Taki trochę poznański obiad kaczka w sosie i do tego pyzy i buraczki pieczone. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba więc robię to wcześniej i przechowuje w lodówce. Kaczka z pyzami to jedno z moim ulubionych dań. 4 nogi z kaczki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)się sosu. Mieszam i zagotowuję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pieczarki dodaję do sosu.Doprawiam według uznania. Kaczkę podaję z burakiem pieczonym
wesoła kuchniawłożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi w cieście! Zobacz przepis Kurczak, który wrócił do garnka Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Zobacz przepis Ryż yangchow Polędwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie(...)Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Zobacz przepis Marokański gulasz Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Całość
Niedzielny kucharztłuszcz i ciągle go zbierać. Piekarnik nastawić na 160°C. Kiedy skóra będzie złota a tłuszcz wystarczająco wytopiony umieścić pierś w piekarniku i piec około 10 minut. Wyjąć kaczkę z pieca i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut żeby mięso odpoczęło. 2. Topinambur dokładnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle i zalać śmietaną z dodatkiem masła(...)wywaru warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko - do dekoracji Sposób wykonania: Buraki zawinąć w folie i piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C przez 1 godzinę. Obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny
Plate of JoyCzas na pyszny obiad ze szlachetną piersią z kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :) Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem -> 1 pierś z kaczki -> 1 jabłko -> Garść orzechów -> 1 łyżka miodu -> ¾ łyżki octu jabłkowego Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet nacinając na kształt(...)Smażymy mięso od strony skóry. Pozwoli to wytopić znaczną ilość tłuszczu. Po około 2 minutach obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15-20 min w zależności od grubości mięsa. Bardzo ważne jest, aby mięso było ustawione skórą do góry! W niewielkiej misce mieszamy miód z octem. Z jabłka odkrawamy wierzch
Jedz zdrowo żyj zdrowo!roku. Przepis wydał mi się zaskakujący – prostotą i dodatkami. A ponieważ nogi kaczki miałam pod ręką, postanowiłam od razu go wypróbować. Co prawda w przepisie użyto całe kaczki i pieczono je na rożnie, ale stwierdziłam że spokojnie mogą być nogi kaczki upieczone w piekarniku. Kaczka lub 4 nogi kaczki, 2 -2,5 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej* , 200 ml mocnego(...)bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Upieczoną kaczkę przełożyć do garnka, wlać bulion, zagotować. Dodać skórkę
królestwo garówWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Kaczka po mazursku autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka(...)Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa à la Hospoda “U Kalicha” autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog
Kuchenna Kontrrewolucyawłożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi w cieście! Zobacz przepis Kurczak, który wrócił do garnka Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Zobacz przepis Ryż yangchow Polędwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie(...)Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Zobacz przepis Marokański gulasz Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Całość
Niedzielny kucharzBanalne, chrupiące, idealne. Chyba trudno sobie wyobrazić coś prostszego. W zasadzie nie potrzeba nic – nogi z kaczki, sól, pieprz i wykałaczka. Czosnek można również dodać
stajnia gołębie od kuchniTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. ;) W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę, jak głosi(...)góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez pół godziny, aż znaczna część tłuszczu się wytopi. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 2 godziny, podlewając wierzch kaczki od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Godzinę przed końcem włóż pozostałe jabłka. Kaczkę podawaj na stół w całości. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami
Food SquareKACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny. Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :) Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg. przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam. Polecam pięknie :) SKŁADNIKI: 1,5kg kaczych udek 3 cebule, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojona na kawałki kawałek
Moja Książka Kucharskadołu. Piec w temp.180-190C przez ok.2-2,5h. Co jakiś czas piersi należy przewracać i polewać wytopionym tłuszczem zmieszanym z musem owocowym. Pod sam koniec pieczenia dodać kawałki pozostałych nam owoców. Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniakami i podpieczonymi owocami. Polecam! Artykuł Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniakaczki przeżywa swój renesans w naszym kraju, więc warto spróbować również kaczki w wersji po umbryjsku. Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 2015-01-22 10:15:59 Oryginalne i niebanalne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi(...)pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy kawałki kaczki – po ok. 3 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do brytfanny. Tłuszcz pozostały po smażeniu można wykorzystać do przygotowania pieczonych ziemniaków, z którymi podamy kaczkę. Do brytfanny dolewamy przecedzoną marynatę oraz bulion. Wkładamy marchewkę, liść laurowy (powinien być zanurzony) oraz natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut
Kulinarna Pokusalodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry. Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rozgrzewamy patelnię i nie używając tłuszczu, na niewielkim ogniu, podsmażamy na niej kaczkę(...)Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka. Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je. Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Pierś dzielimy na połowę. Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca) i w te kieszonki wkładamy
Kuchenna Kontrrewolucya