pieczona pierś - 1883 przepisów (strona:74/126)

Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2256

warzywami. Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka propozycji podania. Zapraszam!! Shaorma z kurczaka z pysznym sosem   Składniki: ·        2 piersi z kurczaka ·        ½ opakowanie przyprawy kebab shoarma (np. kamis) ·        ½ łyżeczki pieprzu cayenne(...)kurczaka i odstawić na 30 minut do lodówki.   Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać.   Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji

Mania Gotowania
Dieta CZTO, dzień siódmy 116

mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie 20 g ser twarogowy półtłusty 105 g chleb żytni pełnoziarnisty 170 g pomidor Przepis: na każdą położyć plasterek szynki, twarogu(...)jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g maliny 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli   Obiad   120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis:   zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie

Kucharzyca
Zupa z pieczonych pomidorów z kurczakiem 203

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st.C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidory umyj i przekrój na pół, cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż

Kredowe Menu
chlebki tureckie 101

dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.  Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego jakie będzie wychodzić ciasto dodać(...)Farsz: * podwójna pierś z kurczaka * 1 duża cebula * 2 ząbki czosnku * 2 dojrzałe pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól. pieprz, ostra papryka, tymianek * olej * keczup..Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy kurczak się już lekko przyrumieni

w mojej kuchni
Galantyna wieprzowo-drobiowa 162

jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Kamis Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w półplastry(...)cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka,  włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Piersi z kurczaka z brokułami i pieczarkami 522

zapraszam na szybki obiad, piersi z kurczaka z brokułami. Uwielbiam obiady ktore można jeść wzrokiem - a do tego zajmują chwilkę by je zrobić. Zaczynamy :  Składniki: ok 3-4 piersi z kurczaka mała głowka brokuł 100 gr miniaturowych pieczarek 200 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki mąki 50 gr masła 300 ml śmietany sól , pieprz. paprika  Wykonanie: Rozpuszczamy w rondlu(...)śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Gotowe :) Podajemy z ryżem, makaronem lub można upiec ziemniaki :)  Pieczone ziemniaki: 4-5 ziemniaków 2-3 ząbki czosnku oliwa  Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy  I kroimy w talarki. Układamy na blaszce, wyciskamy

Smaki Edyty
Kurczak ze szparagami zapiekany pod beszamelem 163

oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić(...)łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku. Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami

Zgrabne Gotowanie
Kurczę pieczone na piwie 319

dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię. Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła mi babcia, każdy kilogram mięsa powinniśmy piec przez godzinę. Zatem jeśli kurczak warzy 1,5 kg pieczemy go przez 1,5 godziny, pamiętając(...)minut otworzyć piekarnik i polać naszą pieczeń tłuszczem, który się z niej wytopił. Dzięki temu mięso zbytnio się nie wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika układamy na półmisku. Nie rozdzielamy mięsa od razu, odczekujemy kilka minut, proponuję ok 10 - 15 min, by "odpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka. Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami. Zebrany w naczyniu

Taste Of My Day
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 132

delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej piersi kurczaka gotowane warzywa: mały seler, dwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych 1 łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek(...)warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet

Mango Papaja
Pieczone pierożki z mięsem. 148

Dzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni"  w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto(...)szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę

Kuchnia Beaty
Szybka zapiekanka z wędzonym kurczakiem 306

PROSTE I SMACZNE! :) Składniki (około 2 porcje)/około 800kcal/: 300g wędzonej piersi z kurczaka 50g  makaronu niskowęglowodanowego świderki   200g pomidorków koktajlowych 200g czerwonej papryki jajko 200g serka wiejskiego  łyżka suszonego pesto peperoncini Kotanyi Sposób przygotowania: kurczaka i paprykę kroimy w kostkę pomidory kroimy na pół makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu jajko, serek wiejski(...)blendera i miksujemy na jednolitą masę do naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki, mieszamy na wierzch wylewamy mix z serka wiejskiego wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 30 minut (przy czym na ostatnie 15 minut polecam włączyć termoobieg;)) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 382

żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony,  szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pierś kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, szafranem dla koloru i mieszamy z łyżeczką majonezu. Odstawiamy na pewien czas. Podsmażamy lekko na oliwie. Warzywa smażymy do miękkości na oleju ryżowym bądź(...)wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia posypujemy wierzch ostatnią warstwą żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści zapiekanka gotowa. Podajemy udekorowaną keczupem. Powiecie pewnie - prosćizna i prostota. Zgadza się. Nic wyszukanego, a jednak  zapiekanka jest pyszna

Kuchnia po mojemu
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 193

gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem i posypać żurawiną. W zależności(...)boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika  (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez  ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno - można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
Rolada drobiowo - wieprzowa 216

jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka  Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w pół(...)cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka,  włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Rolada z perliczki 210

robiłam wg pierwszej. Skrzydełka wyłamać a następnie odciąć , mięso można wybrać lub zostawić na wywar. Udka pozbawić kości , a tzw pałki odciąć. W efekcie otrzymujemy płat skóry z mięsem (piersi i udka) zbliżony kształtem do prostokąta. Mięso z nóżek  i ew skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać nim mięsne braki na skórze. posolić, popieprzyć , przykryć folią spożywczą i lekko rozbić(...)Zawinąć ściśle w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C na 45 minut. Po tym czasie folię odwinąć, temperaturę zwiększyć do 180 st,C i piec jeszcze przynajmniej 15 min, do czasu, aż się perliczka lekko zarumieni. Kroić w plastry, polewać wytworzonym sosem i podawać np z ziemniakami. Smacznego

Stare Gary