pieczona pierś - 1883 przepisów (strona:62/126)

Wytrawne 170

zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś

Biały fartuszek
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami 153

pracy :) SKŁADNIKI (344 kcal) 100 g piersi z kurczaka 50 g mozzarelli (u mnie w małych kulkach) mała garść mieszanki sałat mała garść szpinaku 100 g pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 1 łyżeczka pikantnej oliwy (lub zwykła +pieprz/chili) sól, pieprz, słodka papryka PRZYGOTOWANIE Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i grillujemy lub pieczemy w rękawie. Studzimy i kroimy w kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 134

nogi i skrzydełka żeby przylegały do piersi, żeby się nie wysuszyła za bardzo. Boczek jeśli mamy w kawałku kroimy w cienkie plastry (możemy go włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekanka z sosem serowo-muszkatołowym na szybko 142

pokojową. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Z podanych składników zrobić sos, mieszając wszystko ze sobą. Do naczynia żaroodpornego wsypać pół paczki warzyw, na nie wyłożyć pół kurczaka polać wszystko połową sosu z serem, przykryć pozostałymi warzywami, kurczakiem zalać wszystko resztką sosu. Piec około 30 minut. Uwaga! Przed wyjęciem

Pychotkaaa
Nadziane francuskie koperty 151

sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy.   2. Trzy posmarowane rogi zlepiamy ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.  3. Do tak przygotowanej koperty wsypujemy po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku

Kuchnia w czekoladzie
SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM 162

koperku pieprz Kamis sól Kamis Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę większą.Doprawiamy solą i pieprzem.Marynata:cebule i 2 ząbki czosnku siekamy,łaczymy zpołową jogurtu oraz chili.Tą marynatą zalewamy kurczaka,dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godz do lodówki.Po tym czasei kurczaka osączamy z marynaty,nabijamy na patyczki szaszłykowe,pieczemy ok.20 minut wpiekarniku o tem.170

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą! FIT NA WIOSNĘ! 215

przepis na sałatkę z przepysznym pieczonym kurczakiem, pomarańczą i ukochaną przeze mnie rukolą. Serdecznie zapraszam! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA ;-) Składniki na sałatkę: - rukola  - kiełki lucerny - kapary - zielony ogórek - pomarańcz sos do sałatki: sok z 1/4 pomarańczy, łyżeczka zalewy z kaparów, oliwa z oliwek, sól  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przepis na kurczaka: - pierś z kurczaka - świeży imbir - czosnek

SMYKWKUCHNI
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 182

chlebowo-miodowego oraz olej, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso, wbijamy goździki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc! ). MIĘSO: Skórę na piersi nacinamy na krzyż. Smażymy na patelni skórą do dołu ( tylko z jednej strony! ), wytapiając jak najwięcej tłuszczu, który następnie odlewamy do miseczki. Następnie smażymy na suchej patelni(...)aluminiową , kładziemy przesmażone mięso , zalewamy resztą piwa Książęce chlebowo-miodowe i niewielką ilością wytopionego tłuszczu. Zamykamy folię do góry , przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika. Pieczemy do miękkości , obracając i podlewając co jakiś czas wyciekającym sosem. CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WIELKOŚCI MIĘSA , GRUBOŚCI ORAZ INDYWIDUALNYCH USTAWIEŃ PIEKARNIKA. Ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie

Ostra na Słodko
Kurczak zapiekany z serem feta i pesto 136

sól, pieprz do smaku. Krok 1 Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle. Krok 2 Ser feta kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, łączymy pesto ze śmietanką. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie usmażonego kurczaka, następnie dodajemy ser feta i czosnek. Całość zalewamy mieszanką pesto. Krok 4 Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Coś bym zjadła
Szaszłyki z piekarnika 119

Składniki: pierś z kurczaka papryka cebula pieczarki sól pieprz zioła prowansalskie olej Wykonanie: Kurczaka zamarynować w oleju z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem na co najmniej 20 minut. Pieczarki gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w ćwiartki, paprykę w plasterki. Wszystko nabić na patyczki i piec w 200 stopniach do momentu gdy kurczak zrobi się całkowicie biały

Pychotkaaa
Piersi kurczaka w bekonie z pieczarkami 159

większą częścią startego sera żółtego. Piersi kurczaka pokroić ( każdą na trzy części) i rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy kawałek mięsa położyć na plastrze bekonu. Położyć farsz i zawinąć w roladkę. Roladki włożyć ciasno do naczynia żaroodpornego. Górę naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190stopni C i piec 35minut, Po tym czasie wyjąć, zdjąć folię

W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka z fetą i papryką zawijane w boczku. 298

łyżka na pierś wystarczy ) na rozbite piersi i zwijam w roladki. Każdą roladkę dodatkowo owijam dwoma plastrami boczku. Końcówki spinam wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy pędzelka odrobiną oleju. Roladki przekładam do naczynia, łączeniem do dołu. Na koniec każdą roladkę smaruję delikatnie olejem również przy pomocy pędzelka. Roladki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę bez przykrycia w 150 stopniach

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak w cytrusach 269

dołu,aby spokojnie się piekł - przydatny jest tu termometr do mięs (koszt ok 10 zł) wbiłam termometr w kurczaka i piekłam go do uzyskania tem.  kurczaka 82 stopni. Wtedy mamy pewność, że jest dobrze wypieczony.Mi upieczenie kurczaka  1,9 wagi) zajęło ok 1,5 godziny w tem. 180 stopni. Pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia folią potem przykryłam(...)koniec ponownie zdjęłam, aby skórka była chrupiąca. Podczas pieczenia kilkukrotnie polałam go własnym sosem. Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem będę często robić kurczaka ! Można go podać z pieczonymi ziemniakami, marchwią, frytkami lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba . Uwaga bo taki kurczak bardzo szybko znika z talerza :)) Uściski Basia

Basia w kuchni
Paprykowy bakłażan z piersią z kurczaka i frytki do tego :) 176

smaku. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z paprykami i cebulką. Przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Osuszonego bakłażana oprószamy lekko solą i ulubionymi przyprawami, faszerujemy, na wierzch kładziemy plastry pomidora i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem :)  Jeżeli chcesz

Zdrowie na języku :P
Pierwsze słowa synka i zapiekanka na obiad. 428

układamy plastry sera żółtego; posypujemy papryką. Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby z cebulką pokrojoną w kostkę - smażymy chwilę razem. Dodajemy papryki pokrojone w paski, mieszamy i ściągamy z ognia. Wykładamy wszystko na ryż z serem. Przykrywamy ponownie serem i posypujemy papryką. Pieczemy w piekarniku około

Miksturownik
Rolady z indyka z pieczarkami i "Ostatni list" 196

Niedzielne tłuczenie mięcha zaliczone 😉 Ale zamiast kotletów w panierce, powstały aromatyczne i wilgotne w środku roladki. Piekłam je równolegle z ziemniakami, dzięki czemu oszczędziłam sobie stania

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski z tartych ziemniaków 233

koperkiem. Trzy kartoflanki: - z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega

królestwo garów
Pizza wiejska z mozzarellą 114

piekarnik do 250 C i pieczemy ok. 10 - 15 min. Tak aby brzegi były ładnie zrumienione, a spód upieczony. Tak naprawdę dodatki do pizzy i ilość farszu można dowolnie modyfikować wedle indywidualnych upodobań. Pizzę można podawać z sosem czosnkowo-koperkowym  przepis tutaj Polecam takie kombinacje farszu:  Margarita: sos pomidorowy, mozzarella, salami Ananasowa: pierś z kurczaka, ananas, cebula, żółty

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie 292

sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy. 2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku

Kuchnia domowa Ani
Kaczka pomarańczowa. 201

przykryciem w chłodne miejsce.  Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
LIEBSTER BLOG AWARD 130

parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania? W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak? Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach? Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad? Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie

Kulinarny Pamiętnik
Roladki z piersi kurczaka z kozim serem, szynką parmeńską i pistacjami 225

oliwa z oliwek garść pistacji Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, na każdej roladce układamy kawałek koziego sera, odrobinę posiekanych pistacji i zawijamy. Roladki układamy na plasterku szynki parmeńskiej i ponownie zawijamy. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy roladki i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku

Mango Papaja