pieczeń to smak mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak(...)pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek • 100 g masła • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 3 bułki kajzerki • sól, biały pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie
To co kochamPieczona gęś - hmmm... gęś kojarzyła mi się zawsze z dobrobytem, z rycerzami w lśniącej zbroi którzy zajadali się tym ptactwem a tłuszcz lał im się po brodzie... tak, bajki! tak to niestety bywa z wieloma rzeczami,ze wyobrażenia o nich mamy cudaczne do póki czegoś nie spróbujemy, nie poznamy. Tak tez było ze mną! Tak więc dziś polecam pierś(...)skórka nam się podczas wysmażania skurczy (bardzo lubie ten moment ;-) Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy gałązki rozmarynu i zalewamy ok 50 ml. wody. Przykrywamy i pieczemy w 180C do miekkosci czyli około 1 godz. Powstały sos można zlac i zagescic mąką a następnie polac nim pokrojone w plastry mięso. Podawać do pieczywa lub po prostu
Radość kipiąca uśmiechem.przepisy zachęciły mnie do wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie(...)podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego
Moja Delicjaoliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy przekrojonym czosnkiem. Można lekko posolić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zarumienienia lub podsmażamy
Poezja smakukurczaka i obrane warzywa w bulionie. Po wystudzeniu zmielić pierś i warzywa, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą do smaku. Dodać masło, jajko, by farsz nie był suchy. Przygotowane ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować, równomiernie nałożyć nadzienie, posmarować jajkiem. Przygotowany rulonik wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia/ lub od razu pociąć na paszteciki. Włożyć do nagrzanego
Humanistka w kuchniususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone , piersi z kurczaka pociąć na niezbyt duże kawałki - Ząbek czosnku dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym
Basia w kuchniłyżeczka gałki muszkatołowej Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z dodatkiem mieszanki gyros. Ugotowany makaron opłukałam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Do makaronu dodałam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Przygotowałam sos beszamelowy ( tutaj ). Sos wylałam na makaron. Wierzch posypałam gałką muszkatołową. Piekłam w 170st. przez 15 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Casserole z klopsikami
bastalenałyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Plastry ananasa kroimy na 4 części. Na patyki szaszłykowe nabijamy mięso i przekładamy ananasem. Pieczemy na grillu około 15 minut lub w piekarniku przez około
Mania Gotowaniałyżki majonezu łyżka musztardy 2 ząbki czosnku Wykonanie: Piersi kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami i dodajemy połowę jogurtu naturalnego, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na kilka godzin (może być nawet na całą noc). Płatki kukurydziane gnieciemy lub drobno mielimy, następnie panierujemy w nich kurczaka. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przez połowę czasu
Czerwona Porzeczkaprzygotowana francuską metodą confit zdecydowanie stała się moim ulubionym przepisem na kaczkę. Choć wolno duszona w głębokim tłuszczu, to mięso wcale nie jest tłuste, a kremowo miękkie i soczyste (pieczona w piekarniku nigdy nie osiągnie takiej struktury). Według francuskiej receptury, confitować (gęś lub kaczkę) należy w gęsim lub kaczym smalcu, jednak nie jest to warunek konieczny. Można śmiało mieszać(...)jest dość długi, jednak niezwykle prosty. A efekt końcowy naprawdę zaskakujący! Dodatek do kaczki stanowi parmezanowa polenta i sos wiśniowo – żurawinowy. Składniki na marynatę kaczki: 2 nogi i 2 piersi kacze 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól Składniki na confit z kaczki: olej rzepakowy główka czosnku gałązki rozmarynu Składniki na polentę: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody
Kierunekuchniaśmietanę, ser i czosnek. Doprawiamy curry i kurkumą. 2. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto
Podwójnaporcjaserka Philadelphia zielone pesto sól, pieprz Przygotowanie : Filety z piersi kurczaka lub indyka rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Codzienne Gotowaniecytrynową, czosnkiem i solą. Podważyć delikatnie skórę perliczki na piersiach i udach, włożyć tam masło ziołowe (zostawić łyżkę masła). Resztą masła wysmarować perliczkę z wierzchu. Ułożyć ją na koprze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze
królestwo garówwierzchu masła oraz osadu. Stosowane jest do smażenia, pieczenia. Można na nim smażyć w bardzo wysokiej temperaturze ze względu na wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe masło. Masło klarowane jest delikatniejsze w smaku. Jest to czysty tłuszcz, który nie zawiera tak wiele alergenów jak zwykłe masło. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 por 250 g pieczarek 1/4 łyżeczki tymianku
O kuchni z uczuciemoliwie, dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i łyżką oregano. Pierś z kurczaka kroimy na małe kostki i podsmażamy lub grillujemy na patelni bez tłuszczu. Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, dodajemy na górę kurczaka, przykrywamy sosem, podlewamy śmietanką. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 185 stopni około 25 minut. RADA: możecie sprawić
BaRepasbyło sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi odgrzewania - mięso twardnieje i robi się łykowate. Dlatego postanowiłam poporcjować tuszkę i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gęsie upiekłam z kaszą i kapustą, ze skórek i sadła zrobiłam smalec z cebulką i jabłkiem a piersi czekają w zamrażarce na swój dzień a raczej koniec remontowego
Smaczna Pyzapieczarek przyprawy do piersi z kurczaka * opcjonalnie Wykonanie: Przyprawiamy piersi wedlug uznania- ja lekko posolilam, dodałam pieprzu, papryki. Kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni. Kroimy warzywa, ścieramy ser. Na wrapa układamy ser -bez sera dietetycznie :), pokrojonego kurczaka, pomidory, pieczarki I cebulkę. Składamy na kopertę. Zapiekamy na grillu lub tostownicy. Pieczemy około 5 min. Zależne od urządzenia. :) Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytymnie chiński z biedronki) sól pieprz olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę . Usmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Na placek najpierw kłaść ser żółty, następnie rozprowadzić po nim sos, na to kłaść podsmażone mięso, na to ponownie ser. Przykryć drugim plackiem tortilli. Piec w piekarniku do czasu gdy ser się rozpuści. Smacznego
Fabryka pomysłów