PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy. Szynkę lub mięso kroimy w małą kostkę, podpiekamy na oleju z cebulą i doprawiamy przyprawą gyros, solą i pieprzem. Do miski przekładamy makaron, dodajemy podpieczone mięso, odcedzoną kukurydzę i pokrojoną paprykę i ogórka. Mieszamy i doprawiamy przyprawą gyros do smaku. Makaron przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych, polewamy gorącym sosem(...)lekko mieszamy i posypujemy po wierzchu resztą startego serem. Zapiekanki pieczemy w 180 *C, aż ładnie się zarumieni a ser rozpuści. Podajemy po lekkim przestudzeniu, polaną ketchupem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliszynkę oraz oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki farszu łączmy ze sobą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na dwanaście części.Każdą część ciasta wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy porcję farszu i zlepiamy tworząc okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Bajeczna Kuchniałyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju sól Przygotować marynatę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Boczek z szynką umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki. Warzywa(...)posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.) Tak przygotowane szaszłyki można również grillować
Di gotujeszynki bresaola 2 ogórki kiszone bazylia Komosę przekłądamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na calą noc. Na następny dzień odsączamy ją z wody i miksujemy na gładkie ciasto wraz z przyprawami i octem. Przyznaję, że sprzęty których używam miały problem ze zmiksowaniem jej na idealnie gładko ale z małymi grudkami też wyszło ok. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Mienta blogszynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku ) Główka białej kapusty ( mała około 1 kg ) 2 ½ l wody Buraki ćwikłowe ( około 700 gram ) 1 spora marchew 1 pietruszka 1 cebula Pomidory w całości z puszki, gdy nie ma dobrych świeżych ( bez skóry ) Otarta skórka z cytryny Sól Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz w ziarenkach Gęsta śmietana Olej Wykonanie: Buraki szorujemy i pieczemy
Smaki Ewyorientalnymi przyprawami Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego(...)cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaszynkach, kiełbaskach, makowcach i sern ikach, miałam ochotę na jeszcze ciepłe, pachnące, mięciutkie bułeczki. Postanowiłam wstać nieco wcześniej i zarobić drożdżo we ciasto. Z racji tego, że grzejniki ciepłe ciasto szybko wyrosło i zdążyłam je upiec w sam raz na śniadanie. Zapach, który ulatniał się po domu szybko zbudził domowników. Buchty nie zdążyły nawet ostygnąć. Polecam!!! Składniki na buchty pieczone
Rozpustne gotowaniecóż, dzień był dzisiaj leniwy, więc kolacja była do tego adekwatna :) "Pizza" bez drożdży, bez pieczenia, gotowa w 15 minut. A do tego bardzo smaczna! Ciekawa alternatywa dla klasycznego omletu na śniadanie lub kolację. Przepis znalazłam na stronie Moje domowe kucharzenie . Zapraszam do smażenia! :) Składniki (na jedną pizzę dla dwóch osób): odrobina oliwy 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki(...)majonezu 2/3 szklanki mąki 2 jajka 100 g tartego żółtego sera kilka plasterków salami lub szynki szczypta soli szczypta cukru ketchup CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy
My Culinary Artoleju kujawskiego ze smakiem bazylia 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki skórki z cytryny sól, pieprz Ryż ugotować,wystudzić.Skropić odrobiną soku z cytryny i wymieszać.Papryki i szynkę pokroić w kostkę i dodać do ryżu.Resztę soku wymieszać z olejem, skórką z cytryny, solą i pieprzem, dodać do ryżu .Dodać koperek, wymieszać, doprawić do smaku.Wstawić do lodówki(...)godziny, aby smaki się przegryzły. Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzeniepieca. Pizza jest bardzo puszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi. Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso Sos 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego Kamis przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis szynka
Ala piecze i gotujeszynkę w kostkę. Usmażyć je na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je ketchupem, następnie posypać przyprawą do pizzy. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać startym serem żółtym. Zwinąć ciasto jak roladę. Dobrze skleić boki. Kroić w plastry o szerokości ok. 1 cm. Ślimaczki układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Fabryka pomysłówTradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Bardzo często gości na polskich stołach, zwłaszcza w weekendy. Tym razem podamy je w trochę inny sposób, bo wraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pisania, mówienia, badania, analizowania, sprzedawania, reklamowania, projektowania, jeżdżenia, operowania, urzędowania, noszenia na rękach siedmio kilogramowych pociech ( czymkolwiek te godziny musieliście wypełnić ). Zamiast gotowej bułki z pobliskiej piekarni - z szynką, kotletem, jajkiem lub pastą z cieciorki dla eko bio vege zwolenników. Do popołudniowej herbatki. Nie dla zdeklarowanych wydłubywaczy rodzynek z ciast i uczulonych na orzechy. Niestety. Jeśli się do nich(...)zaliczacie, na tym etapie zakończcie lekturę tego przepisu. Bo proponuję placek bakaliowy. Z orzechami, rodzynkami lub w zastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami. Szybko się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny, ale chrupią w nim już nie tylko orzechy - cały chrupie. Jeśli zostało wam pół paczki rodzynek po pieczeniu świątecznego
Kronika Piekarnikadomową kiełbaską na ostro, z chili , ogórkiem kiszonym, podsmażoną cebulką i serem żółtym. Tak prosto a tak pysznie! Polecam serdecznie :) Składniki: kromki chleba masło cebula kiełbasa lub szynka (użyłam swojej wędzonej z chili) ogórki kiszone ser żółty Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na maśle. Posolić do smaku. Kiełbasę i ogórki kiszone pokroić w plasterki. Kromki chleba(...)posmarować masłem, rozłożyć podsmażoną cebulkę, na to plasterki kiełbasy i ogórka, całość przykryć plastrem sera żółtego. Kromki chleba ułożyć na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C, zapiekać 8-10 minut aż ser na wierzchu się rozpuści. Podawać jeszcze gorące np. z ketchupem lub ulubionym sosem
Kocham..lubię..gotuję..