objętości (ok. 30-45 minut). W międzyczasie przygotowujemy dodatki na pizzę. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na maśle, przynajmniej do czasu aż wyparuje z nich cała woda. Obie szynki kroimy w kostkę lub rozrywamy palcami na mniejsze kawałki. Paprykę konserwową kroimy na cienkie paseczki. Oliwki kroimy w plasterki (możemy też zostawić je w całości). Żółty ser ścieramy na tarce(...)przyprawy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt dużego okręgu (możemy też podzielić jena 2-3 części lub więcej jeśli chcemy zrobić mini pizze). Placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i nakładamy wybrane dodatki. Na koniec posypujemy całość oregano. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut (pizze mniejsze i cieńsze pieczemy krócej). Czas pieczenia
MyCookBook.plposypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:) Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie(...)zapieczony i podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane
In my kitchenBardzo lubimy pizzę, najbardziej za to, że każdy może przygotować swój kawałek z ulubionymi dodatkami:) Tym razem zrobiłam bardzo "włoską" pizzę z bazyliowym pesto, szynka, oliwkami, suszonymi pomidorami i startym parmezanem. Wyszła pyszna!!! Ciasto: 250g mąki pszennej, 150ml letniej przegotowanej wody, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oliwy z oliwek Olitalia. Drożdże wymieszać(...)rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować. Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm. Farsz: 250g kiełbasy, 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia, 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti, 3 łyżki oliwek zielonych Serpis
Z miłości do słodkościmoże zrazy, chyba tak też można nazwać to danie. Bardzo smaczne. Złamane pastą z suszonych pomidorów. Polecam na bardziej odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę: Zioła typu: majeranek rozmaryn, 2 łyżki sosu(...)trzy godziny. Każdy płat mięsa smarować pastą z suszonych pomidorów,położyć wędlinę, ogórek pokrojony w paski oraz ser również pasek . Zwinąć i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 1, 5 godziny w temperaturze ok 200 stopni
W kuchennym oknie Ewyjest najsmaczniejsza. Ale dziś polecam dietetyczną pizzę na spodzie z cukinii. Jest lekka, smaczna i prosta w wykonaniu. Najważniejsze jest dokładne wyciśnięcie soku z cukinii oraz przypilnowanie pizzy podczas pieczenia w piekarniku . Zrobisz ją bardzo szybko bez czekania na wyrośnięcie ciasta. Pizza na spodzie z cukinii – składniki: Spód z cukinii: 500 g cukinii (2 sztuki) 50 gram sera żółtego(...)się co jeszcze dodać na wierzch pizzy? Z pewnością możesz dać także: ser typu feta oraz pozostałe gatunki serów pieczarki czerwona cebula kapary kawałki ananasa dla mięsożerców: salami, kiełbaskę, szynkę, boczek Sposób wykonania pizzy na spodzie z cukinii Do przygotowania pizzy na spodzie z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, tarki do warzyw, blaszki o wymiarach oraz piekarnika. Krok
Ania gotujeDuszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako
Słodkie okruszkiZdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka , z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami
Moja Delicjakurkami – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 4-6 kromek chleba właściwie dowolnego – ser mozzarella – w plastrach lub tarta – 1-2 pomidory – świeżo mielony czarny pieprz Pesto(...)tłoczenia Przygotowanie : PESTO: wrzuć wszystko do blendera i blenduj całość na pyszne pesto. Na pieczywie połóż plasterek mozzarelli, na nim plasterek pomidora. zapiekaj najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st C. Wystarczy 5-8 minut. Gotowe grzanki polej odrobiną zielonego pesto które jest już gotowe. Jedz od razu! SMACZNEGO! Artykuł Tosty z serem i pomidorem pochodzi
nietylkopasta.plposiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem. Ciasto podzielić na 10 porcji. Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce(...)dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Mleko wymieszać z żółtkiem – nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka, posypać parmezanem. Piec 25-30 minut w 180 stopniach
Cooking for Emilysalami i serem można przygotować w kilkanaście minut a składniki zmieniać w dowolny sposób. Ja w tym przepisie użyłam salami i sera, ale przecież można też zastąpić ją szynką lub kiełbasą czy też zrobić tylko z serem. To tylko kwestia smaku i upodobań.Zaletą tego przepisu jest to ,że wystarczy zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie a do środka nada(...)jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wykroić szklanką parzystą ilość krążków z ciasta francuskiego Na każdy krążek ciasta nałożyć plasterek salami,sera i przykryć drugim krążkiem ciasta francuskiego Układać na papierze do pieczenia , posmarowac rozmąconym jajkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekać w rozgrzanym do 180°C piekarniku do uzyskania złotego koloru ( około10-15minut ) Spożywać na gorąco lub na zimno SMACZNEGO
zielonacukinkasmakują podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Palmiery smakują dodatkowo obłędnie wzbogacone domowymi dipami. Domowe palmiery można przygotować z pastą pomidorową, paprykową, serem, szynką, suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem, do woli. Każda wersja się sprawdzi, z ciastem francuskim można kombinować ile się da, nie tylko na słodko. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty żółty(...)zwijam ku sobie z obu stron wzdłuż dłuższej strony. Na koniec powstają dwa charakterystyczne ruloniki obok siebie. Kroję w niezbyt grube plastry. Układam na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskam palcami. W miseczce roztrzepuje jajko. Maczam w nim pędzelek kuchenny i smaruję zwinięte palmiery, gotowe dodatkowo posypuję makiem, dodatkowo można świeżo zmielonym pieprzem. Piekę w temp
Zasmakuj KuchniDziś na blogu spam kanapkowy :) Tym razem chciałam zachęcić Was do wypróbowania pewnego pomysłu. Zamiast kupować gotowe szynki, spróbujcie upiec soczyste mięso na kanapki w domu. Długo zachowuje świeżość i jest dużo zdrowsze (i smaczniejsze) niż sklepowe. Nie zawiera konserwantów i spulchniaczy, w tym wody. Zapraszam :) Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól(...)Włożyć mięso i przykryć naczynie folią spożywczą na min. 24 godziny. Co jakiś czas obrócić mięso. Po tym czasie odlać marynatę i wstawić mięso (w rękawie do pieczenia, nakłuć 2-3 razy) do nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody. Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce
Chocolate Muffin Blogminutach wałek obracam, pomimo nawiewu i piekę jeszcze 5 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ,trzeba to wypróbować. Teraz największa niedogodność, zdjęcie z wałka. Wałek z pieca wyjmujemy mając na dłoniach rękawice. Potem ,najpierw wyciągam wałek spod folii , następnie usuwam folię i kominki są już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany(...)potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy nie lubią cukru może być wersja wytrawna. Możemy zastosować gruboziarnistą sól morską, szynkę ,oliwki, pistacje ,zioła itp. Kurtosze są miękkie i puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Najlepsze są ciepłe. I nie wiem co to jest ,ale jak zacznę skubać
Kulinarny karnet Christopheratortu wytrawnego? Tort nie może być suchy i musi dobrze smakować. Do zrobienia wytrawnych kremów doskonale nadaje się gładki, naturalny twarożek. Do większości serników, tych na zimno czy pieczonych, używam twarożku kanapkowo-sernikowego z Wielunia . To mój ulubiony twarożek, bez żadnych ulepszaczy czy dziwnych dodatków. Do swojego tortu zrobiłam 3 kremy na bazie twarożku - ogórkowy, rzodkiewkowy i rybny. Każdy(...)starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do ryby. Dodałam też twarożek, majonez, pieprz i sól. Dokładnie wymieszałam. Jeśli nie lubicie ryby to zamiast niej możecie wykorzystać dobrą szynkę albo jajka. Jak zrobić krem ogórkowy? Ogórka dokładnie umyłam. Starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką. Posoliłam odrobinę i odstawiłam na 10-15 minut. Kiedy puścił
Smaczna Pyza