pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:39/79)

CYTRUSOWE UDKA KACZE 150

udka , więc tym razem zrezygnowałam z pieczenia całej kaczuszki, na rzecz przygotowania tylko jej nóżek. W towarzystwie cytrusów mięsko wyszło, że palce lizać. Składniki: 1,5 kg nóżek z kaczki sól,pieprz świeże gałązki rozmarynu 1 cytryna 3 pomarańcze 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z 1 pomarańczy i cytryny wyciskamy(...)czasie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą. Pozostałe pomarańcze kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki, obkładamy udka, przykrywamy. Pieczemy półtorej godziny. Po tym czasie odkrywamy żeby udka się zrumieniły, pieczemy jeszcze pól godziny. Podajemy z całymi pieczonymi ziemniakami i sałatą

Z Majeczką w kuchni
Kaczka pieczona z żurawiną i jabłkami 87

Lubicie kaczkę? Bo ja bardzo, nawet już o tym nie raz pisałam.  Dzisiejszy przepis to kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami, wyszła przepyszna.   Koniecznie spróbujcie zrobić kaczkę z tego przepisu. Tu znajdziecie przepis na  kaczkę faszerowaną kaszą i kapustą   a tu  kaczkę w pomarańczach 1 kaczka 2,5 kg 3 jabłka 100 g suszonej(...)Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz majerankiem również w środku. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, przełożyć do miski, dodać żurawinę i posypać majerankiem, wymieszać. Nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez

magiczna kuchnia Kasi
Istenić - Slovenian Bubbles 108

ograniczonych ilościach. Wino bardzo wszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz

królestwo garów
NOGI KACZE POMARAŃCZOWO SOJOWE 161

całe nogi. Sok mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę. Po tym czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie przekładamy do brytfanki , polewamy odrobiną soku. Pieczemy ok godziny, co jakis czas polewając

Z Majeczką w kuchni
PIERŚ KACZKI Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKIEM 126

imbirze, a także długie i powolne  smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje(...)szklanka obranych i pokrojonych w kostkę (1x1 cm) jabłek 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z  sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania.  Piekarnik

cool and minty
Fit pasztet drobiowy 181

Dzisiejszy pasztet to  nie tylko efekt tego, że staramy się wyrzucać jak najmniej jedzenia. Domowe wędliny, pieczenie i pasztety po prostu lubimy robić. Na blogu pojawił się już Bezglutenowy pasztet z kaczki  (klik), do którego dodajemy podgardla wieprzowego. Natomiast ten pasztet zamiast podgardla zawiera w swoim składzie soczewicę oraz odrobinę bułki tartej. Polecamy przygotować sobie obie wersje(...)vegety szczypta majeranku szczypta papryki słodkiej 1 łyżeczka soli * Po ugotowaniu rosołu mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do zamrażarki. Pieczemy pasztet dopiero, kiedy "nazbieramy" go trochę. Zwykle po 3 - 4 rosołach :) Można użyć też mięsa z kaczki, indyka czy gęsi.  U nas dzisiaj było 6 ćwiartek z kurczaka i 2 z gęsi. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody

Kuchnia od dwojga
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 275

Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z pora 106

najlepszych surówek z pora jakie przygotowuję. Wspaniale smakuje do wszelakich obiadów z ziemniaków i mięsnych, codziennych dań obiadowych. Surówkę z pora przygotowuję najczęściej do pieczonego drobiu, świetnie pasuje do kury i kaczki, nadaje bardziej wyrazistego smaku daniu. Można doprawić ją sokiem z cytryny, przełamać delikatnym cukrem pudrem, jednak nie trzeba, jak komu smakuje, wystarczy sól i pieprz. Zobacz także

Zasmakuj Kuchni
Kaczka w sosie... z pianką ziemniaczaną i mango 155

polać łyżką miodu.  Na rozgrzanej patelni smażyć mięso najpierw skórą do dołu ok 10 min. następnie odwrócić i jeszcze z 5 min trzymać na ogniu. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego - włożyć do pieca na 10-15 min w 150 st C. Po wyciągnięciu dać kilka min na odpoczynek..pokroić. Na patelnię wlać wszystkie składniki sosu.. powidła, sos sojowy

Gaździnka warzy
Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie 119

oprószyć solą, dorzucić paseczki ze skórki z pomarańczy, polać miodem, smażyć 5 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać(...)pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały z nich sok z naczynia. Ostatnia czynność: pokrojone filety z kaczki na kawałki, wyłożyć na półmisek, polać pysznym sosem, przyozdobić świeżymi filecikami z pomarańczy oraz dowolnymi ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami

Wino Francja Kuchnia
KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 147

Pierś kaczki z chrupiącą skórką i mięciutkim, różowym środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i  ułożona  na  delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy.    SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki(...)zredukuje. Można dodać też soki, jakie wyciekły z mięsa podczas pieczenia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Opcjonalnie, jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki możemy zgęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody lub soku pomarańczowego. Wówczas sos należy ponownie zagotować. Pokrojoną pierś kaczki układamy na selerowym puree, obok wykładamy sos pomarańczowy

cool and minty
Pasztet z kaczki 80

bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo, więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy. Składniki na pasztet z kaczki 1 kaczka 250 g wątróbki(...)pasztet włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą, wyrównać ich powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60-75 minut . Po upieczeniu pasztet z kaczki pozostawić w foremkach do całkowitego wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasztet z kaczki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Rosół z kaczki 134

Składniki : 3 litry wody 1 udko z kaczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula pół pora pół selera odrobina lubczyku odrobina natki pietruszki sól, pieprz makaron

Olga Piecze i Gotuje
INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA 181

Mięso z pieczonych indyczych golonek jest mięciutkie i soczyste  - po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne  niż tradycyjne wieprzowe golonki.  Można

Walijskie Pichcenie
Kaczka faszerowana po niemiecku 190

podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.  Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia

R'n'G Kitchen