Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę faszerowanych jajek, czyli dania, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym śniadaniu wielkanocnym. Różowe jajka faszerowane przygotowałam na bazie pieczonych buraków. Delikatny róż z elementami zielonych kiełków pięknie prezentuje się na stole. Oczywiście jajka nie będą tylko i wyłącznie świąteczną ozdobą, są też bardzo smaczne 😋. Natomiast jeśli nie przepadacie zbytnio za czosnkiem(...)pomińcie go w swojej liście składników. Bez niego też będzie pysznie ! Zapraszam też po inne przepisy na jajka: Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka
Kulinarne przygody Gatityszynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy i wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godz. Następnie ściśle napełniamy jelita.Ja miałem baranie 20-22 mm.Napełnione jelita wieszamy na kijach i po około 3 godz.przystępujemy do osuszania w wędzarni temp.40-45 stopni.Gdy kabanosy będą suche zaczynamy wędzić . Wędzenie 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cienkie plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czekamy aż wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście. Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl.) na rozrobienie z mąką, do mleka wkładamy masło, przyprawy, całość zagotowujemy, do gotującego się mleka(...)wlewamy naszą zasklepkę, powstałą z rozrobienia części zimnego mleka z mąką. Po przestygnięciu sosu wbijamy do niego żółtka, dodajemy utarty żółty ser. Całość mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (aż góra zetnie się i odrobinę zrumieni). U mnie po 20 minutach góra zrumieniła się troszkę bardziej niż bym chciała:) Mnie najbardziej smakowała delikatnie przestudzona
Kuchenne aromatyszynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy
Bon Appetit MałgorzatyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: Około 1,5 kg zi emniaków, 20 dag żółtego
JejKuchniaChlebek naan czyli płaski chlebek robiony z ciasta drożdżowego, tradycyjnie pieczony w piecu tandoor. W warunkach domowych wypiekany w piekarniku bądź na gorącej patelni. Podstawą ciasta na chlebek naan są proste składniki takie jak mąka, jogurt, olej, woda, drożdże, odrobina soli oraz szczypta cukru. Składniki po połączeniu należy chwilę wyrabiać, po czym ciasto odstawia się w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Następnie, wyrośnięte ciasto dzieli się na kilka porcji, formuje z nich płaskie placki, które również muszą chwilę wyrosnąć przed upieczeniem. Ja mój chlebek naan piekę na patelni o grubym dnie, ale można go również upiec na gorącym kamieniu w piekarniku. Upieczony chlebek naan jest mięciutki i maślany. Ja najczęściej od razu po upieczeniu chlebek smaruję samym masłem, często posypuję
MeCooksskleić przy pomocy jajka rozmieszanego z mlekiem. Przy pomocy długiego noża podziel rulony ciasta na nieduże paszteciki. Paszteciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 minut – ciasto powinno nieco wyrosnąć i ładnie się zezłocić. Podawaj na zimno lub na ciepło. Zobacz też inne(...)Krokiety wigilijne Uszka wigilijne Paszteciki z mięsem Uszka z grzybami Zakwas buraczany na barszcz Pierogi z kapustą i grzybami Zobacz ostatnie przepisy: Paszteciki z grzybami (do barszczu) Roladki z szynki ze słonecznikiem Nalewka z jarzębiny Prosta szarlotka Kulki serowe w przyprawach Artykuł Paszteciki z grzybami (do barszczu) pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plChleb pokrój w kostkę, ułóż na warzywach, skrop oliwą i opiekaj ostatnie 5 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Wymieszaj składniki dressingu. W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi ser pokrojony w kostkę oraz posiekane orzechy. Sos zabierz w osobnym pojemniczku. Wymieszaj całość tuż przed jedzeniem. ➤ Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa(...)pieprz. Dodaj chleb, podsmażone warzywa i starty żółty ser. Dobrze wymieszaj, odstaw na 10 minut. Foremki na muffinki wyłóż papilotkami i posmaruj tłuszczem. Masę rozłóż do foremek i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu przechowuj w pojemniku w lodówce. ➤W tym przepisie sprawdzi się zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo. Chleb 100% Orkiszowy jest naprawdę
Chilli Czosnek i Oliwaszynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta, wyciętymi nasionkami do góry. W każdy dołeczek gruszki nałożyć pokruszony ser. Jak zostanie sera to pokruszyć go po całości. Teraz na przemian zawijać paseczki ciasta. Raz z jednej raz z drugiej strony, tworząc warkocz. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać dowolnymi ziołami. Ja mam oregano. Piec
Kuchnia Pokoleńnieduża gruszka 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Gruszkę kroimy w kostkę, gorgonzolę rozgniatamy, szynkę parmeńską siekamy. Mieszamy z mozzarellą do dokładnego połączenia składników. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Przyprawiamy przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie przygotowanym farszem. Spinamy wykałaczkami(...)wypadł. 3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
Szefowa kuchniszynki rozłożyć po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć je tak, aby się nie stykały. Zapiekać 15 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzać patelnię, wlać sos, który powstał z pieczenia
KUCHNIA POLSKAszynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę, spiąłem wykałaczką. Na patelni rozgrzałem oliwę, obsmażyłem krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia
R'n'G Kitchencebula 200 g szynki (lub innej wędliny) 1 białko ewentualnie 100 g startego na tarce, żółtego sera olej sól i pieprz Cebulę szklimy na oleju, dodajemy szynkę i chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i wyłączamy grzanie. Do gorącego farszu dodajemy białko i energicznie mieszamy (białko powinno się lekko ściąć), a gdy troszkę przestygnie można dodać starty(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 190°C. Wyrośnięte bułki smarujemy
Rozpustne gotowaniedodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie delikatne – rozpadają(...)dotknięciem widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na Słodkoimprezę, ma fantastyczny smak, do tego jest prosta do przygotowania. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje też zbyt wiele czasu. Ta sałatka, obok sałatki gyros , to król imprezy. Oczywiście zamiast pieczonych w piekarniku piersi kurczaka, można ugotować je w rosole, albo wykorzystać kurczaka z rożna, można też wykorzystać kurczaka wędzonego. Ale upieczona w folii aluminiowej pierś kurczaka będzie soczysta(...)smaczniejsza. My bardzo lubią sałatki z kurczakiem na słodko, polecamy nasze przepisy na sałatki z ananasem: – warstwowa z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym – sałatka hawajska z makaronem, szynką i ananasem – sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami Ta dzisiejsza sałatka smakuje trochę inaczej, jest bardziej sycąca od tych powyżej, dzięki dodatkowi ryżu, ale równie bardzo smaczna 🙂 Sałatka ryżowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię