Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę) 8 szparagów ( u mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw(...)całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z parmezanem, a potem całość ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200 °C przez 15 minut, w połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić
Mia Cucina SofietaCzy wiedzieliście, że przeciętna rodzina wydaje aż jedną piątą swojego domowego budżetu na zakupy spożywcze? Jeśli to dobrze policzycie, to wyjdzie Wam naprawdę spora suma pieniędzy
Słodkie okruszkioliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 150g żółtego sera Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczmy w misce. 2. Mieszamy wszystko rózgą kuchenną na jednolitą masę. 3. Ser ścieramy na tarce(...)minuty, po czym zdejmujemy z patelni. Pancakes najlepsze są od razu po usmażeniu, brzegi są wtedy chrupiące, a ser ciągnący. Do środka oprócz sera można włożyć też szynkę, duszone pieczarki i/lub różne inne warzywa. Smacznego
Prosto z Kotłajakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji. Przygotowanie Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując(...)placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 210-230 stopni (grzanie góra - dół) przez około 20 do 30 minut. Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w naszej opinii
Cztery FajeryDomowe hot dogi czyli parówki w cieście drożdżowym Składniki : 6 parówek (dobrej jakości np z szynki) Ser żółty 2,5 - 3 szkl mąki 3/4 szkl ciepłej wody Sól Łyżeczka cukru Łyżka ziarenek czarnuszki Łyżka oregano 2 łyżki oleju 7g suchych drożdży (zwykle 1 opakowanie) Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą wodę Dodajemy cukier i drożdże instant Zasypujemy mąką, dodajemy sól, oregano(...)wyrośnięcia na ok 15-20 min W tym czasie nastawiamy piekarnik aby się rozgrzał na 180/200st Po wyrośnięciu smarujemy hot dogi wodą, mlekiem lub rozbełtanym jajkiem I pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15 min Hot dogi są gotowe kiedy będą lekko złote z wierzchu i od spodu Choć stopień wypieczenia zależy od naszych upodobań Podajemy z ketchupem, musztardą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęHelio oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz koło 12 plasterków szynki parmeńskiej 170 g sera Brie 1 awokado 5 pomidorków koktajlowych czerwonycH 10 g figi suszonej Helio Natura 10 g Goldenberry – Miechunka suszona Helio Natura sól i pieprz 3 łyżki przecieru(...)mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki szynk parmeńskiej ser Brie, paseczki awokado i figi oraz pokrojone w pół pomidorki. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinariajakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji. Przygotowanie Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując(...)placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 210-230 stopni (grzanie góra - dół) przez około 20 do 30 minut. Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w naszej opinii
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Drugie śniadanie 100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki, przełożyć do miseczki(...)dość drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia przez godzinę w temp. 180 st C Nie dostałam cielęciny, więc wykorzystałam polędwicę wieprzową. Daleko im do siebie, ale jak się
Kucharzycanigdy dosyć - dzisiaj w wersji z mięsem mielonym, papryką i pomidorami. Pysznie bardzo :) SKŁADNIKI 3 średnie cukinie 1 duża cebula 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1/2 dużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo(...)minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody. Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeklasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku. I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła 2 jajka 2 żółtka 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży kilka(...)miejsce na 20-30 minut. Gdy ciasto podrośnie, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut. Po 40 minutach najlepiej sprawdzać patyczkiem czy babka jest już upieczona
bistro mamaRogaliki z marmoladą Sałatki na Andrzejki Sałatka z selerem konserwowym Kalafior z pesto Sałatka meksykańska z kalafiorem Sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi Sałatka z brukselką Sałatka ze słonecznikiem bulgurem szynką i winogronami Sałatka włoska z kaszą Sałatka z kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan(...)brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa Chili con carne z fasolką szparagową Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kotlety mielone gyros Imprezowe dania na Andrzejki
Dorota Smakujepodkłady są dla nich pomyłką, to doskonała opcja dla Was. Polecam Wam także: – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami pizza na tortilli Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 4-5 placków(...)jeśli część Wam zostanie zamknijcie go w słoiku i wstawcie do lodówki. Tak przygotowany sos możecie przechowywać około 1 tygodnia. PIZZA Posmaruj tortillę sosem, połóż ser i dowolne dodatki. Piecz ok 5-7 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Podawaj z oliwami smakowymi lub z sosem pomidorowym. SMACZNEGO! Artykuł Pizza na tortilli pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria
nietylkopasta.plłyżeczki soli 2 łyżki oliwy szklanka ciepłej wody Dodatkowo : 100 g oscypka twardy ser żółty oregano, tymianek, bazylia łyżeczka musztardy przecier pomidorowy 400 ml ulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarki Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą i wodą. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy(...)mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników. Na środek ciasta nakładamy sos. Całość posypujemy startym serem żółtym i kawałkami pokrojonego oscypka. Posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi dodatkami. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy. Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościszklanki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej Przepis na chrupiące gofry: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na lśniąca, sztywna pianę, dodając szczyptę soli. W misce mieszamy żółtka z cukrem i olejem. Możemy całość zmiksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek wraz z wodą gazowaną(...)Powyższy przepis na puszyste i chrupiące gofry w 5 minut to propozycja na słodko. Zmniejszając ilość cukru o połowę otrzymamy gofry wytrawne . Dodając do ciasta pokrojoną w kostkę szynkę, starty żółty ser i warzywa typu cukinia, papryka, a nawet twardy pomidor i zieloną pietruszkę otrzymamy wspaniałe gofry na śniadanie , które możemy zabrać ze sobą do pracy lub spakować dzieciom
W Kawiarenceblacie posypanym mąką. Rozsmaruj oliwę na blasze i wstaw blachę do piekarnika. Rozgrzej piekarnik ustawiając najwyższą temperaturę (opcja pieczenia z góry i z dołu). Połóż placek na blachę i piecz przez 5 minut – do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta. Składniki 2,5-3 szklanek mąki pełnoziarnistej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody (lub ciut więcej w zależności od ciasta(...)posiekaj drobno, pieczarki pokrój na półplasterki – usmaż je lekko na niewielkiej ilości oleju. Rozłóż cebule i pieczarki równomiernie na plackach pizzy. Ułóż plastry pomidorów i indyka lub ulubionej szynki. Posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami oraz startym, żółtym serem. Wstaw pizzę do piekarnika na około 10-15 minut. Będzie gotowa gdy brzegi ładnie się zarumienią Pizzę przed podaniem posyp rukolą
Eat me! Fit me!