wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu, np. bolońskiego, pomidorowego, słodko-kwaśnego, nawet majonezu z żurawiną a dodatkowo do sera dorzucić szynkę lub posiekane drobniutko oliwki. Posypać makiem, ziołami lub ostrą papryką. Wersje słodkie? Np. z marmoladą, dowolnym dżemem, twarogiem na słodko lub z pieprzem i szczypiorem, bardziej wytrawnie. Będzie pysznie! Polecam(...)garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam palmiery. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj Kuchnisię do Mojo Picon. Natomiast pozytywnym zaskoczeniem była wizyta w Tapas Bar Złoto Hiszpanii na Francuskiej. W zeszłym roku porażka, a w tym.... bycze policzki z chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem. Zrównoważone smakowo danie, kapitalne. Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków(...)bardzo ciekawa i smaczna kompozycja. Nie można nie wspomnieć o restauracji Odolany , która w zeszłym roku zdobyła serca i podniebienia gości. W tym roku przygotowała roladkę z dorsza i szynki, czy jest to danie na miarę pierwszego miejsca? Oceńcie Państwo sami. Nie pomińcie tylko Bar Szawa , gdzie zjecie najlepsze krokiety tej edycji :) Bardzo jestem ciekawa Państwa wrażeń, zapraszam do zabawy
królestwo garówmąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Nadzienie: 4 łyżki keczupu Oregano 10 plastrów wędliny (szynki drobiowej) 10 dużych pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 główki brokułu Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość(...)starty żółty ser. Na wierzchu rozkładamy ugotowanego brokuła. Całość dość ciasno zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm plastry. Zwijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut
VioletoweKucharzeniepleść bzdur ;) Świeże ryby - smażone bądź z pieca stanowią trzon menu restauracji, obok dań z grilla i kuchni wojskowej. Karta dań nieprzesadzona. Porcje naprawdę duże, a pizza z pieca - PRZE_PYSZ_NA. Już dla niej samej warto tam zajrzeć. Ceny dań przystępne. Wszystko ładnie i stosunkowo szybko podane. Tylko stoliki za małe do tak dużych porcji ;) ...Wujek wybrał karkówkę(...)minimum. Myślę, ze jeszcze się tam wybierzemy. Tym razem może z wędką i na dłużej. ...mój Mąż postawił na polędwiczki ...a Maksio miał do dyspozycji ogromną pizzę z szynką. Wujek - było bardzo "kej". Dzięki
Kuchnia po mojemuJakiś czas temu podawałam przepis na roladę szpinakową z szynką i serkiem almette . Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz(...)Dusić przez około 10 minut. Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia i posypać równomiernie kaparami. Ciasto
Mama Gotujeprzepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania(...)mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet
Pyry na Gazsosem na obiad. Zapraszam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam
Blondynka Gotujeuwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki będą świetnie smakowały. Można sobie poszaleć. Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy : * cząber * kminek * pieprz czarny * jałowiec * czosnek * rozmaryn * papryka * owoc berberysu(...)pokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić na godzinę. Warzywa pokroić na mniej więcej równe kawałki. Patyczki do szaszłyków namoczyć i na przemian nadziewać wszystkie składniki. Piec na grillu, najlepiej na aluminiowych tackach bądź folii aż do miękkości mięsa. Podawać z sosem tzatziki
Magiczne Życie MartyKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder Manufacturearomatyczne mięsko duszone w soczystych warzywach i pyszne rumiane ziemniaczki. A wszystko to upieczone razem w jednym naczyniu. Rewelacyjny obiad z piekarnika. Składniki: ok 500g karkówki lub szynki wieprzowej pół młodej kapusty 1 marchew 1/3 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), curry, majeranek, tymianek 3-4 łyżki oleju ok 1 kg młodych(...)kapustę, mięso i marchew. Całość zalewamy bulionem i mieszamy. Na wierzchu układamy ziemniaczki *** *** Z wierzchu potrawę posypujemy suszonymi lub świeżymi ziołami *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 75 minut . Około 10 -15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę
Blog z Apetytemaromatyczna wędlinka to coś co lubię najbardziej, przygotowana w domu smakuje najlepiej. Idealna na kanapki i na ciepło oraz na świąteczny stół :) Składniki: 800 g młodej wieprzowiny (jasnoróżowa szynka) 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek lub olej około 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 10-15 kulek jałowca 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona sól, pieprz 1. Mięso myjemy(...)przez praskę). Następnie smarujemy mięso koncentratem i na sam koniec obsypujemy majerankiem. 3. Tak przygotowane mięso odstawiamy po przykryciem na około 15-20 godzin. 4. Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmuje mięso z naczyniem z lodówki aby się ogrzało, a następnie wsadzam do piekarnika na 200 stopni i piekę w tej temperaturze przez około 45 minut a następnie zmniejszam temp
Gotowanie...to proste !naszym blogu będzie królować szpinak, tyle, że w nieco innej odsłonie bo schowamy go w cannelloni, czyli włoskim makaronie, który wyglądem przypomina puste rurki. Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką SKŁADNIKI DO FARSZU: - 250g makaronu cannelloni - 450g rozdrobnionego szpinaku - 250g sera fetta - 100g wieprzowej polędwicy łososiowej - 2 ząbki czosnku - pieprz Szpinak smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy jest już praktycznie gotowy dorzucamy(...)startego sera mozzarella Jogurt łączymy z pieprzem, koperkiem i serem mozzarella, wszystko mieszamy i delikatnie podgrzewamy na ogniu do momentu roztopienia się sera. Cannelloni polewamy sosem tuż przed zakończeniem pieczenia, tak by się nie spalił. Czas przygotowania: około 1 godzina SMACZNEGO
Związek na patelniporęczne bo na 2-3 kęsy. Kanapki imprezowe są bardzo uniwersalne, gdyż można je komponować z dowolnych składników. Na kanapkę można położyć plasterek gotowanej lub wędzonej wędliny lub kawałki pieczonego mięsa . Doskonale sprawdzą się także różnego typu sery. Do tego można wykorzystać całą masę kolorowych warzyw, sałat, czy ziół. Kanapki można posmarować masłem, majonezem, czy dowolnym serkiem kanapkowym(...)mini kanapki klubowe? przykładowe składniki: Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki Masło, majonez lub serek kanapkowy ogórki małosolne kolorowe pomidorki koktajlowe plasterki kiełbasy salami plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach ser brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka małosolnego kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPokrojona w cieniutkie plasterki stała się wybornym chipsem na mojej przystawce. Inne pomysły na przystawki: Grissini Oponki z ciasta francuskiego Chrupiące młode ziemniaczki Puszysty placek drożdżowy z cebulą i szynką Mini calzone Focaccia z polędwiczką - składniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Dodatki: polędwiczka borowa Bastion Smaku pokrojona(...)części i każdą z nich rozciągamy w zgrabny okrąg pomagając sobie oliwą, nie mąką. Na ciasto nakładamy nasze składniki i odstawiamy na 15 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 220 stopniach C. Wioleta Gargula
MamaOskarkadrobniejsze kawałki lub uprzednio podpiec ją na chrupko w piekarniku w temp. 180 ºC przez ok. 10-15 minut aż się zrumieni. Do garnka z gruszką dodajemy szynkę szwarcwaldzką, opcjonalnie rozdrobnione orzechy włoskie, a następnie pokruszoną gorgonzolę. Wlewamy także śmietankę, dodajemy tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści a śmietanka zawrze(...)Grana Padano lub Parmezanu Przygotowane w powyższy sposób gnocchi przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kruszymy mozzarellę i całość posypujemy Grana Padano lub Parmezanem, by powstała chrupiąca skorupka. Pieczenie: Temperatura - 180ºC termoobieg Czas - ok. 15 minut Całość zapiekamy jedynie do czasu, gdy mozzarella się roztopi, a Parmezan/Grana Padano stworzy chrupiącą skorupkę. Sami zdecydujcie, która wersja bardziej przypadła
Cooking Monsterzrobić to danie. Polecam Wam także: – mini pizza – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami pizza z batatów z kurczakiem Przygotowanie : 55 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki(...)kawałki batata oraz płatki owsiane. Za pomocą pulsacji zblenduj całość, po czym dodaj jajko, pieprz cayenne, granulowaną suszoną cebulę, czosnek i odrobinę soli oraz pieprzu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę z batata podziel na dwie części. przygotuj z nich cienkie na 3-4 mm okrągłe spody. Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez 20-25 minut
nietylkopasta.plwytrawną roladę, która sprawdzi się rewelacyjnie jako przekąska i tzw. finger food na imprezę. Rolada upieczona jest na mące pełnoziarnistej. U mnie w nadzieniu znalazła się włoska szynka, jednak spokojnie można zamienić ją na wersję wegetariańską i wykorzystać wędzonego łososia lub dowolne warzywa. Przepis jest łatwy i szybki, czyli taki, jakie lubmy najbardziej gdy goście już pukają(...)crudo Białka ubić na sztywno Do ubitych białek dodać żółtka i połączyć Dodać mąkę, koncentrat i przyprawy i dokładnie, ale delikatnie połączyć Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie Piec 15-20 minut w 180 stopniach Po wyjęciu z piekarnika zwinąć delikatnie w rulon, i zostawić do ostygnięcia. Jeśli ciasto będzie zbyt sztywne, zawinąć je przy pomocy
HealthyCreationsjajko 0,5 szklanki bułki tartej łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką(...)folii mięso rolujemy, zaklejamy końce. Delikatnie odkładamy roladę na bok, a na folii układamy boczek. Na środek boczku dajemy roladę i ponownie zawijamy w folię. Pieczemy w folii 25 minut w 180 stopniach C. Wyciągamy mięso i odwijamy. Dopiekamy jeszcze w 230 stopniach ok. 20 minut aż z boczku wytopi się tłuszcz i będzie przypieczony
Pani na deserpomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną(...)Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem
Moja smaczna kuchniałyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat pomidorowy 3 cebule 20dag sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 6 pieczarek 4 plastry szynki drobiowej 10 dag kiełbasy podwawelskiej sos słodko - kwaśny przyprawa do pizzy Przygotowanie: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto(...)Ułożyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem słodko - kwaśnym i posypać cebulką. Posypać serem , dodać resztę składników wg uznania.Na koniec posypać odrobiną sera żółtego i przyprawą do pizzy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Efekt końcowy Pizzerka z kiełbaską podwawelską Pizzerka z dodatkiem pieczarek Pizzerka z szyneczką drobiową
Darcia w kuchninawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się(...)oliwy z oliwek,trochę oregano na świeżo, i siekanej ryby-makreli atlantyckiej, która tam jest mimo wszystko rarytasem. Wychodzila taka jakby mokrzejsza pasta warzywno rybna. Przekrawała własnoręcznie wypiekane w piecu chlebowym ciabatty, od serca nakładała takowej sałatki, aż oliwa po niej spływała, zamykała bułę, zawijała w specjalny papier śniadaniowy, broń Boże- jak mówiła -w folię aluminiową- i karmiła mnie
Z Kuchni Do Kuchni