puszka pomidorów - 8 czarnych oliwek - 1 łyżka oliwy Składniki na 2 porcje. Rozgrzewamy garnek żaroodpornym i wlewamy do niego oliwę. Dodajemy posiekany rozmaryn (bez głównej łodyżki), liście laurowe i szynkę pokrojoną w cienkie paski. Mieszamy ok. 2 minut i dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, a następnie cebulę pokrojoną w ósemki i pora pokrojonego w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut(...)Teraz wlewamy pomidory, pół puszki wody (tej puszki z pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny aż sos zgęstnieje, a kurczak i warzywa będą miękkie. Jeżeli sos nam odpowiednio nie zgęstnieje to możemy jeszcze potrzymać w piekarniku lub na kuchence. Wspaniałym dodatkiem
Kuchenne Wariacjesałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami(...)suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty
Moja smaczna kuchniapożywne kanapki jak bagietka po nicejsku czy bagietka z pulled pork . Mała czy duża bagietka nie gra roli. Liczy się co do tej bagietki włożę. Oczywiście świeża bagietka z szynką czy żółtym serem jest bardzo smaczna ale warto przyrządzić bardziej pożywną kanapkę z hummusem i kurczakiem. U mnie tego typu kanapki powstają najczęściej z resztek obiadowych. Zawsze zostaje mi porcja(...)którego zrobiłam kanapki z kurczakiem i hummusem. Hummus to mój ulubiony dip, pasta, smarowidło, sos…you name! Do tej kanapki możecie wykorzystać obojętnie jaki hummus . Kurczak może być pieczony lub smażony. Jeśli nie macie obiadowych resztek to wystarczy usmażyć filet z piersi kurczaka. Kanapki z bagietki 4 kanapki Składniki: 1 duża bagietka 300 g pieczonego kurczaka
codojedzeniamąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać, następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na 45 minut. Przygotować farsz. Szynkę pokroić w kostkę oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Do grzybów dorzucić oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki pora(...)podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić. Na wystudzony spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem. Tartę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 35 – 40 minut. Przed podaniem tartę posypać tymiankiem
Nie tylko w kuchniwody do wyrobienia ciasta Składniki (farsz): 1/2 piersi z kurczaka 1 pieczarka 15 dag sera żółtego (gouda) 3-4 różyczki brokuła 2 plastry boczku zawijanego z przyprawami 1 plaster szynki wiejskiej 1/2 niewielkiej cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam wraz z posiekaną wędliną. Brokuła obgotowałam(...)odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi o wyrobienie ciasta i przygotowanie blachy także nie zmieniam sprawdzonej procedury. Piekłam sprawdzoną metodą, którą można znaleźć w poprzednich wpisach. Wczoraj na kolację zjedliśmy jednego pieroga. Dziś powalczymy z drugim :) Mąż początkowo niechętny ze zmęczenia, ostatecznie zajadał się ze smakiem, kiwając głową
Kuchnia po mojemusera Capresi z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować w plastry, rozbić tłuczkiem, obficie posypać oregano. Osypek pokroić w grube plastry. Środek mięsa posmarować musztardą, na połowie sznycla ułożyć plaster oscypka, przykryć drugą(...)wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut w temp. 220 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBardzo prosty przepis na nietradycyjnego kotleta mielonego! Serowy środek, chrupiący wierzch! Z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie! Polecam na domowy obiad! 500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 jajka 3 łyżki świeżej natki pietruszki ½ pęczka świeżego szcypiorku 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g boczku wędzonego w plastrach 10 mini kulek mozzarelli Sól Pieprz(...)środka wkładamy kulkę mozzarelli i dokładnie zwijamy mięso aby nie było widać sera. Każdy kotlecik owijamy dokładnie wędzonym boczkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło
VioletoweKucharzeniesobie wszystko: warzywa, mięso i dodatki. Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie makaronu! Co nam trzeba? 400g makaronu- dowolnego u mnie wykorzystany razowy BioBabalscy 1kg mięsa mielonego- u mnie z szynki 2 cebule 2 papryki: żółta i czerwona 2 pomidory 200ml przecieru pomidorowego 2 jajka tarty żółty ser: 100g +200g Przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej(...)wydrążone i pokrojone w kostkę 2 papryki: żółtą i czerwoną i mieszamy raz jeszcze. Wylewamy do formy- u mnie prostokątna blacha Posypujemy pozostałym tartym serem i układamy plasterki pomidora. Pieczemy pół h w 190 stopniach. Lekko studzimy, aby się zapiekanka nie rozpadała i zajadamy! Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
Latosiowydomsposobu ich przygotowania chyba nie muszę przybliżać, prawdą? Kolorowe roladki z tortilli – przepis Składniki: 2 placki tortilli 3-4 łyżki jogurtu typu greckiego kawałek czerwonej papryki 4 plasterki szynki z kurczaka lub innej ulubionej 2-3 liście sałaty ulubiona mieszanka ziół Przygotowanie: Każdy placek tortilli smarujemy jogurtem. Posypujemy wszystko ulubioną mieszanką ziół. Na środek układamy plasterki wędliny, liście(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy mąką, dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Zostawiamy tak na 20 minut. Bułeczki można też lekko naciąć, aby nadać ich charakterystyczny wygląd. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie
Słodkie okruszkiwpadnie nagle, np. na babskie pogaduchy z butelką wina. Dekoracyjne minikulki, będą pięknie wyglądały w koreczkach, zarówno z warzywnymi jak i mięsnymi dodatkami. Można je owinąć na przykład plastrami szynki parmeńskiej lub ponabijać naprzemiennie pomidorkami koktajlowymi. A nie ma szybszej sałatki niż właśnie ta z mozzarellą. Wystarczy pokroić ser, dodać rukolę, oliwki i zalać wszystko sosem winegret. Dania główne Mozzarella(...)smaku Wykonanie: Piersi z kurczaka oczyścić i ponacinać każdą co około 2 cm, uważając aby nie przeciąć całkiem fileta. Przyprawić solą, pieprzem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kulki mozzarelli i pomidory pokroić na plastry. Oliwę, bazylię, szczyptę soli i pieprzu zmiksować w blenderze. W każde nacięcie włożyć po plastrze mozzarelli, pomidora polać sosem bazyliowym
Słodkie okruszkiprzepis na zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido - 1 kg pieczonej dyni - 1 szklanka musu z mango (lub pulpy z puszki) - 2 szklanki mleka migdałowego (lub kokosowe/krowie/ z nerkowców) - 3 -4 łyżki śmietanki kokosowej - opcjonalnie: 3-6 ząbków pieczonego czosnku (ja często dodaje całą główkę pieczonego czosnku, czosnek piekę w całości, a potem wystarczy nacisnąć(...)gyros, łosoś wędzony na gorąco, lub krewetki) - ulubione orzechy lub pestki - do skropienia oliwa lub olej sezamowy - warto podać taką zupę również z plastrem awokado, rukolą, orzeszkami i szynką parmeńską - swoją podałam z fit krakersami z tortilli, jak je zrobić? Odwiedź mój profil na Instagramie i obejrzyj, jak krok po kroku przygotowuje to danie
SMYKWKUCHNIjakiegoś czasu przygotowuje sobie lunch-box`y do pracy, oto kilka z nich Sałatka z pieczonym kurczakiem i grzankami Hummus , makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i nachos Bento #52 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli shawarma z kurczaka, kuskus z ciecierzycą i zieleniną oraz dip z harissą Bento #31 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ NOWE PRZEPISY(...)czyli hummus ze szparagami i kalarepa i rzodkiewka z patelni z sewem pleśniowym a do tego krakersy Bento #42 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli pierś kurczaka w szynce (u mnie boczek), chimichurii i pomidorowa kasza jaglana Bento #59 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli Pęczak z pieczarkami i groszkiem a do tego ryba Bento #5 z książki
Mama Gotujediecie, lub tych wszystkich, którzy nie mogą jeść kurzych jajek, myślę, że takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą. Na 6 kotletów: 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki 1 duża cebula 2 czubate łyżki płatków owsianych (w oryginale błyskawiczne, ja dałam górskie) 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek Płatki owsiane zalewamy niespełna 1/2 szklanki gorącej(...)zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Kotlety smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, tylko do lekkiego zrumienienia. Następnie kotlety przekładamy na blaszkę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Źródło
Smaki Na TalerzuPrzekąskowe Sajgonki Popularna jest tortilla jako przekąska lub szynka zwijana a co powiecie na coś innego? Składniki: · 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Jajko · Kilka grzybów Mun · 10 dag kapusty pekińskiej(...)doprawiamy solą, papryką ostrą, wyrabiamy. 7. Papier ryżowy zanurzamy w wodzie i na środku każdego krążka układamy farsz. 8. Zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia lekko posmarowanym olejem. 9. Wierzch sajgonek również smarujemy delikatnie olejem. 10. Pieczemy 30 minut
Kulinarna Chwila