pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:50/79)

Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 263

stołu postanowiłam zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin(...)malin 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta chili w proszku Piersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa.  Z podanych składników przygotowujemy marynatę:  Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kaczki w cieście francuskim 202

kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podawać

królestwo garów
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 144

wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce

Karo in the Kitchen
Rillettes z gęsi 154

przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień, gdy zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości surowcu. Mięso z gęsi owsianej wydawało mi się jak najbardziej

Wiem co jem
Kaczka luzaczka z farszem mięsno - grzybowo - jarzynowym 142

kaczkę i nie zawaham się jej upiec. Ale najpierw kaczucha musi się wyluzować tzn. ja pomogę i ją wyluzuję :D A potem niech się wypcha i już, gotowe, do pieca. Gdy będzie rumiana i mięciutka wystąpi w roli głównej na niedzielnym obiedzie i wszyscy będą się nią zachwycać - przynajmniej taką mam nadzieję. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
UDKA KACZKI Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ 159

udka kaczki 2 jabłka słoiczek konfitury z żurawiny sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Udka kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy do lodówki, najlepiej na cala noc.  Jabłka kroimy na ćwiartki. Ja użyłam do tego noża Ambition  . Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy, wkładamy ćwiartki jabłek, oraz wykładamy żurawinę. Pieczemy kolejne

Z Majeczką w kuchni
Foie gras z kaczki z musem z pieczonej jarzębiny, pigwowca i wanilii z lukrowanymi fiołkami 182

Przepis bierze udział w konkursie "Przepis Godny Mistrza", potrawa przy pomocy narzędzi dostępnych na stronie  Hendi . Mus z pieczonej jarzębiny i pigwowca z wanilią

SzczyptaSmaQ
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 253

czasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale zdecydowanie warto poczekać ;) Kaczka najlepiej smakuje z jabłkiem, dlatego nie chciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół.  Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sałatka z grillowana piersią z kaczki i czerwonymi porzeczkami. 133

Przepyszna sałatka z grillowaną piersią z kaczki, to idealny posiłek w wersji fit, ale pozostawiam również wersję na bogato! Lekka sałatka to idealny pomysł na letni obiad, kiedy z nieba leje się żar. W tej sałatce super robotę robią sezonowe czerwone porzeczki. Polecam każdemu, kto lubi jeść sałatki!   SKŁADNIKI: - 1 porcja pieczonej lub grillowanej piersi kaczej(...)parmezan starty na tarce Mięso zamarynuj na minimum 2 godziny w przyprawie do drobiu staropolskiego.  Mięso grillujemy. W/w składniki umieść w misie dodaj pokrojoną pierś z kaczki i wybrany sos. W wersji na bogato podaj np. z grzankami z domowej bagietki. Pyszne, proste i sycące danie! Polecam każdemu

SMYKWKUCHNI
Panierowane kotlety z kaczej piersi 110

Panierowane kotlety z kaczej piersi Brzmi nieco ekstrawagancko , ale są pyszne . Wiem że kaczka jest dość drogim mięsem , ale przepis ten dedykuję wszystkim hodowcom tego sympatycznego ptaka . Mam spore stadko i zawsze szukam przepisów jak ciekawie przyrządzić to mięso , a tu w sieci poza pieczoną w całości kaczuchą .. posucha jak na Saharze.. Tak więc zamieszczam ten przepis nawet

Ogrodnik w podróży
Kaczka zawijana w mini tortille 66

mini tortille. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a dodatek sosu hoisin sprawia, że kaczka nabiera wybornego egzotycznego smaku. Polecam domowy sos, ponieważ jest dużo lepszy niż ten ze sklepu. Sos w tym daniu odgrywa bardzo ważną rolę, jego orzechowa nuta fantastycznie podkreśla smak kaczki. Kaczka zawijana w mini tortille Przygotowanie całej potrawy nie jest skomplikowane, większość pracy można wykonać(...)wymieszać. Kaczka Piersi kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć piersi z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić kratkę, jeśli takiej nie posiadacie można położyć zakrętki od słoików, a na nich położyć przygotowane piersi. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 152

faszerowane pastą łososiową Mięsne Pasztet mięsny ze śliwkami Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Śledź(...)szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki z warzywami pieczone w ziołach 367

składający się z dużej ilości pieczonych warzyw doprawionych ziołami. Wspaniały obiad dla całej rodziny. Możecie także do tego zestawu warzyw dodać marchewkę lub fasolkę. Najczęściej podaję go z kefirem lub maślanką, dobrym domowym zsiadłym mlekiem. Posypuję koperkiem lub natką. Takie warzywa można podawać także w wersji mięsnej z dodatkiem kawałków kurczaka lub nóżek kaczki i domową ostrzejszą surówką(...)kostkę, resztę warzyw w talarki lub nie za dużą kostkę. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy, polewamy olejem, dodajemy masło, mieszamy tak by warzywa równomiernie pokryć tłuszczem i przyprawami. Pieczemy w temp. 200C grzaniem góra-dół przez godzinę, od czasu do czasu mieszając warzywa płaską dużą łyżką lub cedzakiem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ziemniaki z warzywami pieczone w ziołach 207

składający się z dużej ilości pieczonych warzyw doprawionych ziołami. Wspaniały obiad dla całej rodziny. Możecie także do tego zestawu warzyw dodać marchewkę lub fasolkę. Najczęściej podaję go z kefirem lub maślanką, dobrym domowym zsiadłym mlekiem. Posypuję koperkiem lub natką. Takie warzywa można podawać także w wersji mięsnej z dodatkiem kawałków kurczaka lub nóżek kaczki i domową ostrzejszą surówką(...)warzyw w talarki lub nie za dużą kostkę. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy, polewamy olejem, dodajemy masło, mieszamy tak by warzywa równomiernie pokryć tłuszczem i przyprawami. Pieczemy w temp. 200C grzaniem góra-dół przez godzinę, od czasu do czasu mieszając warzywa płaską dużą łyżką lub cedzakiem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Oszczędny pasztet rosołowy 133

czynnikiem spajającym, poprzez wiązanie wody, której w takiej mieszance mięsno-warzywnej jest sporo. Piekę go w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy. Doskonale nadaje się do smarowania, ale można go też kroić w plastry. Do przyrządzenia takiego bulionu, ja używam trzech rodzajów mięsa : z kaczki lub indyka, kości schabowych wieprzowych i wołowiny.” Czytaj więcej

Wiem co jem