pieczona pierś - 1883 przepisów (strona:71/126)

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 4150

klarowanego 1 czerwona papryka 100 g sera żółtego 400 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w większe kawałki . Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka. Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany(...)pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i ponownie piec do rozpuszczenia się sera. zapiekanka z kurczakiem i warzywami

O kuchni z uczuciem
Kurczak Cacciatore 270

duże kawałki(podwójną dużą pierś pokroiłam na 6 kawałków), natrzeć lekko solą i pieprzem.  2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i podsmażyć na średnim ogniu na złoto pierś z każdej strony. Wyjąć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 4. Cebulę posiekać, podsmażać na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętym przez(...)soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności

Kuchnia Prezydentowej
Pizza na cieście razowym 329

małym ogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna(...)utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia

Bullio
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 461

Kolety sojowe a la schabowy (5 sztuk): 93 kcal Gotowana pierś z kurczaka: 151 kcal/100 g Filet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g  Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g  A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light! Łyżka majonezu: 166 kcal! Łyżka(...)kcal! Łyżka musztardy: 18 kcal Składniki na 4/5 tortilli: 1 jajko 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szkl. mleka 0,5% lub sojowego Sól, pieprz, przyprawy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie i polewamy łyżeczką oliwy (możemy rozetrzeć pędzelkiem). Szybkim ruchem wylewamy tortille

Czarnawisienka
Szaszłyki drobiowe z piekarnika 206

kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól morska,  pieprz czarny. Przygotowanie:      Piersi kurczaka myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Nacieramy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki ok. 2,5x 2,5 cm i polewamy odrobiną oleju. Dodajemy pozostałe przyprawy(...)lodówki. Paprykę kroimy w kwadraty ok 2x 2 cm. Na przemian nadziewamy kurczaka, paprykę żółtą, kurczaka i paprykę czerwoną na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 250 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut

Aga w kuchni
Kurczak w panierce z krakersów 343

Taką przekąskę polecam na karnawałowe imprezy ;) My eksperymentowaliśmy w doborowym towarzystwie;) Szybkie, ale przede wszystkim dietetyczne -nie smażone, a jednak pyszne ;) Kurczak w panierce z krakersów   Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie krakersów duży jogurt naturalny sól pieprz słodka papryka przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Do dużej miseczki wlewamy jogurt naturalny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i przyprawę(...)wrzucamy je do jogurtowej marynaty. Wstawiamy całość do lodówki minimum na godzinkę ;) Krakersy kruszymy i maczamy w nich kurczaka z zalewy. Kawałki kurczaka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w 200 stopniach

Lawendowe Niebo
Kijowski kotlet. 153

Przygotowanie:  Miękkie masło rozcieramy z pietruszką, solą i odrobiną pieprzu.  Pierś z kurczaka nakrywamy folią spożywczą i odbijamy tłuczkiem na cienki płat, solimy, pieprzymy. Na bok ubitej piersi łożymy łyżkę masła i zawijamy jak burito: najpierw dwa boki do środka i następnie rolujemy, aby masło było w środku kotleta.  Kurczaka panierujemy najpierw w mące, potem zanurzamy(...)razy, ale już bez obtaczania w mące.  Kotleta szwem do dołu smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron do lekkiego zrumienienia. Po tym przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 172

opakowania serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1/2 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce  i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso. Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym. Układamy(...)ciasno roladki i każdą zawijamy  w dwa plastry szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1382

Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się(...)się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekany indyk 168

czosnku, cebula, liść laurowy, łyżka bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, łyżka musztardy, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soli, litr wody. Wykonanie: Filet z piersi z indyka myjemy i głęboko nacinamy. Do garnka wlewamy litr wody, rozpuszczamy w nim 2 łyżki soli i wkładamy filet. Garnek z indykiem wkładamy na 2 godziny do lodówki(...)dwóch godzin, nacieramy indyka przygotowaną pastą przyprawową.                                Indyka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut. Następnie rozchylamy folię i dopiekamy przez 10 minut. Proponuję podawać z ziemniaczkami, sosem i zieloną sałatą na słodko . Smacznego

paapilotkaa
Piersi z kurczaka z cytryną i oliwkami 85

piersi z kurczaka, curry, 1 cytryna, 2 – 3 cebule, sól, pieprz, pół szklanki oliwek,1 główka czosnku, 2 – 3 łyżki brązowego cukru, masło lub olej do smażenia.  Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem i curry. Na patelni rozpuścić tłuszcz. Położyć mięso i podsmażyć na rumiano. Cebulę pokroić w cienkie krążki, cytrynę w plasterki. Przełożyć mięso(...)dodać do kurczaka. Pomiędzy mięsem poukładać nieobrane ząbki czosnku i oliwki.Rozłożyć na wierzchu cytrynę i posypać cukrem. Przykryć nieszczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 °C. Piec ok. 1 godziny Na podstawie przepisu Pana Grzegorza ze strony MniamMniam.pl

kulinarnajamka.blogspot.com
76. Piersi z kurczaka a'la pizzerinki 141

kotletów z piersi kurczaka 1 opakowanie sosu bolońskiego w proszku  300 g mięsa mielonego 200 ml. bardzo gęstej śmietany 500 g pieczarek 1 cebula  5-6 plastrów dobrego sera żółtego olej do smażenia pieprz, sól Kotlety delikatnie rozbić posolić i popieprzyć. Przygotować sos boloński dodać podsmażone mięso mielone i śmietanę, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć(...)usmażyć z cebulą. Na każdy kotlet nałożyć gęsty sos boloński następnie warstwę pieczarek. Piec w 170 stopniach przez 25 minut. Pod koniec pieczenia położyć ser, aby się rozpuścił

Jadło i czytadło
Pikantne piersi w złocistej panierce na popcornie 272

sałatkę taką propozycją?  Potrzebujesz: 3 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka pikantna (można zastąpić zwykłą) oregano sól oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku płatki kukurydziane popcorn 1. Piersi kroimy w długie paski ok 4 cm. W miski wlewamy oliwę z oliwę z oliwek, pół przyprawy do kurczaka, szczyptę oregano, szczyptę soli i drobno posiekany czosnek. Marynata ma być(...)marynatą. Wkładamy do lodówki na całą noc.  2. Płatki rozgniatamy za pomocą np. wałka na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dokładnie  obklejamy płatkami i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 20 minut.  3. Robimy popcorn, układamy go na talerzu, a na nim kawałki upieczonego kurczaka. Można serwować z różnymi dipami np. pomidorowym, czosnkowym czy koperkowo - ziołowym

Mój Smak na Życie
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1451

składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone, oliwki i liście świeżej bazylii kroimy w kaski, szpinak myjemy i osuszamy. Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy. Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa. Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na szerszą część mięsa(...)Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Przed podaniem kroimy w plastry. Jemy

Taste Of My Day
Papirus znów w akcji - czyli sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. 334

pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu np. kolanka; pomidory w puszce; 1 łyżeczka oregano; średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak w ziołach prowansalskich; 100 g sera Lazur; sól, pieprz, cukier. Sos pomidorowy: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek(...)dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy po 7 min. na małym ogniu. Makaron polewamy sosem, kurczaka kroimy na paski i układamy na sosie. Dodatkowo posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Smacznego

Miksturownik
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 307

dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie delikatne – rozpadają(...)nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam

Ostra na Słodko
Zapiekanka z kurczakiem i curry 148

200g śmietany 18% 100ml wody 100g sera żółtego cheddar 1 papryka czerwona 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki natki z pietruszki przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, papryka słodka, curry oliwa Piersi z kurczaka oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i przyprawiamy (sól, pieprz, curry, papryka słodka). Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Makaron gotujemy na pół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy(...)mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Roladki z kurczaka ze szparagami 245

Wrzucamy szparagi i gotujemy 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy i szparagi przekładamy do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania. Osuszamy na ręczniku papierowym i przecinamy na pół. 2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przecinamy poziomo na dwie równe części. Przykrywamy kawałkiem folii i rozbijamy na cieniutki kotlecik. Każdy kotlecik przecinamy na pół.  3. Piekarnik rozgrzewamy(...)kotlecik, a na nim dwa kawałki szparaga. Całość zawijamy w ciasny rulonik i kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut. 4. Gdy naszym roladkom zostało 10 minut do końca pieczenia, zaczynamy przygotowywać sos. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulą i czosnek. Smażymy kilka minut. Wlewamy whiskey

My Culinary Art
Sznycle w płatkach owsianych 143

szkoda... W oryginalnym przepisie użyte zostały kotlety schabowe, ja miałam piersi z kurczaka i było super. Jako dodatek sałatka ziemniaczana, pycha... Dla 4 osób Potrzebujemy: Kotlety: 4 filety z piersi kurczaka 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 2 jajka pół pęczka natki pietruszki S&P 1 woreczek śniadaniowy Sałatka: 6 ziemniaków(...)pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję grilla. Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się spieką. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przez woreczek śniadaniowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kaczka w miodowej glazurze 130

mięso. Wystarczy je upiec przez 20-25 minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa lub owoce i wspaniały obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 gwiazdki anyżu rozdrobniona w moździerzu 2 łyżeczki wody 2 łyżeczki mąki kukurydzianej(...)Natrzeć marynatą kaczkę, włożyć do miski, zalać resztą marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnego dnia ułożyć kaczkę na blasze do pieczenia skórą do góry. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni na środkowej półce. Po tym czasie polać wierzch kaczki tłuszczem z brytfanki, który wyciekł w trakcie pieczenia. Następnie

W kuchni wieczorem
Walentynkowe roladki drobiowe 145

parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka.  Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posmarować w całości kremem marchewkowym i na jednym końcu ułożyć(...)paprykę wymieszać z ziołami i obtoczyć w tym obie roladki.  Na rozgrzanym oleju obsmażyć szybko obie roladki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temp. 180 st.C. Podawać z ziemniakami pocięte na niebyt cienkie plastry

Pasja Smaku
Calzone 28671

koło. Ciasto powinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso(...)Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kurczak w ogórku 521

Składniki : 4 filety piersi z kurczaka 2 ogórki szklarniowe 0,5l śmietany 1/2szkl. mąki czosnek granulowany sól, pieprz ·     Przygotowanie ; Filety dokładnie myjemy, osuszamy,przecinamy,  delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Następnie obtaczamy w mące i Obsmażamy na gorącym oleju.Smażymy 3-4 minuty. Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy. Filety(...)przekładamy naczynia  żaroodpornego  i wsypujemy na nie starte ogórki. Wszystko zalewamy śmietaną. Posypujemy startym serem Pieczemy w piekarniku w tem. 180*C  około

Garnkowe fanaberie
Filet z indyka faszerowany owocami 178

Pyszne, delikatne mięsko ze słodkim nadzieniem, sprawdza się zarówno jako propozycja obiadowa, jak i na zimno..... Składniki: 75 dag piersi indyka po kilka suszonych moreli i śliwek pół szkl. czerwonego półwytrawnego wina łyżka masła przyprawa do drobiu pieprz Wykonanie: Owoce wypłukać i namoczyć w winie na 3 godziny. Mięso umyć, ostrym nożem naciąć w połowie w poprzek tak, by utworzyła(...)się kieszeń. Natrzeć mięso przyprawą i pieprzem, osączone owoce wkładać na przemian do przygotowanej kieszeni.Otwór zaszyć lub spiąć igłami do rolad. Przełożyć mięso do brytfanny, posmarować masłem i piec przez godzinę w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać mięso zalewą, w której moczyły się owoce, a potem sosem z dna naczynia. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać

Anioły w kuchni