pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:58/79)

Kasztany karmelizowane 126

Kasztany karmelizowane będą idealne jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny, gęsi i kaczek. 500 g kasztanów, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 50 ml brandy, sól, Kasztany upiec - k asztany włożyć do naczynia z wodą. Te które wypłyną należy wyrzucić, oznacza to że są albo robaczywe, albo zepsute.  Można sprawdzić, ale nie wygląda to apetycznie. (Z prawej strony kasztan(...)który nie opadl na dno). Kasztany, które opadły na dno są dobre.  Należy je ponacinać ostrym nożem. Ponacinane kasztany ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 30 minut. Upieczone kasztany wysypać na ściereczkę i otrzeć. Obrać z łupinek. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kasztany, wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i smażyć, dopóki cukier

królestwo garów
Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami 143

Dużo osób do barszczu czerwonego lubi dodać grzybka suszonego, ja też bardzo lubię. Teraz postanowiłam oprócz grzybów dodać, idealnie pasujące do buraków śliwki wędzone. Ugotowałam barszcz na podrobach z kaczki. podroby, skrzydełka, nogi, szyje kacze 2 marchewki, pietruszka, mały seler lub kawałek większego, por lub cebula, 1 kg buraków, 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 100 g śliwek wędzonych(...)przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić. Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości. Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki przełożyć do garnka, zalać przecedzonym wywarem. Dodać grzyby

królestwo garów
Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi 298

Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaczka na sałacie w sosie winnym 105

Czas czytania: 2 min Kaczka na sałacie w sosie winnym Soczysta pierś kaczki podana na sałacie, polana wybornym sosem z czerwonego wina z dodatkiem żurawiny. Tak przygotowane piersi można podać nie tylko do sałaty. Można wykorzystać je do przygotowania pysznych kanapek, a z dodatkiem ryżu lub smażonych ziemniaków będą solidnym daniem obiadowym. Sos przygotowałam z czerwonego wina z lekko słodkimi(...)szarotkami i żurawiną, to wyśmienita kompozycja smaków. Sos można wykorzystać również do innych mięs. Polecam! Print Kaczka na sałacie w sosie winnym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i szybkie danie. Course Obiad Cuisine Polska Keyword kaczka, wino Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 2 Author

SprawdzonaKuchnia.pl
Pianka z buraczków 165

Pianka jest mięciutka, delikatna i jest idealnym daniem samym w sobie, przystawką, bądź dodatkiem do mięs, szczególnie kaczek :) Polecam. Składniki: ( na 3-4 porcje) 0,5 kg buraków 100 ml śmietany kremówki 5 jajek sok z połowy cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypta cukru Do dekoracji: cytryna świeży rozmaryn Przygotowanie: Buraki ugotuj na miękko, następnie po ostudzeniu(...)Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera.  Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę buraczkową. Wstaw do piekarnika. Piec: około 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel). Smacznego

KreatywnePiny
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 178

nigdy nie jadł nic bardziej ciekawego. Połączenie to bardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie  składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką ( czyli z tradycyjnym, polskim akcentem) . Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane(...)żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem również do innych gatunków mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (;  Zapraszamy: Składniki: ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej 200g śliwek  pół łyżeczki przyprawy do piernika mini kluski śląskie : ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka

Symfonia Smaków
Bób na maśle z grzybami 124

jedzenie jest tak stare jak piec w domu mojej Babci, a kto wie może i jeszcze pokolenie więcej. A więc jak to było napiszę dla tych, którzy bób to już tylko ze sklepu znają. W polu najlepiej na bosaka zrywało się strączki bobu, trochę jadło się na miejscu, choć mówili, że będzie boleć brzuch, ale nie bolał. Przed domem(...)progu rozsiadał się człowiek z koszykiem i łuskał te boby, często w towarzystwie podwórkowej menażerii jak kot, kura czy kaczka mamrotając pod nosem, że końca roboty nie widać. Masło też nie przybywało z osiedlowego sklepu, ale łańcuch pokarmowy zaczynał się od trawy, potem krowa, mleko, śmietana i ubijanie w drewnianej maselniczce, co to już teraz jako relikt przeszłości pomieszkuje

Apetyczna babeczka
Pasztet z kaczki 150

miękka wyciągamy ja do wystygniecia  razem z warzywami i boczkiem Wywar zostawiamy. *Gdy  wszytko przestygnie  obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek Mieszamy  dodajemy  drobno posiekana natkę(...)nasze mięso. Zmiejszamy  temperaturę  w piekarniku na 200 °C Gdy mamy pasztet  na foremkach podlewamy równomiernie naszym  wywarem Dzięki  temu pasztetu się nie z pieczemy i będzie  soczysty Pieczemy około  45 min Smacznego

Viola cooks with passion
PERFEKCYJNIE UPIECZONA PIERŚ KACZKI 153

Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA : Niedużą żaroodporną foremkę ustawiamy na kratce w środkowej części piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu. Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Skórkę nacinamy w kratkę, nie uszkadzając mięsa. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Układamy skórką do dołu na suchej patelni(...)skórka się nie przypaliła. Przewracamy piersi skórką do góry i  smażymy około 2 minuty. Tak przygotowane piersi układamy skórką do góry, w ogrzanej w piekarniku formie. Pieczemy 8 minut, lub ok. 3-5 minut dłużej jeśli chcemy, aby mięso było dobrze wysmażone - nie różowe. Upieczone piersi wyjmujemy na deskę i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Po upływie podanego

cool and minty
Pasztet z królika 109

wlać gorącą wodę do żaroodpornego naczynia, wstawić naczynie na półkę niżej, aby woda parowała podczas pieczenia . Można również wykorzystać duże naczynie i również wypełnić je gorącą wodą, a do niego wstawić formę z pasztetem. Wykorzystując drugi sposób, pamiętajcie, aby forma, w której będzie pieczony pasztet, była szczelna , a woda nie dostała się do masy! Print Pasztet z królika .wprm(...)duże jajka 1 łyżka imbiru suszonego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 300 g wątróbki dowolny rodzaj 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki można dodać masło lub słoninę 1 sztuka sucha bułka namoczona w rosole Instructions Przygotowanie mięsa Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa

SprawdzonaKuchnia.pl
Inny wymiar polskiej kuchni 162

knajpa z kuchnią polską, ale nie jej ograną wersją typu schabowy z kostką, tylko właśnie jej ciekawszą stroną. Czyli dobre zupy, tatar, kulebiak, podpłomyk jako polska pizza, kaczka, sery zagrodowe i szeroka karta koktajli z polskimi akcentami. Jestem miłośnikiem zestawów lunchowych, więc jeśli jestem w odpowiednich godzinach, to zwykle biorę zestaw. W Innym Wymiarze fajne jest to, że ma się(...)obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z pasternaku 104

pasternaku, imbir mielony, sól, 400 ml bulionu drobiowego, ja użyłam bulion z kaczki, 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 80 g szynki prosciutto, bulion: resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki,  pietruszka,  kawałek selera,  cebula,  pieprz,  ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości(...)odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć na suchej patelni, zmiksować. Szynkę pokroić w paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut. Do talerza wlać zupę krem z pasternaku, posypać zmielonym ziarnem słonecznika i uprażoną szynką.   zastawa

królestwo garów
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 192

"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię,  Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano

kgwjanczewo
Kugel, kugl, a może rejbak. 166

znów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w okrągłym naczyniu, a po wyjęciu kształtem przypominał piłkę. Trudno się jednak zdecydować skąd tak naprawdę pochodzi, bo jeśli żydowska, a to była liczna ludność w naszym kraju, mogła być znana wszędzie i każdy region(...)rejbowania, czyli tarcia ziemniaków. Należy też wspomnieć o okolicach  Przedborza, gdzie króluje do dziś i jest prawdziwym lokalnym przysmakiem. Żydzi podawali ze smażoną cebulką,  wersja wypasiona zawierała kaczkę lub gęsinę. Polacy serwowali z wieprzowiną, wołowiną i na tłusto. A większość z nas zna jako babka ziemniaczana.😊 U mnie był olej do formy i łyżka bułki tartej do wysypania

Dieta moja pasja
Sposób na banany według Nigelli 184

fantazją. Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze udaliśmy się do domów. Ja do własnego tylko na moment - razem z Czarną (bez kradzionej kaczki) udałyśmy się do K. kontynuować tak przyjemnie rozpoczęte popołudnie, które nie wiadomo kiedy, zamieniło się w wieczór. Dzięki Dziewczyny! Przy okazji chciałabym nadmienić, że jestem super ciocią - córeczka A. pozwoliła(...)Wtedy przypomniałam sobie, że w Kuchni Nigelli widziałam kiedyś sernik bananowy. Czym prędzej zaczęłam wertować książkę - i tak! Jest. W dodatku z sosem toffi... Niewiele myśląc, zabrałam się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania