było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi odgrzewania - mięso twardnieje i robi się łykowate. Dlatego postanowiłam poporcjować tuszkę i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gęsie upiekłam z kaszą i kapustą, ze skórek i sadła zrobiłam smalec z cebulką i jabłkiem a piersi czekają w zamrażarce na swój dzień a raczej koniec remontowego
Smaczna Pyzapieczarek przyprawy do piersi z kurczaka * opcjonalnie Wykonanie: Przyprawiamy piersi wedlug uznania- ja lekko posolilam, dodałam pieprzu, papryki. Kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni. Kroimy warzywa, ścieramy ser. Na wrapa układamy ser -bez sera dietetycznie :), pokrojonego kurczaka, pomidory, pieczarki I cebulkę. Składamy na kopertę. Zapiekamy na grillu lub tostownicy. Pieczemy około 5 min. Zależne od urządzenia. :) Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytymnie chiński z biedronki) sól pieprz olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę . Usmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Na placek najpierw kłaść ser żółty, następnie rozprowadzić po nim sos, na to kłaść podsmażone mięso, na to ponownie ser. Przykryć drugim plackiem tortilli. Piec w piekarniku do czasu gdy ser się rozpuści. Smacznego
Fabryka pomysłówSezon szparagowy już się rozpoczął. Nie trwa zbyt długo, więc trzeba go wykorzystać ile się da. Jeśli lubicie dania z szparagami to polecam Wam makaron z
Ala piecze i gotujeCzy można zrobić pyszne danie w pół godziny? A no można. Dzisiaj u mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem
Ala piecze i gotujeDzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż
Ala piecze i gotujepochłonięta pracą nad tortem. Jednak kiedy zauważyłam brukselkę na półce od razy pomyślałam o tym, jaka jestem głodna. Niewiele myśląc, wrzuciłam opakowanie do koszyka, po czym sięgnęłam również po pierś z kurczaka - wydawało mi się, że to może być całkiem zgrany duet. Gdy wróciłam do domu i zaczęłam szperać w internecie okazało się, że na blogach wcale(...)przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich , dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika czystą rozkosz dla podniebienia. Wszystko razem skomponowało się idealnie, brukselka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności! Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwsze zajęcia z czekoladą. W końcu miałam okazję zatemperować ją na marmurowym blacie, o czym od dawna marzyłam. I to całe 5 kilo! Ależ frajda. Z papieru do pieczenia robi się rożek, wypełnia czekoladą, odcina końcówkę i rysuje wzroki na papierze. Gdy wyschną, odwraca się je na drugą stronę i rysuje czekoladą po kształtach, żeby z obu stron był(...)servietringer , czyli obręcze do serwetek . Dwa krążki biszkoptu przełożone dżemem malinowym, na to krem cukierniczy. Całość obłożona marcepanem, na wierzchu dekoracja z bitej śmietany, czekolady i owoców. To gęsie piersi , czyli gåsebryst . My robiliśmy je na cieście francuskim, z dżemem malinowym i kremem cukierniczym. Całość obłożona marcepanem, udekorowana bitą śmietaną i czekoladą. Te dwa ciasta robiliśmy jednego dnia, następnie sprzedawaliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedużych oczkach sera * szczaw siekany * plastry bekonu Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż ale nie do końca. Roztłuc za pomocą tłuczka. Doprawić do smaku. Na środku wyłożyć szczaw i posypać serem. Mięso zawinąć z roladkę. Owinąć plastrami bekonu. Piekarnik nagrzać do 180'C. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, co jakiś czas obracając
Zrób to smacznierodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież w szpitalu podawali pieczone jabłka, a ciasto to tylko mąka, cukier, masło i żółtka - od tamtej pory piekę szarlotkę co kilka dni. Zmienia jakość pierwszych tygodni macierzyństwa, które - nie oszukujmy się - dają w kość. Potrzebujesz(...)grubymi oczkami bezpośrednio na jabłka - będzie pysznie chrupać ;-) 5. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 C góra-dół przez ok 45 minut (lub chwilę dłużej) - generalnie wyjmujemy z piekarnika jak wygląda apetycznie. 6. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy. Ja przetrwałam tak pierwszy miesiąc po porodzie, karmiąc dziecko piersią i mając parszywy humor. Po szarlotce Mały czuł się
Matka Żywicielkaczerwonej papryki sól, pieprz zioła prowansalskie chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, podzielić na 8 części. Każdą z nich doprawić solą, pieprzem, ziołami i chili i zawinąć w plaster szynki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać cebulą i papryką. Piec w piekarniku przez ok. 25 min. w temp
Pasja SmakuPrzygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego Dodać do niego sos, mięso, paprykę, kukurydzę i połowę startego sera. Całość wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego sera lub ułożyć jego plastry. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówTe klopsiki to spora konkurencja do tradycyjnych klopsów z mięsa wieprzowego. Są bardziej suche ale za to w smaku są rewelacyjne. Do tego smak wzbogacony dodatkiem
Ala piecze i gotujeilości dyń można było dostać dyniowego zawrotu głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym(...)dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym. Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem czekoladowym. Składniki : 400g-500g piersi z indyka 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub skórki z cytryny 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu 500g dyni piżmowej dymka
SzczyptaSmaQpierogi z pieca Ciasto: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź mieszanka: 400 g żytniej razowej i 100 g pszennej; 250 ml mleka 2%; 2 łyżki masła roztopionego bądź oliwy z oliwek; jajko; 25 g drożdży świeżych; szczypta soli do smaku, czasem dodaję do ciasta bazylię lub oregano; pół łyżeczki cukru do wyrośnięcia drożdży. Farsz: duża pierś z kurczaka(...)kulkę i formuję płaski krążek. Następnie dodaję farsz i sklejam widelcem :-) Po ułożeniu wszystkich pierogów na blasze, smaruję je żółtkiem i posypuję koperkiem. Do rozgrzanego pieca 180 stopni wsuwam pierożki na 30 minut do uzyskania pięknej, rumianej skórki. Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym bądź pyszną surówką. Życzę smacznego
Życie na widelcu