pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:209/331)

Pasta z paluszkami krabowymi 178

pieczywa… do bułeczek …do krakersów …do wafli ryżowych lub kukurydzianych. Może być też wykorzystana do faszerowania muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek lub zrobienia zawijanych ruloników z szynki.   Do obiadu polecam… ** Pomidory w śmietanie ** Kalafior duszony w śmietanie ** Buraczki zasmażane   Składniki: 100 g paluszków krabowych 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku łyżka(...)końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.         Dania z piekarnika: – Cukinia faszerowana mięsem – Chaczapuri adżarskie – Gniazdka z mięsa mielonego – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarny S.O.S.
Pasta z paluszkami krabowymi 178

pieczywa… do bułeczek …do krakersów …do wafli ryżowych lub kukurydzianych. Może być też wykorzystana do faszerowania muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek lub zrobienia zawijanych ruloników z szynki.   Do obiadu polecam… ** Pomidory w śmietanie ** Kalafior duszony w śmietanie ** Buraczki zasmażane   Składniki: 100 g paluszków krabowych 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku łyżka(...)końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.         Dania z piekarnika: – Cukinia faszerowana mięsem – Chaczapuri adżarskie – Gniazdka z mięsa mielonego – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarne S.O.S.
Greckie szaszłyki z wieprzowiny 138

Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne.  500g szynki lub łopatki wieprzowej 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 3 małe cebule po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, tymianku, chilli, kolendry, estragonu  2 łyżki oleju 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, paprykę w kwadraty(...)krążki. 2. Do mięsa dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min. 1 godzinę.  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę i paprykę. Grillujemy lub pieczemy w rękawie przez 1 godzinę

Szefowa kuchni
Babka cytrynowa 168

jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h Składniki(...)wypieków – 4 jaja rozmiar L – 125 g masła – 1 cytryna (sik i otarta skórka z całej cytryny) – 5 łyżek mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – cukier puder do posypania – masło i mąka do formy PRZYGOTOWANIE: Zanim rozpoczniesz przygotowania wyjmij z lodówki jaja, mleko i masło. Wszystko musi nabrać temperatury pokojowej a masło powinno

nietylkopasta.pl
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 244

następnie rozbijamy tłuczkiem delikatnie, żeby plastry fileta nie popękały. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie na kotlecie smarujemy cieniutką warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką roladkę obtaczamy w mące, w jajku, jeszcze(...)jajku i w bułce tartej. Następnie smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Gdy się podsmaży układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni grzanie góra dół.  W garnku gotujemy ziemniaki. Gdy się ugotują odlewamy wodę, a następnie dajemy odrobinę masła i zagniatamy tłuczkiem

Gotuj z Mąką
CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM 157

obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie również w kostkę.  W patelni rozgrzejcie masło klarowane, zeszklijcie na nim cebulę i kiedy będzie gotowa, dorzućcie paprykę i szynkę parmeńską. Przesmażcie chwilę, dołóżcie pokrojone środki cukinii i po jakimś czasie pomidory. Posypcie posiekaną natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszajcie. Teraz dobrze doprawcie nadzienie octem balsamicznym, solą, pieprzami i płatkami(...)garściami) i jeszcze raz wymieszajcie. Łódki cukinii posypcie dobrze solą i pieprzem. Nałóżcie na nie przygotowane nadzienie i wstawcie na 30 minut do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia posypcie cukinie z wierzchu pozostałym parmezanem

OliveandThyme
Pizza classic 137

szklanki mąki 25 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżka oliwy szczypta cukru szczypta soli można także dodać łyżeczkę ulubionych ziół (bazylia, oregano) Dodatki: pieczarki ser żółty szynka cebula (podsmażyć na oleju) sos (koncentrat pomidorowy+zioła prowansalskie+czosnek granulowany) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby podrosło (ok. 10 minut(...)mąkę, dodać oliwę i wyrabiać. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Ponownie zagnieść i wyłożyć na blachę. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki. Piec ok. 20 minut w temp. 200*C. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Sałatka z szynką i pieczarkami 642

Uwielbiam robić warstwowe sałatki a potem podziwiać ich piękne i kolorowe warstwy. Efektownie wyglądają na stole a także są "fotogeniczne". Wymieszane składniki już tak ładnie nie

Ala piecze i gotuje
Szparagi pieczone – w kopercie z ciasta francuskiego 168

serek na grubość pół centymetra, zostawiając wolne brzegi ciasta.   Zrób bukiety ze szparagów, bardziej wiosennie już się nie da. Owiń je plastrem wędzonego, mocno solonego bekonu. Nie masz? Szynka serrano tez będzie dobra. Bukiety ułóż na środku kopert. Złącz ze sobą przeciwległe rogi, w każdej. Tak, żeby i główki szparagów i łodyżki zostały widoczne. Ładnie, prawda? Niech jajko teraz(...)Ciebie! Rozkłóć je widelcem. Mocno. Weź pędzelek i posmaruj dokładnie wszystkie wystające fragmenty ciasta. Zobaczysz, dopiero teraz będzie ostro chrupać.   Piekarnik nagrzany? Włóż koperty na blachę, do nagrzanego pieca, na około 40minut. Środkowa półka będzie właściwym miejscem. Ciasto się zrumieni, urośnie i zrobi się chrupiące… Sprawdź, czy dobrze upieczone, a ja naszykuję talerze i zrobię herbatę.   Chodź, napiszemy

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z cukinią 201

się ona nudzi i przychodzi czas, że myślę tylko o skrzydełkach z grilla ;) A później to już tylko muszą być szaszłyki :D   Składniki: 500 g mięsa z szynki, 1 cukinia, 4 cebule, 1 papryki czerwone, 1 opakowania przyprawy do grilla. Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy, kroimy w małe kawałki. Następnie umytą paprykę kroimy w większą kostkę, a cukinię w plasterki(...)kroimy w plasterki. Mięso przyprawiamy przyprawą do grilla. Na długie wykałaczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Grillujemy ;) Możemy także takie szaszłyki włożyć w rękawa do pieczenia i upiec w piekarniku- wychodzą również   bardzo smaczne

Aga w kuchni
Mini Pizza - Przepis krok po kroku 347

przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano sól , pieprz dodatki do pizzy, takie jakie lubimy na przykład: salami lub szynka pieczarki ser żółty mozzarella oliwki ... Link do filmu z przygotowania: Mini Pizza Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnią wodę, dodaję cukier i drożdże, delikatnie mieszam i odstawiam na około(...)mąką, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut. Po 10 minutach: Kulkę ciasta rozwałkowuję na grubość około 3-4 milimetrów i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie górę ciasta smaruję sosem i układam dodatki. Pieczenie mini pizzy: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut. Piekarnik mam ustawiony

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Proste kotleciki w sosie pomidorowym 282

Proste kotleciki w sosie pomidorowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Naprawdę proste w przygotowaniu. Pyszne, podane w gęstym pomidorowym sosie na bazie passaty pomidorowej. Do

Słodkie okruszki
Pasztet szlachecki 122

wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie(...)liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć

moj przepis na
Ciasto francuskie z jajkiem 117

Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 6 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 375 kcal Składniki 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 100 g serka śmietankowego lub mascarpone 6 jajek 6 plasterków salami lub szynki parmeńskiej (można pominąć) 6 plasterków pomidora 20 g tartego parmezanu 1 pęczek świeżego szczypiorku przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz, sól Instrukcja Ciasto francuskie rozwiń i podziel(...)kawałku złóż końcówki brzegów (1cm) do środka i dociśnij. Następnie posmaruj kwadraty (oprócz brzegów) serkiem śmietankowym, ułóż wędlinę i pomidory. Posyp przyprawami. Układaj kwadraty na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz 14 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Po tym czasie wyjmij blaszkę i każdy kwadrat ponakłuwaj widelcem. Następnie

Przepisy na widelcu
Pasztet szlachecki 142

wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie(...)liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć

moj przepis na
Gulasz z szynki (bardzo prosty) 168

szynki odparowały. Podlałam 3 szklankami wody, dodałam liść, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam do miękkości mięsa (ok. 1 godziny). W czasie gotowania w miarę potrzeby podlewałam wodą. Kiedy szynka była prawie miękka dodałam pokrojoną w piórka cebulę, którą wcześniej zarumieniłam na 2 łyżkach oleju. Posoliłam i dodałam całe ząbki czosnku. Chwilę wszystko jeszcze gotowałam i zagęściłam mąką rozbełtaną(...)przyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień.  Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą  Stella .  Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności.  W okresie przedświątecznym zużywamy dużo tego rodzaju rzeczy i aby zapobiec przykrym niespodziankom kupuję już sprawdzone przez siebie folie spożywcze czy foremki do mięs

Pieprzyć z Fantazją
Babeczki pizza-idealne na imprezę-pyszne 189

przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy. NADZIENIE Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.  Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem.  Kółka lekko rozciągamy(...)wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem. Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy oregano.  Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut) Babeczki można podać z ketchupem.   i babeczki w przekroju Są pyszne zarówno na ciepło

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Najlepsze przepisy na szparagi 150

zdrowe warzywo. Oto według mnie najlepsze przepisy na szparagi 😍. Serdecznie też zapraszam Was do podzielenia się ze mną Waszymi szparagowymi inspiracjami w komentarzach pod postem. Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską Omlet ze szparagami i chili Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto ze szparagami Zielona pizza ze szparagami Szparagi(...)szparagami i pieczarkami Tagliatelle ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Pizza z zielonymi szparagami Tartaletki ze szparagami Tarta ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Pieczone szparagi Szparagi z sezamem

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto cukiniowe z fetą. 201

przepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest(...)rzecz. Składniki: 2 młode cukinie (około 600 g) 1 cebula 100 g fety 30 g świeżo startego parmezanu 40 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek cebulki prażonej sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce

zadanie-gotowanie
Kotlety mielone z pestkami dyni 217

szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon Sól, pieprz Bułka tarta razowa do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe(...)bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na pół godziny piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 stopni. Bułkę tartą można kupić w sklepie- Klik

Bajeczna Kuchnia
Pasztet szlachecki 230

wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie(...)liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć

moj przepis na
Najprostsza pizza 168

łatwym obiedzie, gdy wracacie zmęczeni z pracy? Oto najprostsze i najszybsze danie, no i oczywiście bardzo smaczne;) Paczka gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta Koncentrat pomidorowy Wasze ulubione dodatki, wędlina (szynka, salami, peperoni), warzywa (cebula, oliwki, papryka, pomidory, pieczarki, jalapeno, kukurydza, itp). Wszystko zależy od tego co macie w domu i na co macie ochotę. Pizza ma tę zaletę(...)koknkretnego przepisu - kładziecie to chcecie;) mozarella przyprawy (bazylia, oregano, papryka) Ciasto rozwinąć i ułożyc na blasze. Posmarować koncentratem pomidorowym. Ułożyc ulubione składniki, na wierzchu położyć mozarelle i posypać przyprawami. Piec około 15 minut. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Piramidki z niespodzianką , czyli obiad z resztek 172

widzieli jak to zrobiłam. Najpierw łączymy dolną krawędź, podstawę kwadratu, później krawędź górną. A na koniec obie ze sobą. Powstaną nam cztery zgrabne piramidki, w których będzie się jednocześnie piekła i dusiła zawartość. Pakunki wstawiamy na 35 minut do rozgrzanego już piekarnika. Przy odpakowywaniu uważajcie na twarz i palce, ze środka buchnie gorąca para. Zjedliśmy ze świeżym, malinowym pomidorem, małosolnymi(...)Prosto, szybko, pysznie i bez zadęcia. Możecie w takich pakunkach pomieszać ziemniaki z kawałkami np. brokułu i marchwi. A może gdzieś w Waszej lodówce zamiast kiełbasy jest jakaś resztka szynki? Też będzie dobra. Kombinujcie! SKŁADNIKI 600g ziemniaków 300g białej kiełbasy, parzonej albo gotowanej 150g kabanosów lub wieprzowej wędzonej kiełbasy 2 cebule (200g) 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kminek majeranek sól

Karo in the Kitchen
Prosiak z galarety. 200

było coś! Tylko skąd wziąć prosiaka i jak go upiec? Na szczęście z pomocą przyszła znajoma, która podsunęła mi pomysł na przygotowanie takiej oto drobiowej w kształcie pieczonej świni. Ja przygotowałam galaretę z kurczaka, ale również dobrze sprawdzi się galaretka z nóżek wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety, to zapraszam!!! Składniki na prosiaka(...)kurczak włoszczyzna natka selera, pietruszki, lubczyku 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji      Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania