pieczona pierś - 1883 przepisów (strona:63/126)

Kluski z tartych ziemniaków 233

koperkiem. Trzy kartoflanki: - z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega

królestwo garów
Pizza wiejska z mozzarellą 114

piekarnik do 250 C i pieczemy ok. 10 - 15 min. Tak aby brzegi były ładnie zrumienione, a spód upieczony. Tak naprawdę dodatki do pizzy i ilość farszu można dowolnie modyfikować wedle indywidualnych upodobań. Pizzę można podawać z sosem czosnkowo-koperkowym  przepis tutaj Polecam takie kombinacje farszu:  Margarita: sos pomidorowy, mozzarella, salami Ananasowa: pierś z kurczaka, ananas, cebula, żółty

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie 292

sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy. 2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku

Kuchnia domowa Ani
Kaczka pomarańczowa. 201

przykryciem w chłodne miejsce.  Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
LIEBSTER BLOG AWARD 130

parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania? W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak? Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach? Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad? Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie

Kulinarny Pamiętnik
Roladki z piersi kurczaka z kozim serem, szynką parmeńską i pistacjami 225

oliwa z oliwek garść pistacji Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, na każdej roladce układamy kawałek koziego sera, odrobinę posiekanych pistacji i zawijamy. Roladki układamy na plasterku szynki parmeńskiej i ponownie zawijamy. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy roladki i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku

Mango Papaja
Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym 155

Pyszne chrupiące ciepłe pierożki z pieca w dwóch smakach: ze szpinakiem i serem feta oraz kurczakiem w curry, żółtym serem i suszonymi pomidorami, a to wszystko polane ciepłym sosem koperkowo- czosnkowym  Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki (np. pełnoziarnistej) 1 jajko 25 g świeżych drożdży  250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła 1 mała łyżeczka soli 1 mała(...)łyżeczka cukru Farsz z kurczakiem: 400 g piersi 150 g żółtego sera 5 suszonych pomidorów 1/2 liścia pory  curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta  Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek

W Moim Magicznym Domu
Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell 135

plasterkach (u mnie szwarcwaldzka) - 2 kwaśne jabłka (dałam bramley) - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - liście laurowe - masło - natka pietruszki (u mnie suszona) Dodatkowo: - sznurek lub siatka masarska Przygotowałam 2 piersi z indyka. Dobrze, gdy będą ze skórą (moje były bez, ale można sobie jakoś poradzić). Ponieważ miałam udo indycze, wykorzystałam do jednej z nich skórę. Jeżeli nie macie takiej możliwości(...)każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w skórę (u mnie z uda indyczego) lub w dodatkowe plastry szynki. Aby mięso utrzymało ładny kształt i nie rozpadło się podczas pieczenia filety obwiązujemy sznurkiem lub jak to ja zrobiłam – wkładamy do siatki masarskiej i zawiązujemy końcówki. Przygotowane filety smarujemy rozpuszczonym masłem, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem

mojewypiekiinietylko
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1372

Składniki na ciasto: 25 dag mąki 12 dag masła (bądź margaryny) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz.  Składniki na farsz: opakowanie szpinaku w liściach(...)cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% 3 jajka ser żółty do starcia sól, pieprz filet z piersi kurczaka Na początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie.  Na drugiej patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się

upichcic
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym 265

łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sosie z Mozzarellą 505

szczypta tymianku, lubczyku  Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego

Gaździnka warzy
Kurczak pieczony z farszem 287

wątróbkę, pierś z kurczaka, czosnek i bułkę,  namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą.    Dodajemy bułkę tartą,pomidory i margarynę, dokładnie wyrabiamy,  przyprawiamy do smaku,  dodajemy pietruszkę i mieszamy. Farszem napełniamy wnętrze kurczaka i udka, formujemy i zszywamy dratwą. Skrzydełka spinamy wykałaczkami. Posypujemy papryką, skrapiamy olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    Pieczemy w temperaturze

Maminek kulinarny
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 296

pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy w poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie. Pomidory blendujemy

Niezły Młynek
MIELONE Z INDYKA 150

jajko bułka tarta Wykonanie: Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą. Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i  pieczemy w temp. 170st ok. 40minut

Walijskie Pichcenie
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 138

Ziemniaki zalewamy wrzątkiem, wodę solimy i podgotowujemy kartofle około 20 minut. Odcedzamy, wrzucamy na dno formy. Cebulki obieramy i kroimy na połowy, zostawiając im dolne końce, tak żeby podczas pieczenia się nie porozpadały. Dodajemy je na dno formy, do ziemniaków. Wrzucamy łyżkę kaparów i całość równomiernie rozkładamy po dnie. Cytrynę parzymy, wycieramy do sucha i turlamy ją, lekko dociskając(...)gorącego masła z przyprawami dodajemy posiekane listki świeżego rozmarynu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Kurczaka oczyszczamy, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka, delikatnie ją oddzielając od mięsa, powoli, tak żeby nie podziurawić skóry – wkładamy po kilka półplasterków cytryny, Kominek na formie zabezpieczamy nakładając na niego kawałek folii aluminiowej

Karo in the Kitchen