opiekającej. Skórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami
Kuchnia po mojemubesugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone(...)jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają po szaleństwach poprzedniej nocy, udają się do kościoła, spotykają się na spacerach, odwiedzają rodzinę i przyjaciół. Na świąteczny posiłek jedzą pieczonego indyka, choć część osób wybiera się w ten dzień do restauracji. źródło zdjęcia W Katalonii kultywowana jest wspaniała tradycja nazywana Tio de Nadal lub Caga tio . El Tio nazywana
Chilli Czosnek i Oliwasię bydło cenionej rasy razza piemontese, a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jako bollito misto . Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa(...)Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler
Z Kuchni Do Kuchnicytryny. Zrób koniecznie! ZUPA RYBNA KACZKA W JABŁKACH Niedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne dania. I właśnie dzisiaj jedno z nich. Kaczka w jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki(...)diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.... WIĘCEJ KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk! No klasyk bo chyba w każdym polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej postaci, lądują na talerzu. Dzisiaj
SMYKWKUCHNIzacząć kroić na plastry. Nie owijam piersi w folię po wyjęciu z pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi
Sztuka gotowania w/g Samirytworzymy swój własny, niepowtarzalny smak. Ja przygotowuję swoje pasztety na bazie mięs, które zostają z wcześniejszych obiadów, po prostu pakuję do pojemników czyste kawałki różnych mięs (z rosołu, z pieczeni, itp.), opisuję i mrożę. Gdy nachodzi mnie ochota (ostatnio dość często), wyjmuję paczki z zamrażarki, dokupuję wątróbkę, pieczarki i do dzieła. Czym więcej gatunków mięs, tym smaczniejszy pasztet. Można(...)wilgoci. Drugi był wprost genialny i to od samego początku. Wszystkie wersje są meeega pyszne i zdrowe. Piekłam w dwóch ciemnych keksówkach, o wym. 27x8cm (dno formy) Składniki: - ok.1250g różnych mięs (u mnie gotowane i smażone: cielęcina, perliczka, kurczak, gęś, kaczka, ostatnio też szynka wieprzowa) - 3-5 jajek (zwykle daję 5, ale ostatnio miałam tylko 3 i wystarczyły) - 250g pieczarek
Smaczne Zdroweszpinakiem, podane z tzatziki lub z tuńczykiem i kukurydzą Praktycznie nie jem mięsa w tym miesiącu (pomijając jedną upieczoną kaczkę), nie jest to jakaś zaplanowana akcja, ale potrzeba organizmu. W przeciwieństwie do Emilki, która nadal najchętniej zajada klopsiki, kotleciki i pieczonego kurczaka. Co niestety kończy się często tym, że muszę gotować dwa obiady. Zamrażarka jest moim ulubionym sprzętem kuchennym
Cooking for Emilywyjmuję mięso. Jabłka myję kroję w plastry. Na dno keksówki lub naczynia żaroodpornego wykładam jabłka. Kładę piersi kaczki. Smaruję powidłami malinowymi. Wkładam do piekarnika na 70 min w 180 stopniach. Co jakiś czas polewam sosem który powstał podczas pieczenia. Podaję z pieczonymi ziemniakami czy kaszami
Gotowanie PatkiMożna ułatwić sobie pracę i przygotować kilka porcji sosu i pieczeni -podzielić i zamrozić, a potem tylko dogotowywać makaron , a sos i mięso podgrzewać. Typowe
Buniabaje w kuchniulicy Szerokiej 9, Obiad i deser był GENIALNY! rozpływał się w ustach... Ja zamówiłam gęś pieczoną podawaną z flanem z kaszy pęczak i borowików, śliwkami confit, faszerowanym porem i sosem śliwkowym - niebo w gębie i na talerzu! Mój Narzeczony zamówił kaczkę z sosem żurawinowo-jabłkowym, pierś z kaczki z ziemniakami au gratine, kapustą modrą i peklowanym jabłkiem. Wyglądało(...)sztywno. W drugiej misce zmieszać mikserem ser, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miąższ z wanilii, sok z cytryny oraz ubite białka. Całość przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą i piec ok 30 minut. Po tym czasie wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i wylać na wierzch sernika i piec jeszcze 15 minut. Schłodzić. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier, gotować aż będą
Trufelkowomniejszą porcję pigwy. Chutney jest już gotowy. Kaczkę wyjmij na minimum godzinę przed smażeniem z lodówki. Nakrój skórkę ostrym nożem tworząc kratkę, wtedy posól i popieprz mięso. Zrób to minimum 30 minut przed smażeniem. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C i piecz przez 20 minut lub do czasu aż dynia zmięknie (uważaj jednak aby nie przypalić dyni). Po wyjęciu z piekarnika zblenduj dynię na jednolite puree, a następnie dopraw puree dodają nieco soli i pieprzu. Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu połóż kaczkę skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu przez
nietylkopasta.plkażdej strony ok 4,5.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w 170 st C ok 30 min. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, szczyptą kminku. Odcedzić i potłuc z masłem i mlekiem. Wmieszać koperek. Pieczarki obrać pokroić w ćwiartki i podsmażyć na patelni z tłuszczem spod kaczki. Wlać śmietanę, kilka łyżek wody z gotujących się ziemniaków. Trzymać jeszcze kilka
Gaździnka warzypełni inspirowane jest naturą. Słodkie mięso z kaczki idealnie pasuje do kwaśnych, dzikich owoców jak leśna żurawina. Zapach sosny przenosi nas prosto do lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie bardzo gęsty, intensywny sos demi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach czarny(...)wykonania Kaczka Umyte i wysuszone piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem od strony mięsa. Wkładamy gałązkę rozmarynu i pakujemy próżniowo. Gotujemy metodą sous-vide w temperaturze 62 ºC przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy kaczkę z woreczka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę w kratę bardzo ostrym nożem. Dodajemy na rozgrzaną patelnię od strony skóry kaczkę i smażymy
chefintheforestTym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!