możemy upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 9 kotletów 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 cebula (około 120 g ) 1 kajzerka (lub pół dużej bułki) około szklanki mleka lub wody pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia(...)solą, pieprzem i dokładnie wyrabiam dłonią. Po wyrobieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Z tak przygotowanej masy formuję kotlety, które możemy upiec lub usmażyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone mielone: Blachę wykładam papierem do pieczenia i maluję niewielką ilością oleju. Dłonie smaruję olejem i formuję kotlety, tak samo jak do smażenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia GotujeZnudziły nam się już klasyczne tosty z szynką i serem więc w przypływie weny powstał zupełnie nowy pomysł. Połączenie bryndzy z wędzoną rybą lubimy już od dawna a teraz spróbowaliśmy tego na ciepło. Wyszło smaczniej niż się spodziewałam i wreszcie inaczej. Wiem, że bryndzę się albo kocha albo nienawidzi, więc jeśli jesteście z tych drugich to niestety dalej(...)trik! Mój sposób na wyciekające z tostów nadzienie, zwłaszcza ser, które przykleja się do ścianek opiekacza a później nie chce się wyczyścić. A wystarczy tylko wyciąć z papieru do pieczenia dwa paski ciut szersze niż kromka tostowa i podłożyć w opiekaczu pod tosta i na niego. I to co wycieknie zostanie na papierze i nie trzeba będzie drapać. Proste
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata(...)roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni C / czas
noteskulinarnyfigajedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną szynką. Czwartek: Paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem Tradycyjne hiszpańskie dane zrobione w absolutnie nietradycyjny sposób. Zamiast ryżu mamy pęczak, który idealnie nadaje się do tej roli. Świetnie chłonie wilgoć(...)systemem, co jeszcze bardziej ułatwiło nam pracę. Najpierw nastawiliśmy kaszę jaglaną, bulgur i komosę (w osobnych garnkach). W międzyczasie zaczęliśmy robić pęczotto. Po ugotowaniu kasze rozsypaliśmy na tackach do pieczenia, aby szybciej je ostudzić. W międzyczasie zabraliśmy się za paellę – to proste, jednogarnkowe danie, wymagające tylko doglądania od czasu do czasu. Ciut więcej zachodu wymaga risotto z kaszy orkiszowej
Niedzielny kucharzimprezy oraz podjadania przed telewizorem lub tak w ciągu dnia. Rogaliki są naprawdę pyszne, a ciasto delikatne i łatwe w przygotowaniu. Możecie je napełnić dowolnym nadzieniem, samym żółtym serem, szynką, czym tylko chcecie. Ja tym razem wykorzystałam paprykarz wegetariański i powiem Wam, że to smaczny pomysł. Polecam! Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - składniki: (około 20 rogalików) 250g mąki(...)pomocą noża podzielić na 6 trójkącików. Przy szerszym brzegu każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia. Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielkie rogaliki. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz posmarować roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypać dowolnymi przyprawami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. W przepisie użyłam paprykarzu wegetariańskiego Dega
Di gotujeognia i doprawiamy go gałką muszkatołową, chilli oraz pieprzem, mieszamy. Dodajemy ok. 50 g cheddara i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Dodatki: ok. 100 g wędliny (szynka konserwowa lub salami) ok. 100 g sera żółtego w plastrach ok. 100g mozzarelli w wiórkach ok. 350 g farszu pieczarkowo-cebulowego (przepis TUTAJ ) ananas z puszki pokrojony w kawałki kukurydza(...)ananasem, ale oczywiście poszalejcie z własnymi kompozycjami. Ja użyłam składników, które aktualnie były w lodówce, ale te naleśniki śmiało można zrobić z jakimś farszem warzywnym, mięsem mielonym lub kurczakiem. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Naleśniki można podać z ulubioną sałatą, sosem czosnkowym oraz ketchupem. Smacznego
Cooking Monsterprzygotowania nadzienia użyliśmy wszelkich nadających się produktów znalezionych w lodówce oprócz tytułowego wina, które woleliśmy wypić ;) 20 dag sera żółtego 1 pieczarka 1/2 żółtej papryki 1 niewielka cebula kawałek szynki wiejskiej (ok 10 -15 dag) 3-4 suszone pomidory Przygotowanie ciasta: Do mąki wymieszanej z solą, przyprawami i drożdżami wlewam 1 łyżkę oleju. Zaczynam mieszać wlewając po troszku wodę jednocześnie(...)podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową metodą pizzową - w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. 8-9 minut na dolnym ruszcie i kolejne 5 na środkowym. Efekt fantastyczny. Spontaniczna kolacja przepyszna, syta i mimo wszystko
Kuchnia po mojemuSkładniki: 500 g szynki wieprzowej 600 g małych ziemniaków 3 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 czubatych łyżek bułki tartej 50 ml mleka 1 łyżka ostrej musztardy 1 jajko 50 g tartego parmezanu 2 łyżki tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju pieprz, sól Sposób przygotowania: Mięso mielimy. Ziemniaki obieramy(...)słodką, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy tworzymy średniej wielkości pulpety, które następnie układamy na wcześniej przygotowanych warzywach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut
Qchnia po prostuszkl mąki pszennej 10 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/3 szkl wody z mlekiem (pół na pół) 1 łyżka oleju Dodatki: kiełbaski, kabanoski, frankfurterki, szynka pokrojona w kosteczkę około 1 łyżka ketchupu papryka wędzona, słodka, ostra, bazylia, oregano (po szczypcie, tych co nie lubimy, nie dajemy) ser żółty paski kukurydza konserwowa, ogórek kiszony pokrojony(...)kółeczko/ciasteczko smarujemy odrobiną ketchupu, obsypujemy przyprawami i nakładamy dodatki. Na wierzchu każdego ciasteczka pizzowego nakładamy paseczki sera żółtego i lub mozzarelli. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stop przez około 15 minut. #myAmbition
Gotowanie...to proste !się co oszukiwać, zwykła kanapka w połowie przypadków pozostałaby niezjedzona . Ale mam na to kilka fajnych sposobów. Bo kto powiedział że drugie śniadanie to tylko kanapka z szynką lub serem 5x w tygodniu? Jeśli jesteś mamą niejadka lub po prostu chcesz urozmaicić nieco szkolny jadłospis swojego dziecka ten wpis jest właśnie dla Ciebie. Te sakiewki to zdrowsza alternatywa dla drożdżówek(...)roboty) a boki skleisz (dość mocno i dokładnie, nam trochę dżemu dzięki zbyt słabemu sklejeniu uciekło) formując sakiewki, wiatraczki, koperty bądź cokolwiek innego co tylko przyjdzie Ci do głowy. Piecze się je na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200′ C przez około 15 minut na złoty kolor. Co ważne ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil, a umówmy
Arbuziakikolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki. Składniki: 1/2 bagietki przekrojona na pół 100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p) 3 pieczarki 1/2 pomidora 4 plastry grillowanego bakłażana(...)przekładamy do miski i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuniemy sok, który zmiękczyłby bagietkę. Bagietkę polewamy oliwą, układamy plastry sera emmentaler, dodajemy mięso mielone, które przykrywamy plastrami sera. Obie bagietki pieczemy w 180"C przez ok. 15-20 minut, aż do zadowalającego rozpuszczenia się sera. Smacznego
Kitchens Alphabet