pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:39/79)

Istenić - Slovenian Bubbles 118

ograniczonych ilościach. Wino bardzo wszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz

królestwo garów
NOGI KACZE POMARAŃCZOWO SOJOWE 169

całe nogi. Sok mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę. Po tym czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie przekładamy do brytfanki , polewamy odrobiną soku. Pieczemy ok godziny, co jakis czas polewając

Z Majeczką w kuchni
PIERŚ KACZKI Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKIEM 138

imbirze, a także długie i powolne  smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje(...)szklanka obranych i pokrojonych w kostkę (1x1 cm) jabłek 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z  sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania.  Piekarnik

cool and minty
Fit pasztet drobiowy 193

Dzisiejszy pasztet to  nie tylko efekt tego, że staramy się wyrzucać jak najmniej jedzenia. Domowe wędliny, pieczenie i pasztety po prostu lubimy robić. Na blogu pojawił się już Bezglutenowy pasztet z kaczki  (klik), do którego dodajemy podgardla wieprzowego. Natomiast ten pasztet zamiast podgardla zawiera w swoim składzie soczewicę oraz odrobinę bułki tartej. Polecamy przygotować sobie obie wersje(...)vegety szczypta majeranku szczypta papryki słodkiej 1 łyżeczka soli * Po ugotowaniu rosołu mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do zamrażarki. Pieczemy pasztet dopiero, kiedy "nazbieramy" go trochę. Zwykle po 3 - 4 rosołach :) Można użyć też mięsa z kaczki, indyka czy gęsi.  U nas dzisiaj było 6 ćwiartek z kurczaka i 2 z gęsi. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody

Kuchnia od dwojga
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 288

Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z pora 118

najlepszych surówek z pora jakie przygotowuję. Wspaniale smakuje do wszelakich obiadów z ziemniaków i mięsnych, codziennych dań obiadowych. Surówkę z pora przygotowuję najczęściej do pieczonego drobiu, świetnie pasuje do kury i kaczki, nadaje bardziej wyrazistego smaku daniu. Można doprawić ją sokiem z cytryny, przełamać delikatnym cukrem pudrem, jednak nie trzeba, jak komu smakuje, wystarczy sól i pieprz. Zobacz także

Zasmakuj Kuchni
Kaczka w sosie... z pianką ziemniaczaną i mango 169

polać łyżką miodu.  Na rozgrzanej patelni smażyć mięso najpierw skórą do dołu ok 10 min. następnie odwrócić i jeszcze z 5 min trzymać na ogniu. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego - włożyć do pieca na 10-15 min w 150 st C. Po wyciągnięciu dać kilka min na odpoczynek..pokroić. Na patelnię wlać wszystkie składniki sosu.. powidła, sos sojowy

Gaździnka warzy
Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie 135

oprószyć solą, dorzucić paseczki ze skórki z pomarańczy, polać miodem, smażyć 5 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać(...)pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały z nich sok z naczynia. Ostatnia czynność: pokrojone filety z kaczki na kawałki, wyłożyć na półmisek, polać pysznym sosem, przyozdobić świeżymi filecikami z pomarańczy oraz dowolnymi ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami

Wino Francja Kuchnia
KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 160

Pierś kaczki z chrupiącą skórką i mięciutkim, różowym środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i  ułożona  na  delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy.    SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki(...)zredukuje. Można dodać też soki, jakie wyciekły z mięsa podczas pieczenia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Opcjonalnie, jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki możemy zgęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody lub soku pomarańczowego. Wówczas sos należy ponownie zagotować. Pokrojoną pierś kaczki układamy na selerowym puree, obok wykładamy sos pomarańczowy

cool and minty
Pasztet z kaczki 98

bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo, więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy. Składniki na pasztet z kaczki 1 kaczka 250 g wątróbki(...)pasztet włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą, wyrównać ich powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60-75 minut . Po upieczeniu pasztet z kaczki pozostawić w foremkach do całkowitego wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasztet z kaczki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Rosół z kaczki 147

Składniki : 3 litry wody 1 udko z kaczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula pół pora pół selera odrobina lubczyku odrobina natki pietruszki sól, pieprz makaron

Olga Piecze i Gotuje
INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA 191

Mięso z pieczonych indyczych golonek jest mięciutkie i soczyste  - po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne  niż tradycyjne wieprzowe golonki.  Można

Walijskie Pichcenie
Kaczka faszerowana po niemiecku 203

podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.  Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia

R'n'G Kitchen
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym 221

minutę. KROK 3: Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do naczynia wyłożonego folią. Polać delikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie i piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. KROK 4: SOS ŻURAWINOWY : na patelni, na której była smażona kaczka zostawić odrobinę tłuszczu. Wlać wino

smacznieinatemat
Pieczone przepiórki 88

jakiegoś czasu myśleliśmy o kupnie i upieczeniu przepiórek na niedzielny obiad. Piekąc przepiórki, najlepiej jest włożyć je do worka do pieczenia i podlać rosołem, gdyż wtedy mięso będzie miękkie i soczyste. Po kaczkach i gęsiach, te małe ptaki wydawały się jeszcze mniejsze i w żartach zastanawialiśmy się, czy będzie się czym dzielić. Jednak jedna pieczona przepiórka to porcja

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania