Składniki: uda z kaczki tłuszcz z kaczki* tymianek sól czosnek Udka natrzeć porządnie solą i odstawić na 24h do lodówki. Po tym czasie obetrzeć z nadmiaru soli, ułozyć w naczyniu do pieczenia, włożyć tymianek i ząbek czosnku, wszystko zalać kaczym tłuszczem tak, żeby całe mięso było przykryte. Wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 80°C. Po 2 godzinach
stajnia gołębie od kuchnimiodu 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kaczki umyć(...)osuszyć. Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni grillowej smażyć kaczkę. Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę. Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę
O kuchni z uczuciemPOKROJONE W KOSTKĘ JABŁKO,MIÓD,I DOPRAWIAMY JESZCZE SOLĄ DO SMAKU NASTĘPNIE NADZIEWAMY NASZYM FARSZEM KACZUSZKĘ,ZAMYKAMY JĄ WYKAŁACZKAMI,DAJEMY DO RONDELKA I PIECZEMY W 180 STOPNIACH TYLE ILE WAŻY NASZA KACZKA CZYLI MOJA WAŻYŁA 2,100 KG WIĘC PIEKŁAM JĄ 2,10 GODZ Z TYM ,ŻE PIEKŁAM JĄ POD PRZYKRYCIEM,CO 15 MIN POLEWAŁAM MIĘSO SOKIEM KTÓRY(...)NIEJ WYCIEKŁ I PRZEZ OSTATNIE 35 MIN PIEKŁAM JUŻ BEZ PRZYKRYCIA,ŻEBY SIĘ ŁADNIE ZRUMIENIŁA I GOTOWE-PYSZNA I PROSTA DO ZROBIENIA KACZKA ZACHWYCI NAWET WYBREDNYCH GOŚCI,A FARSZ BĘDZIECIE WYJADAĆ ŁYŻKAMI TAK JAK JA SMACZNEGO
Swojskie jedzonkoużyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli(...)wytapiając tłuszcz ze skóry (ja zlałam większą część tłuszczu w połowie smażenia) . Delikatnie obrócić na drugą stronę i smażyć niecałą minutę (ok. 30 sekund) . Piersi z kaczki przełożyć na rozgrzaną blaszkę do pieczenia (ja używam ceramicznej, niskiej i szerokiej formy, którą nagrzewam w piecu) ponownie skórą do dołu (jeśli używacie patelni, którą można wkładać do piekarnika możecie, użyjcie jej, zamiast
Moja DelicjaKaczkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, potem na jeszcze mniejsze kawałki, usuwamy gniazda. Na rozgrzaną patelnię dajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwilę smażymy, jak zrobią się miękkie dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy. Kaczkę po wyjęciu kroimy i podajemy z sosem. U mnie dodatkowo pieczone ziemniaczki
kruche babeczkinauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi to zajęło czasu. Tym bardziej cieszy kiedy to co wymyślisz później trafia na talerz takie jakie miało być. Dzisiaj kaczka na chińską nutę, bo pieczona w marynacie z sosu sojowego ciemnego, miodu, czosnku, chili i sosu hoi sin. Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: - 2 piersi kacze (użyj tej ekologicznej lub kup na wsi od Pani(...)łyżki miodu - 4 łyżki sosu sojowego - 6 łyżek sosu hoi sin - 60 ml wody W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Skórę na piersiach kaczki ponacinaj, tak aby nie uszkodzić mięsa. Zalej masą i piec w piecu w temp. 210 stopni C, przez 35 minut na złoty kolor (ja piekłam cały czas z termoobiegiem) Podajemy na gorącą lub zimno. Smacznego
SMYKWKUCHNIniego różne składniki: w poniedziałek kurczaka, we wtorek pieczone warzywa, w środę łososia itd. To jest dobry sposób, ale ma też pewne wady! Super to wygląda na filmach na YouTube, zrobionych na przyspieszonych obrotach: rach-ciach, wysypujesz pokrojone warzywa na blaszkę do pieczenia, dokładasz kawałek kurczaka, wszystko razem do pieca i gotowe, nic tylko zapakować. Początkowo oglądaliśmy filmiki(...)pracę. Całość zaplanowaliśmy tak, żeby w piekarniku upiec razem: kaczkę, kalafiory na steki, krewetki do zupy tajskiej, i dopiec podsmażone wcześniej filety z kurczaka. Kiedy składniki się piekły, ugotowaliśmy ryż do kaczki po chińsku i kaszę do kalafiora i kurczaka. Osobno robiliśmy prostą pastę z cukinią. Tajska zupa instant to danie wymagające jedynie ułożenia w słoikach warzyw i krewetek. Smacznego
Niedzielny kucharzplastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay
królestwo garównaczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika pod przykryciem, następnie zwiększ temperaturę do 200 - 210 stopni i piecz 1,5- 2 godzin, co jakiś czas polewaj kaczkę wytworzonym sosem. 30 minut przed zakończeniem pieczenia odkryj naczynie
Kukuleczkiciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego 1 cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko 1 duża gruszka świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek, chili WYKONANIE Z kaczki wyciąć udka i piersi (korpus będzie idealny do rosołu), umyć i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie(...)pozostałą marynatę. Po bokach rozrzucić kawałki jabłka i gruszki, nałożyć pokrywę naczynia, po czym włożyć do piekarnika. Piec łącznie 1,5 - 2 godzin (w zależności od wagi kaczki). 30 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby przypiec skórę
Passions hobbies lifemniej więcej godzinie pieczenia w brytfance powinno wytworzyć się sporo płynu, a skórka powinna się pięknie zarumienić. Odlewamy 2 łyżki płynu na patelnię, a kaczkę przykrywamy pokrywką, bądź folią aluminiową i pieczemy jeszcze godzinę. Jabłka kroimy na mniejsze ćwiartki, wydrążamy nasienie, przekładamy na patelnie z tłuszczem odlanym z kaczki. Skrapiamy cytryną, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę majeranku i dusimy
na moim stole...Kaczka jest u nas od święta, ale czasami też bez specjalnej okazji. Ostatnio kupiłam ją po to by wypróbować jak wychodzi pieczona w wolnowarze. I wychodzi dobrze. Była miękka, delikatna i ładnie przyrumieniona. Idealna. I nie musiałam ją po raz pierwszy w ogóle pilnować. I to duży plus. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikteż są różne, może być tylko wieprzowina, wieprzowina i drób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty mięsa surowego. Musi być pieczone lub duszone. Musi być kawałek mięsa tłustego, słoniny... Ja przygotowałam bigos z mięsa wieprzowego, dziczyzny i kaczki. Do bigosu nie użyłam boczku, słoniny ani tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak. Tłuszczu użyłam(...)liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska) 1200 ml wina czerwonego, woda, tłuszcz, ja użyłam tłuszcz gęsi, może być wieprzowy, Nogi kaczki oprószyć solą. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 50 g śliwek, na nich ułożyć nogi kaczki, skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2 godziny. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Kapustę
królestwo garówwłaśnie jest nasz przepis na ten aromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru i imbiru. KACZKA PO CHIŃSKU Jaka jest tajemnica błyskawicznej kaczki po chińsku? Mięso piecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę
Niedzielny kucharzpewnie menu na kolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt. Może namówię Was na upieczenie pysznej kaczki z pomarańczami ? Długo pieczona jest mięciutka a słodkie cytrusy i przyprawy dodają jej mnóstwo aromatu i smaku. Polecam serdecznie bo jest cudowna i niezwykła ! Zobacz też przepis na Kaczkę faszerowaną
Smaczna Pyza