pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:245/331)

Zapiekanka gołąbkowa 139

Składniki: * mięso mielone chude z szynki wieprzowej 500 g * ryż 200 g * kapusta biała 600 g * cebula * jajko * majeranek łyżeczka * sól * pieprz * pomidory przetarte w kartonie 500 g * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości. W misce wymieszać(...)sosu. Na samą górę układamy ostatnią warstwę kapusty, która mieszam delikatnie z pomidorami. ( film poniżej prezentuje kolejność układania). Naczynie przykrywa. Jeśli użyjecie naczynia bez przykrywki użyjcie foli aluminiowej. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuje pokrywkę. Smacznego!                Zapraszam na film z przygotowań oraz

Kulinarne przygody
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 138

Karola Okrasy. Polecam. Pstrąg z boczkiem, tymiankiem i cytryną 2 pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca tak, aby pozostawić oba filety połączone(...)żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy resztę cebuli, nieco czosnku jak nam zostało resztę cytryn i ziarna kminu rzymskiego. Układamy na tym ryby owinięte w boczek, skrapiamy oliwą i pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 min w zależności od wielkości ryb. Artykuł Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 149

naprawdę niewiele, gdyż większość sama się robi w piekarniku a zapewniam że efekt smakowy będzie wspaniały!   Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy(...)luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą

Mój pomysł na
Bigos staropolski 190

aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami;)   Aha, i jeszcze: gotowanie zaledwie litra bigosu absolutnie(...)mieszać bigosu, żeby się nie przypalił. Mój wolnowar ma pojemność 6 litrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki:  500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule

Obiad gotowy
Zapiekanka z cukinia i kruszonką 130

Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu 25g zimnego masła solonego Wykonanie Umyć warzywa i pokroić w drobną kostkę(...)parmezan. Dodać masło i wymieszać wszystko palcami na kruszonkę,do połączenia składników. Powinno wyglądać jak gruby piasek. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego warzywa z wędlina i rozprowadzić po wierzchu kruszonką Piec około 15-20 minut, do złotego koloru

w mojej kuchni
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis 123

pół pszennej i żytniej razowej) 20 gram droższy 100 ml wody 40 ml oliwy sól Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Składniki na wierzch: sos pomidorowy opakowanie szynki parmeńskiej pół puszki fasoli czerwonej lub kukurydzy kilka oliwek kulka mozzarelli wędzonej lub zwykłej garść rukoli Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej(...)ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na dwa cieniutkie placki. Ja zrobiłam bardziej kwadratowe, żeby ładnie się zmieściły na jednej blasze do piekarnika. Kładziemy je na blachę podścieloną papierem do pieczenia. Placki smarujemy sosem pomidorowym. Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Wrzucamy na wierzch wszystkie składniki oprócz rukoli. Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Pieczemy

Pyza i Surówka
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 198

świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek 10 dag szynki 1 mała cukinia 1 pomidor Oliwki Kukurydza Papryka czerwona lub zielona Przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag Mozzarelli 15 dag sera gouda Przygotowanie: Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże(...)stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy pod pizzę). Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć część sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią sera. Piec przez około 10-15 minut w temp. 220 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Szynka pieczona 194

Poszukujecie przepisu na domową wędlinę na kanapkę, a nawet na świąteczny stół? Już znaleźliście :) Z tym przepisem z pewnością Wam się uda! Składniki: 1-1,5 kg surowej szynki 2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsa Marynata: 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej(...)przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 3. Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa i zawiązać lub włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywą (piekłam w naczyniu). 4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniało. 5. Jeśli

Kuchnia domowa Ani
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 186

wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową.  Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając(...)mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:)  I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były

Słodko-Słony Świat Ilony
Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe 147

Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe. Dziś mam dla Was przepis na szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty. U nas w domu uwielbia się takie

Słodkie okruszki
Drożdżowe szaszłyki z kiełbasą, serem i nutą prażonej cebulki 147

Ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 50g masła extra 40g prażonej cebuli 1 jajko 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka cukru Dodatkowo: 500g kiełbasy Morlińskiej z szynki Morliny 100g startego, żółtego sera 6 łyżeczek ketchupu pikantnego olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i tyle ciepłego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać(...)ciasto. Następnie pokroić na talarki o szerokości około 1,5-2 cm i nabić je na patyczki od szaszłyków. 3. Gotowe szaszłyki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowaną olejem, odstawić na około 30 minut. 4. Po  tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut. 5. Szaszłyki podawać z różnego rodzaju

Szalona Kuchnia Eweliny
Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny 164

racji soboty, zaczyna sie nieco leniwie. Wszystko nam smakuje. Odrywamy kawałki chrupiącej bagietki, smarujemy masłem i „dziabiemy” na nią sporą porcję słodkiej konfitury. Omlet jest świeży, pachnie szynką i masłem. Ostatniego croissanta dzielimy między siebie na kilka części…Jest nam tak dobrze! Uwielbiam takie spokojne, leniwe śniadania. Obok nas przy stolikach siedzą pary, małe grupki znajomych, wszyscy(...)idę do jakiejś restauracji czy cafe bista i zajmuję miejsce na zewnątrz, chcę także zobaczyć wnętrze lokalu. Wchodzę więc do środka Charlotte. Od progu uderza mnie wspaniały aromat świeżo pieczonego chleba. Przy ladzie piętrzą się słodkie bułki, croissanty, warkocze chałek, precli, paluchów, rogalików. Poezja smaku. Podoba mi się w środku. Długa, drewniana ława na środku zaprasza wszelkich głodnych klientów

Raj dla Podniebienia
Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem 78

jeść jarmuż. Jeść więcej jarmużu. Ja i moja żona jesteśmy jarmużoholikami . My aż takimi szalikowcami jarmużu nie jesteśmy, ale uwielbimy to warzywo ze względu na jego wszechstronność: jarmuż można piec, smażyć, gotować i jeść na surowo oraz właściwości odżywcze. Jarmuż jest warzywem bardzo bogatym w składniki korzystne dla zdrowia. Ma np. więcej witaminy C niż pomarańcza. Szklanka posiekanego jarmużu zapewnia(...)jest teraz zimą: płatki kukurydziane z mlekiem, siemieniem lnianym, otrębami i bananem. Bardziej urozmaicone mamy kolacje: sery białe, miękkie i dojrzewające, mozzarella, haloumi, czasem kilka plastrów chorizo, albo suszonej szynki, rzadziej pasztet, do tego pomidor, papryki świeże i konserwowe, ogórek, pomarańcze, melon, winogrona. Generalnie, po kawałku wszystkiego na talerz. Od czasu do czasu smażymy naleśniki (gdy młody sobie zażyczy), owocowe

Niedzielny kucharz
Prosta, Domowa Pizza 174

soli 2-3 łyżki oliwy np. smakowej bazyliowej Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,  szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Dodatki: szynka oliwki ogórek kiszony zielony groszek konserwowy ser feta mozzarella ser żółty tarty 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykuje(...)Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko. Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Pizze podaje z sosem czosnkowym i/lub ketchupem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Placuszki z ricottą i truskawkami 184

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini pizze z chlebków naan 102

łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ... Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C . Rozgrzać w nim kamień lub zwykłą blachę z wyposażenia piekarnika. W misce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Wodę dolewać stopniowo(...)czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Imprezowe krokiety z tortilli 174

Imprezowe krokiety z tortilli Dziś mam dla Was pyszny i szybki sposób na imprezowe krokiety z tortilli. Tak, tak dobrze czytacie. Na pomysł wpadłam jakiś czas

Słodkie okruszki
Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa 152

marchewką. Polecam i zapraszam SKŁADNIKI -4 młode cukinie średniej wielkości FARSZ -1 średnia cebula -2 ząbki czosnku -100g ryżu białego -kilka łyżek oleju -500g mięsa wieprzowego mielonego (szynka, łopatka) -1 średnia marchew -4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz do smaku, p ziołowy -papryka czerwona w proszku -zioła prowansalskie -około 200g sera żółtego Cukinię myjemy i łyżeczką usuwamy(...)powstałym farszem napełniamy cukinie. Farszu spokojnie wystarcza do napełnienia 4 cukinii czyli 8 połówek. Cukinie układamy na dużej blasze piekarnikowej, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół Po tym czasie cukinia jest mięciutka. Bardzo polecam, jest przepyszna, warto ją zrobić zwłaszcza, że sezon na cukinię już niedługo dobiegnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 222

również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie(...)kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka

codojedzenia
Wołowe mini pizze 215

soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 3/4  szklanki letniej wody Farsz: 1 cebula 1 por 100 g pieczarek 8 plastrów szynki 1 pomidor 200 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Lubczyk Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy(...)kosteczkę pomidora i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.  Farszem napełniamy mini pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut

VioletoweKucharzenie
Ziemniaki zapiekane z jajkami 183

Ziemniaki zapiekane z kiełbaską, szynką i jajkami. Taka szybka obiadowa zapiekanka. Do tego proponuję surówkę  z pora i pomidora  i mamy pyszny obiad. Kiełbasę w zapiekance możecie zastąpić boczkiem i będzie również bardzo smaczne.  Danie to jest idealne dla miłośników pyr  :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki(...)ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami

O kuchni z uczuciem
Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej. 223

innego jak upiec je w piekarniku. Polecam ten sposób, jeśli i u Was pogoda nie dopisze, a tęskno Wam już za tak przygotowanym mięskiem. :) Składniki - 0.70 dkg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) - 3-4 cebule - 2-3 kolorowe papryki - 3 łyżki marynaty staropolskiej Skworcu - 1 łyżeczka czosnku mielonego - olej Dodatkowo - patyczki do szaszłyków Wykonanie Mięso oczyszczam ze zbędnych błonek, czy żyłek(...)mięsa marynatą. Swoje szaszłyki piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut przykryte folią aluminiową, po tym czasie odkryłam folię, szaszłyki odwróciłam, posmarowałam ponownie marynata i piekłam kolejne 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Kiedy są rumiane, a mięso mięciutkie są gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i kartuskimi ogórkami konserwowymi

Kuchnia z widokiem na ogród
pizza z salami i owocami 118

papryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 135 ml letniej wody 15 g drożdży dodatki: kilka plasterków szynki kilka plasterków salami 125 g mozzarelli 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 plastry ananasa z puszki 1 mała cebula 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki kukurydzy oregano(...)kształt koła. Posmarować sosem zostawiając przy brzegu niewielki margines. Następnie ułożyć plasterki mozzarelli i resztę dodatków, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C na najniższą półkę, piec około kwadransa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocny chlebek neapolitański-casatiello napoletano 266

świeżych drożdży 50 g smalcu ze skwarkami 250-300 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g  żółtego sera 150 g salami i szynki pieprz 5 jajek +1 żółtko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Świeże drożdże połączyć z cukrem i częścią letniej wody , przykryć folią spożywczą  i poczekać kilka minut aż wyrosną. W dużym naczyniu połączyć mąkę(...)okrągłej foremki najlepiej z kominową podstawą wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem.  Na górze ułożyć surowe jajka. W każdym jajku należy zrobić dziurkę szpileczką, co zapobiegnie pęknięciu podczas pieczenia w piekarniku. Na każdym jajku nalepić kawałki ciasta na krzyż następnie odstawić do wyrośnięcia aż urośnie do brzegów formy.  Ze względu na obecość sera i wędlin czas  wyrośnięcia może

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania