płaska łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżki oleju Nadzienie: - 4 łyżki sosu Krokus " pół na pół " chili i pomidory - 10 plastrów sera żółtego - kilka plastrów wędliny, salami, szynka, wędzonka, kabanosy 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne(...)smarujemy sosem, przykrywamy pierwszą część ciasta i przyciskamy dłonią by ładnie ciasto się skleiło. 3. Przygotowane ciasto kroimy na podłużne pasy, każdy skręcamy i układamy na przygotowanych formach do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 230 C, czas pieczenia ok. 10 minut, aż będą lekko rumiane. Wystudzone paluchy podawać razem z sosem aby można je było dodatkowo w nim moczyć
Apetyczna babeczkazioła-w dowolnej ilości,u mnie bazylia,mięta i pietruszka Masło - 1 łyżka Papryka świeża - 120 g Szynka - 120 g Telapia -1 sztuka Oliwki - 130 g Kukurydza - 100 g marchew gotowana Ser żółty - 200 g sól,pieprz(...)keczupem,dodac cebulę podduszoną ,kurczaka ,pokrojona marchewkę. Z rybą: rybkę umyta i wysuszona posolić ,popieprzyć i lekko podsmażyć na tluszczu.Kawałek ciasta rozwałkować ,ułożyc rybkę ,złożyć ciasto i piec jak pizze. Całość posypać serem .Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220stopni C około 20-25 minut.z tej porcji wychodzą 2 spore pizze...u mnie 2 mniejsze i rybka,niestety
w mojej kuchniPrzepis na nietypowo zdobione tosty, do których zrobienia potrzebujemy formy do muffinek. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: 12 kromek chleba tostowego 150 g dobrej wędliny, szynki czy kiełbasy 4-5 pieczarek mała cebulka 150 g sera żółtego garść oliwek sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Przygotowanie Wędlinę, pieczarki cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy(...)tosty rozwałkowujemy. Formę do muffinów lekko natłuszczamy i delikatnie wykładamy do nich kromki chleba. Do każdego koszyczka nakładamy farsz. Posypujemy serem żółtym i papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w temp
e-PrzepisyKulinarnewypróbowania przepisu na kwiaty parówkowe. Wbrew pozorom takie kwiaty są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości. Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą. Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy(...)rozmąconym jajku, a następnie zwijamy w kółko. Końce zlepiamy ze sobą, można spiąć wykałaczką. W miejsca rozcięcia wkładamy po kulce groszku zielonego. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojego jadłospisu to co jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :) Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba(...)zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć! A jak często jem? Podstawą jest 5 posiłków
All My Fit Lifesuszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy(...)upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Aby mięso nie było Zyt suche w połowie czasu pieczenia możecie nakryć je papierem do pieczenia. Pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach. insertCookd("0374823561173cf2cb8062e2ff4a6747
Mania Gotowanianiej chips, bo w temacie mody pozostajemy... otrzymasz w wyniku śniadanie idealne. Ciepłe, kremowe, chrupiące, karmelizowane, płynne i pełne smaku. Ciepłe bułki, kremowy sos holenderski, chrupiące chipsy z szynki, karmelizowane szalotki, płynne żółtko jaja. Te wszystkie składniki dadzą Ci pełne smaku śniadanie, które powielisz wielokrotnie. I gwarantuję, że każda minuta spędzona w kuchni, najlepiej u boku najbliższej Ci osoby(...)odstępach na wysmarowanej olejem blaszce. Odstawiam bułki na 10- 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wierzch bułek smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję otrębami. Piekę przez 20-23 minuty, do zarumienienia. Następnie studzę na kratce. Poniżej przedstawiam kilka ujęć z przygotowania bułeczek. Domowy sos holenderski z pesto bazyliowym: 2 żółtka 50 gram rozpuszczonego
Mango PapajaZapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam sałatki. W sezonie letnim stanowią większą część moich posiłków. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim pomysłem na szybką, zdrową, a zarazem lekką sałatkę z
Słodkie okruszkiBłyskawiczny pomysł na obiad. Wystarczy wyrobić mięso, uformować i zawinąć boczkiem. Takie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej(...)kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Mięso obsypujemy posiekaną natką pietruszki
VioletoweKucharzeniemięso bardzo mi smakuje.... Nie chciałabym jednak aby cała rodzina zmuszona była na śniadanie zjeść pół cytryny a na deser kanapkę z szynka wiec zlitowałam się i poszliśmy wszyscy na kompromis. Pyszne kruche ciasteczka z jeszcze pyszniejszym cytrynowym , bosko kwaśnym lemon curd. Można zamiast cytrynowego nadzienia użyć(...)szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 2 szklanki mąki pszennej lemon curd lub dżem (jak wolicie) Masło ucieram na puszysta masę dodając cukier puder, następnie cukier. Dodaje jajko
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkażdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika. Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie.blogspot.com ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam(...)akurat nie mają ochoty go odpalać Składniki na pizzę: Spód: 30g drożdży szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soli Moje dodatki: szynka pokrojona w paski garść tartego sera żółtego kilka pieczarek cebula mozzarella sól, pieprz, oregano Sos pomidorowy: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano Przygotowanie pizzy: W małej
NiePieprz.plwięc nie można go przesmażyć, bo się wysuszy, a cały sekret dania tkwi w tym, żeby mięso było soczyste i bardzo kruche, nawet lekko różowe w środku, jak np. szynka wędzona). W tym czasie do roszponki dodajemy słonecznik i mieszamy z resztą miodu z cytryną. Na talerze wykładamy ryż w formie babki (można użyć do tego filiżanki – wysmarować(...)jajko sadzone – po rozcięciu żółtko fantastycznie „nawilży” ryż nadając mu kremowy posmak. Podobne przepisy Jajka po szkocku Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem Karkówka pieczona po afrykańsku Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do KuchniJeśli w miarę regularnie śledzicie moje wpisy to pamiętacie pewnie, że w poprzednim poście rozpocząłem temat calzone. Wtedy było z szynką i papryką, teraz zatem ze szpinakiem i pieczarkami. Nie ma sensu żebym jakoś specjalnie powtarzał przepis, wszystko jest w poprzednim poście. Tylko farsz inny. I tak samo jak poprzednio dziękuję za mąkę Gdańskim Młynom . szpinak ser camembert pieczarki(...)plasterki pieczarki. I tak jak poprzednio robimy pieroga tylko do środka dajemy: warstwę szpinaku, warstwę pieczarek, pokrojony w plasterki camembert i zasypujemy drobno startym serem pecorino. Lepimy pieroga i pieczemy w 220-230 stopniach przez 15 minut. Naprawdę rewelacja, tak jak już wcześniej pisałem zdecydowanie lepsze od pizzy, mieliśmy z Madzią i Malwiną niezłą wyżerkę. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufactureżurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada szpinkakowa z łososiem - ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej - sery plesniowe/winogrona/bagietka Większość przepisów jest na blogu, a dziś przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu Cynamonowy pył , wiedziałam, że muszę ją zrobić(...)sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g ) 6 ugotowanych na twardo jajek 200 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz szczypiorek do posypania Blaszkę do pieczenia, najlepiej dość wysoką, wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejne warstwy: 12 sztuk krakersów (3x4). Drobno starty na tarce żółty ser wymieszany z dwoma łyżkami majonezu. 12 sztuk krakersów. Szprotki
bistro mama