pieczona pierś - 1883 przepisów (strona:65/126)

Gjuwecz - gulasz z indyka. 225

Witajcie :) ostatnio mam przyjemność testowania super naczynia do pieczenia. Pewnie zapytacie co to jest i skąd taka nazwa, a więc -   Gjuwecz to gliniane naczynie i szybki sposób na przygotowanie zdrowego jedzenia. Można w nim upiec różnego rodzaju potrawy z mięsem , kaszami, ryżem, warzywami. Gjuwecz jest bardzo popularny na Bałkanach. Dostępny w rozmiarach(...)niewielkiej pracowni w mieście Trojan. Wykorzystywanе do tego są tylko materiały ekologiczne: glina z pobliskich gór, naturalne barwniki oraz bezołowiowe i bezkadmowe szkliwo.  Zapraszam :)  Składniki : 600 g piersi z indyka 250 ml słodkiej śmietanki 12 % sól, pieprz, do smaku 2 cebule 1 l domowego przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonej bazylii 3 łyżki masła 1/2 papryczki chili 1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet mięsny ze śliwkami 175

końca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami, ale jest na to sposób :). Ja z reguły za jednym zamachem piekę pasztety z dwóch porcji, a potem je  po prostu zamrażam. Pasztety doskonale przechowują się zamrożone, nie tracąc przy tym nic na smaku. Tuż przed świętami wyciągam je z zamrażarki i gotowe(...)dzika Pasztet z dzika Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 keksówki Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g pachwiny wieprzowej 500 g piersi drobiowej 400 g wątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki  domowej przyprawy grzybowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Kulinarne przygody Gatity
Dietetyczne nuggetsy czyli kurczak w płatkach kukurydzianych 167

odrobina chilli Piersi kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Jogurt mieszamy z jajkiem i  przyprawami, zalewamy kawałki kurczaka, mieszamy, tak aby każdy kawałek był dobrze pokryty jogurtem. Całość odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Płatki kukurydziane rozgniatamy lub mielimy w malakserze, następnie panierujemy każdy kawałek kurczaka. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez

Czerwona Porzeczka
Bazyliowe szaszłyki- dla dużych i małych! 174

Składniki: podwójna pierś z kurczaka  sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa) patyki do szaszłyków łyżka oliwy Przygotowanie: Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. P okroić po długości na paseczki (ok. 3 cm szerokości) Wrzucić do miski, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zostawić na p ół godziny . W tym czasie przygotować piekarnik. Na blaszkę położyć papier do pieczenia natłuszczony oliwą

Tagebuch po polsku
Pasztet dukana 168

Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny   a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą.   Do zmielonego mięsa dodajemy   2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy do smaku. Ja dodałam także dwie łyżki rosołu   w którym gotowałam mięso, żeby pasztet nie był za suchy. Wąską blachę wykładamy papierem do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Kaczka w sosie śliwkowym 181

Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dod ać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową . Naczynie  przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze

Stare Gary
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 215

Pierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat  co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się(...)niską zawartością kolagenu- idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego Jak przyrządzić indyka? Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się je łatwo i szybko. Można je smażyć, piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania

peanutbuttermonster
Kaczka nadziewana farszem z borowików 200

żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub plastry marchew i pietruszkę. Słodką i ostrą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około

Nie tylko w kuchni
Sieję poplon 177

podwójna pierś kurczaka ulubiony chutney (u nas z mango) duża garść orzechów nerkowca mała garść sezamu sos sojowy (kilka kropli) ćwiartka sałaty lodowej mały pęczek listków botwiny mały pęczek listków rukoli Mięso myjemy i okrawamy. Nacieramy obficie chutneyem i wstawiamy do piekarnika w 200*C na około godzinę. W zależności od wielkości kawałków kurczaka może się piec krócej. Podczas pieczenia

les mirabelles
Kaczka w ziołach i grzybowo - śmietanowym sosie.. 133

dwie piersi z kaczki sól, pieprz szczypta estragonu, lubczyku, rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 4 ząbki czosnku groszek łyżka oleju kokosowego śmietana kilka pieczarek Przygotowanie: Mięso przyprawić ziołami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skórę ponacinać i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka min z każdej strony ok 4,5.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec

Gaździnka warzy
Drobiowe szaszłyki. 208

500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa z oliwek lub olej. Przygotowanie: Składniki pokroić i wymieszać z przyprawą oraz odrobiną oliwy lub oleju ( jeżeli cebula pokrojona jest w krążki doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią

W kuchni u Moniki
Kurczak pod pierzynką curry 143

przygotowania : Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i nacieramy czosnkiem z każdej ze stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Następnie w misce łączymy ze sobą śmietanę i majonez. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry. Powstałą masę wykładamy na kurczaka. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Pieczemy około

Pobite gary Barbary
Roladki z kurczaka, z sosem i pesto 99

piersi wyszło 5 kawałków jak na kotlety schabowe :) Mięso ubijamy pięściami. Smarujemy je marynatą (czosnek drobno posiekany, posiekana papryczka chilli, utarta skórka  z cytryny). Owijamy w folię i odkładamy na godzinkę. Obrane i umyte warzywa kroimy z paseczki. Warzywa kładziemy na początku mięska i zawijamy. Następnie roladkę owijamy szynką dojrzewającą. Całość zawijamy z sreberko jak cukierka :)  Pieczemy

ClauditteMissCooking
Pasztet drobiowy 373

piekłam pasztet w keksówce o wymiarach 12x26 cm, ale jeśli ma być wyższy lepiej go upiec w nieco mniejszej formie. Pasztet należy wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania