Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Danie, które pojawia się u nas "od zawsze". Jest to tradycja, którą przejęłam od mojej Mamy: na Wielkanoc co roku pojawia się szynka pieczona w chlebie , a na Boże Narodzenie jest indyk z nadzieniem. Przygotowuję go już od kilku lat a dopiero w tym roku dowiedziałam się, że tradycja ta sięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis(...)mojej... Prababci ... tak więc troszkę lat już ma... I samą mnie ciekawi czy ktoś jeszcze przygotowuje to danie w podobny sposób...? Zamiast indyka można posłużyć się oczywiście tuszką kaczki lub gęsi. Też tak niekiedy postępujemy. Jakby nie było indyk jest jednak ogromny. Mój pomimo iż był dość mały, miałam indyczkę , która ważyła niespełna
Smaczne Zdrowerobi się z patologicznie powiększonych i stłuszczonych wątróbek kaczek i gęsi, które przetrzymuje się w ciasnych klatkach i na siłę karmi… Ale dość o tym okrucieństwie! Pasztet strasburski z soczewicy, pieczarek i orzechów to jego wegańska opcja całkowicie cruelty free. Polecam gorąco ten prosty w wykonaniu, a jednocześnie pyszny pasztet bez pieczenia. Składniki: 2 łyżki oleju 1 mała cebula
Lamarida.plcytryna - pomarańcz - 20ml wódki Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na min.3h a najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Maliny myjemy i przekładamy
Coś z niczegoświeżo wyciskany) - 3 pomarańcze - majeranek - czosnek (u mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód (u mnie 1 łyżka) Piersi z kaczki najlepiej już dnia poprzedniego natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać czosnkiem i odstawić pod przykryciem do lodówki (ja dodałam także odrobinę oleju, by przyprawy lepiej przylegały do mięsa). Skórę najlepiej ponacinać(...)stronę i także obsmażamy. Obsmażone mięso zdecydowanie się zmniejsza dlatego przekładam je na jedną (wiekszą) patelnię, zalewam sokiem pomarańczowym i winem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy mięso w temp.180*-200*,ok.1-1,5h lub do miękkości. Kilkakrotnie przewracając na drugą stronę . Po ok.30 minutach dodać obrane (także z zewnętrznych błon), pokrojone na plastry pomarańcza. Pod koniec dodać
Smaczne Zdrowesporo, można pokusić się o przygotowanie np. kaczki faszerowanej piernikami , która świetnie uzupełni stół. Dodatki to już kwestia gustu. Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. Składniki na schab: 1-1,5 kg schabu w całości łyżka tymianku suszonego łyżka sosu sojowego sól pieprz ziołowy oliwa extra virgin do pieczenia 200 g sera górskiego wędzonego (np. gołka
Poezja Smaków - blog kulinarnywytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi
królestwo garówwątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni
królestwo garówNo i mamy niedzielny rosół, który nieodmiennie od wieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4
kgwjanczewonóg z kaczki, sól, 1 łyżeczka turówki wonnej – żubrówki*, tłuszcz najlepiej gęsi do confitowania Nogi oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i trawą żubrową, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać tłuszczem – tak, aby nogi były zakryte. Przykryć papierem do pieczenia, tak aby dotykał do tłuszczu. Dusić na małym ogniu około 2 godzin
królestwo garówrozgrzewamy, po czym układamy pierś z kaczki - skórą do dołu, tak by tłuszcz powoli się wytapiał. Smażymy 7 minut od strony skóry, po czym przekładamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Polewamy od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Następnie wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10 minut. Po 10 minutach
Sajkofanka smakujablkami Składniki: 8 udek kaczki 2 jabłka (szara reneta, bojken) sól pieprz czerwona papryka majeranek 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu Czosnek posiekać. Udka natrzeć solą, przyprawami i czosnkiem, odłożyć na kilka godzin. Jabłka pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec przez 80 minut w temp. 180stC. Następnie
Obiad gotowySkrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotowane i pozbawione kości mięso kaczki oraz usmażoną wątróbkę z cebulką i gruszką. Dodajemy dwa żółtka, sól oraz pieprz i blenderujemy całość na gładki mus. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli, stopniowo dodajemy do musu. Taką puszystą masę przekładamy do keksówki ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie
Mango Papajaliście laurowe, pieprz, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Ugotowaną kaczkę i warzywa wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalewamy winem i smażymy na średnim(...)paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet mniej więcej do 3/4 wysokości formy (zostawiamy miejsce na galaretkę). Pieczemy w 160°C przez około 50 minut. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. Do garnka wrzucamy żurawinę, zalewamy ją winem i wodą. Całość zagotowujemy, dodajemy
PatiGotuje