłam tego, a  teraz? Hmmm poezja, jednak to prawda, że do wszystkiego trzeba dorosnąć.  Nie będę podawała przepisu, bo jeżeli chcecie robić specjalnie podpłomyki,  to  trzeba(...)cienko  rozwałkować, delikatnie posmarować oliwą i przypiekać na bardzo mocno  rozgrzanej suchej patelni.  Podawać możecie jak tylko sobie wymarzycie, np. z tartym serem, suszonymi  pomidorami, szynką parmeńską i rukolą, oliwą...ale to już zależy od  bardziej lub mniej wyszukanych smaków kulinarnych

pieprzny smaczek