pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:199/331)

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 380

serwowane jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką . Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek

Kulinarne Przeboje
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 328

Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 140

przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut

Miód i pieprz
Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami, cukinią i fetą 265

ułożonej łączeniem do góry kładziemy plastry szynki (tak aby na siebie zachodziły). Podwijamy je pod spód rolady. Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego cały czas łączeniem do góry. Roladę smarujemy 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie na dno naczynia wlewamy wodę lub wino. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut

kruche babeczki
Serowe paluchy z farszem pizza. 163

położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek.  Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.  Smacznego! :-) Pozdrawiam

Poezja Smaków - blog kulinarny
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 289

przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek) . Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze

Miód i pieprz
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie 140

niedzielne śniadanie Wkładamy po jednym plasterku szynki do kokilek. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Na to dajemy po jednym suszonym pomidorku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Następnie rukolę. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Wbijamy po jednym jajku i posypujemy solą, pieprzem i tartym serem. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Pieczemy 15 minut w 180 stopniach

Pyza i Surówka
Zielone szparagi w cieście francuskim 203

plaster szynki. Po przekątnej kwadratów ciasta, mniej więcej do połowy, ułożyć szparagi, końce z główkami zostawić poza ciastem. Następnie zawinąć dolny narożnik ciasta na szparagi, posmarować lekko brzegi ciasta wodą i nałożyć dwa pozostałe narożniki, lekko docisnąć - szparagi zostaną zamknięte w "kopercie". Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto i szparagi posmarować

Stare Gary
ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO 191

pietruszki trochę majeranku Wykonanie:  Cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać odrobinę majeranku, zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze

Walijskie Pichcenie
Serowe paluchy 219

Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :)   Składniki:   1 ciasto francuskie   100 g żółtego sera Przygotowanie:     Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce. Układamy paluchy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Aga w kuchni
Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) 262

Przepis jest naprawdę prosty. Najważniejsze, aby dobrze wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Dodatki są już kwestią indywidualną. U nas ostatnio króluje pizza wiejska z kiełbasą i ogórkiem lub z szynką. Pizza z dzisiejszego przepisu jest dość duża – przepis na dużą blachę. Tym razem wykorzystałam mąkę typ 500 przez to ciasto nie jest ani zbyt miękkie, ani zbyt kruche. Takie(...)przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty żółty. Następnie układamy pokrojone w półplasterki

Słodkie okruszki
Zapiekanka makaronowa z szynką i porami 125

smakowała, ale ta, z porem i szynką w sosie śmietanowym również podbiła nasze kubki smakowe. Najlepsze jest to, że jest to dość szybki do przygotowania pomysł na obiad. Idealny do zrobienia w środku tygodnia, po pracy. Choć pomysł jest prosty, myślę, że kluczowy jest tutaj dobór odpowiednich składników, a konkretnie makaronu i wędliny. Szynka powinna być jedną z naszych ulubionych(...)szynki, u mnie prosciutto cotto 200 ml śmietanki 30% 2 jajka 200 g tartego żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa/masło Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Pory kroimy na ćwierćplasterki. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, na malutkim ogniu podsmażamy pory. Pod koniec dodajemy szynkę. Makaron mieszamy z szynką

Smaki Na Talerzu
Zawijana pizza 102

CIASTO 3/4 szklanki mleka 4 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 450 g mąki pszennej 9 g drożdży instant 2 jajka 2 łyżki masła FARSZ 160 g szynki z kurczaka 120 g żółtego sera 2 garście kukurydzy 1/2 czerwonej papryki SOS 4 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu pomidorowego szczypta bazylii szczypta ziół prowansalskich sól pieprz DODATKOWO 1 łyżeczka(...)kształt prostokąta. Ser żółty i szynkę zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kosteczkę. Następnie wszystko umieścić w misce, dodać kukurydzę, ketchup, koncentrat oraz przyprawy, wymieszać. Przygotowany farsz rozprowadzić na przygotowanym cieście, a następnie zwinąć je w roladę. Pokroić na kawałki o szerokości około 2-3 cm. Kawałki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, układając je na kształt koła

Alle Dobre!
Gofry wytrawne 113

składnikami. Tutaj podane z rukolą szynką i jajem sadzonym.Ale to mogą być różnego rodzaju pasty, twarożki,wędliny, ryby wędzone czy sery i warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 2 jajka M 50 gram startego żółtego sera 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę

Andzia Pichci
Sałatka z selera i jajek 217

Zbliżają się święta i czas pomyśleć o tym co podać na świąteczne stoły. Ponieważ wtedy królują jajka to proponuje zrobić sałatkę z selerem konserwowym i jajkami

Ala piecze i gotuje
Serowo-francuskie paluchy z szynką 150

startego sera i szynkę parmeńską, rozłożyć drugi rulon ciasta francuskiego, docisnąć ręką, posmarować jajkiem, posypać resztą sera, lekko przyklepać aby ser złapał ciasta, radełkiem z krótszej strony kroić na paski  około 1,5 cm-2 cm , zawinąć tworząc spiralę. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika piec około 15-18 minut aż będą złociste

Wanilia i Kardamon
Kurczak w cieście francuskim 152

połówce położyć filet, 2 plasterki szynki, 2 plasterki sera żółtego. 5. Boki ciasta pociąć w paski po obu stronach, w odstępach ok. 1,5 - 2 cm. 6. Boki poprzekładać na wierzchu. Raz prawy pasek, raz lewy. Ważne, aby pomiędzy paskami były małe chociażby szczeliny, żeby kurczak mógł odparować. 7. Całość popędzlować jajkiem. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Kuchnia smaków
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 175

piekarnika na najniższą półkę i piecz pizzę przez ok. 10 minut. Pizzę podawaj od razu gorącą. Smacznego! Rady: Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Podobno można je również mrozić. Niestety nigdy nie próbowałam tego zrobić. Pizze zrobione na cieście na drożdżowym zaczynie: Stromboli - zawijana pizza Pizza śniadaniowa z jajkiem Pizza z szynką parmeńską i parmezanem Pizza z brukselką

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapki z piekarnika 161

wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey )   W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach).  Na dwóch kromkach kolejno ułożyć (warstwami): boczek, jajko, pieczarki, starty ser. Kanapki przykryć pozostałymi kromkami i zawinąć (pojedynczo) w folię aluminiową. Piec około 15-20 minut

Di gotuje
Różyczki z ciasta francuskiego 211

wędliny np. salami, szynka o średnicy ok 3 cm 1 jajko Węższą część ciasta francuskiego kroimy na paski grubości ok 1,5 cm.  Plasterki wędliny kroimy na pół i układamy na paskach ciasta. Zwijamy w rulon tworząc różyczkę, końcówkę mocno dociskając.  Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.  Piekarnik nagrzać do 180°C i piec

Atlas Smaków
Omleciki z cukinią i bazylią 163

bazylii 3 plasterki szynki pokrojone w kostkę 1 łyżka otrąb żytnich lub pszennych  Sól Pieprz  Zioła prowansalskie  Pieprz ziołowy  Dodatkowo: 12 łyżeczek oleju PRZYGOTOWANIE: Cukinie należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Szczypiorek z cebulką posiekać, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki należy wymieszac i doprawić do smaku.  Do formy do pieczenia muffinek należy wlać

Zainspiruj się kuchnią
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 170

kroimy na małe kawałeczki. Plasterki szynki i salami kroimy na 4 części. Cebulę najlepiej przygotować w formie piórek , a paprykę długich pasków . Korniszonki tniemy na plasterki, a papryczki chilli siekamy. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy wreszcie zacząć rozkładać je na cieście, które kroimy na pół i kładziemy na dwóch blachach na papierze do pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego

Zakręcony Widelec
Świąteczny rogal z niespodzianką 201

paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć  na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie.  Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu.  Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą .  Piec w nagrzanym

zielonacukinka
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 196

kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, spryskać oliwą z atomizera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, opiekać na złoto ok. 5 minut. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wmieszać serki i chili. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone. Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania