pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:28/79)

Gęsina w słodkiej kapuście 210

której może tkwić duża część tajemnicy smaku i aromatu potrawy, to użyty tłuszcz oraz bulion. Tłuszczem wykorzystanym do przygotowania warzyw jest smalec z gęsi lub kaczki. Najłatwiej uzyskać go podczas pieczenia tego drobiu właśnie przy okazji takich dań(...)Jeśli bowiem pieczenie odbywa się wyłącznie we własnym sosie, a jedynym dodatkiem jest sól, otrzymujemy właściwie „czysty” smalec do użycia na przyszłość. Czytajcie jednak dalej uważnie, bo przynajmniej niektórym możemy teraz zdradzić mały kulinarny sekret. Otóż jeśli zlejemy z brytfanny własny sos, w którym dostatecznie długo i najlepiej niezbyt intensywnie piekła się gęś lub kaczka, to ma on w rzeczywistości

Kulinarna Pokusa
Kacze udka 134

aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką(...)pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Przygotowanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra plus dół, co 15 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą

Zasmakuj Kuchni
Niedzielny obiad – pikantny kurczak 234

Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z mlekiem 181

Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety orzechowe 161

rozgrzanej patelni. Do smażenie można dodać trochę masła, które sprawi, że orzechowe krokiety będą jeszcze lepsze. Polecam przepisy na: Kotleciki z suszonych grzybów , Śledzie w oliwie i cytrynie , Pieczone udka kaczki z żurawiną i rozmarynem Krokieciki orzechowo-ziemniaczane można przygotować także z resztek ziemniaków, które pozostały na przykład z obiadu, jednak smak będzie trochę inny. Orzechy można także zastąpić

Korniszonki
Krokiety orzechowe 133

rozgrzanej patelni. Do smażenie można dodać trochę masła, które sprawi, że orzechowe krokiety będą jeszcze lepsze. Polecam przepisy na: Kotleciki z suszonych grzybów , Śledzie w oliwie i cytrynie , Pieczone udka kaczki z żurawiną i rozmarynem Krokieciki orzechowo-ziemniaczane można przygotować także z resztek ziemniaków, które pozostały na przykład z obiadu, jednak smak będzie trochę inny. Orzechy można także zastąpić

Gotujemy i jemy
Pieczone udka kaczki 134

Idealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso.. Pieczone udka kaczki to świetny pomysł na wspaniały obiad na co dzień i od święta. Zobacz jak w prosty i szybki sposób przygotować najpyszniejsze kacze nogi.  - mieszanka naturalnych przypraw - idealnie chrupiąca skórka - prosty sposób na świetny efekt wizualny

AniaGotuje.pl
PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŻURAWINOWYM 229

Aromatyczna, soczysta i rozsiewająca zapach po całym domu PIERŚ Z... Artykuł PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŻURAWINOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Sos żurawinowy do mięs na miodzie 133

skarbnica witamin, posiada także właściowości lecznicze. Krótko przeczytaj: tutaj. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Móje świąteczne co nie co 127

kaczka faszerowana                                         pieczona biała kiełbasa

Eli Gotowanie
Pierś kaczki w sosie grzybowym 109

Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa

Milion Smaków
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 172

ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA,  nr 9(127)/2005

KUCHARNIA
Karnawałowe przystawki- pieczona pierś kaczki i roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów 237

już, i niestety zbliżający się ku końcowi, karnawał. Oba przepisy mogę w stu procentach polecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła! Pieczona pierś kaczki Składniki: 2 piersi kaczki świeżo zmielona sól i pieprz grillowane cząstki gruszki do podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą

Mango Papaja
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 150

przykryciem pieczemy ok 1-1,5h w 180 stopniach; do miękkości. W międzyczasie podlewamy kaczkę tłuszczem z dna brytfanki. W ostatnim etapie, ściągamy przykrycie obkładamy kaczkę plastrami pomarańczy i pieczemy do uzyskania ładnego, złocistego koloru.Sos.Na patelni, która została nam po smażeniu kaczki, wlewamy kilka łyżek wina; czekamy, aż alkohol się zredukuje. Jeżeli nie wszystko odejdzie od dna, podlewamy jeszcze odrobiną

BaRepas
Kaczka wōniajōnco rozmarynym (Kaczka z nutą rozmarynu) 133

fynsterbrecie 4 Już skōńcza te fandzolynie 5 i biera sie za warzynie… – i zajś te rymy… Co potrza? pierś ze kaczki 1 keliszek biołego wytrawnego wina łotartoł skōra ze jednyj citrōłny zaft 6 ze jednyj citrōłny połra gałōnzek rozmarynu (choć żech i kajś znod, że sie na niego gołdo tyż rozmaryjon) ździebko soli i pieprzu(...)wiela, to abo łodstołwcie to yno na chwila, abo dejcie zaroz na piec i na małym łogniu duście ta kaczka tak 1-1,5 godziny. Rozgrzyjcie piec na 200 stopni, wyciōngcie kaczka ze brytfanki, ponacinajcie nożym łod ni skōra we kratka i wrojście (bez zōłzy, skōrōm do wiyrchu) do bratruły 7 na 15-20 minut, żeby ta skōrka

Chop w kuchni