kaczka jest bardzo prosta w przyrządzeniu, jedynie czas oczekiwania by była idealna jest niestety długi. Czymś co mi się podoba to to że kaczka ma bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać sos czy polewka do ziemniaków. Pamiętajcie o kupnie mięsa z wiadomego pochodzenia i o tym by odwiedzać Kuchnię(...)olej, jałowiec i obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc. 2/ Nastawiamy piekarnik na 185 stopni, wkładamy kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym (zamkniętym) i pieczemy 80 minut obracając ją w połowie czasu. 3// Odkrywamy naczynie żaroodporne i z termoobiegiem skórą do góry pieczemy 10 minut 4/ Podajemy na jarmużu
Kuchnia PROzdrowotnaKrok 4. Do wnętrza kaczki wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz liście laurowe. Krok 5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną marchew oraz cebulę, kładziemy na nich kaczkę, polewamy ją miodem pitnym, przykrywamy - pieczemy przez około 1 godzinę 20 minut w temp. 200 stopni. Krok 6. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos przecedzamy, dokładnie odciskając warzywa. Sos wstawiamy do lodówki
Moja Książka Kucharskanicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę wkładamy do brytfanki, wcześniej wykładając dno naczynia pokrojoną w plastry gruszką ( wtedy skóra kaczki nie przywrze do brytfanki w czasie pieczenia). Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc ptaka przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę(...)pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20-30 minut ( inaczej w czasie dzielenia na porcje z mięsa wypłynie sok i stanie się ono łykowate). Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy na półmisek, kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzKaczka, łyżka listków tymianku, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości
królestwo garówpiór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba
królestwo garówKaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam dokładnie
Kuchnia z widokiem na ogródObiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha! Składniki: 1 kaczka pekińska ok 2 kg 6 jabłek sól,pieprz 2 łyżki dżemu pomarańczowego majeranek Wykonanie: Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem(...)środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje że kaczka pięknie zbrązowieje a skórka będzie chrupka
Z Majeczką w kuchniPieczone kacze udka to wyjątkowo prosty sposób na obiad. Jest dość tłusty – wszak ziemniaki pieczemy na kaczym smalcu – ale moim zdaniem nie ma
Poezja smakugrzybami. • Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową. • Wymieszać mięso z orzechami, jajkami, tłuszczem z kaczki i rosołem. • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 dłuższe keksówki. • Na wierzchu ułożyć wzdłuż połówki orzechów. • Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut
To co kochamgodzinę ) . Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając. Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos. Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso(...)zamieszałam ). Podawać z kluseczkami na pieczonej marchewce,plus świeży ogórek, skropić sosem sojowym................... Smacznego Ja ją pokroiłam w ten sposób, żeby mi Tomula nie zjadł..skórki..:-) choć on uważa, że jest pyszna....i mamrotał
Gaździnka warzykażdej potrawy przy okazji której zostaje nam kaczy smalec bez innych dodatków, ewentualnie gdy jest nim np. tylko sól albo inny tłuszcz. Dotyczy to m.in. też wspomnianej kaczki po tajsku, gdzie najpierw pieczemy mięso praktycznie bez żadnych dodatków. Kaczy smalec ma specyficzny aromat, a także – jak większość tłuszczów zwierzęcych – wysoki punkt dymienia. Dlatego dobrze nadaje się nie tylko
Kulinarna PokusaFilety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 o C przez
Smaki Ewykoszu . I tylko w koszu . Więc? Ja już zaczęłam! a ty? Składniki: 1 kaczka około 1,2 kg (pozbawiona ud ale ze skrzydłami ) 5 ząbków obranego czosnku (całe) 2 garście świeżej mięty + kilka listków do samego pieczenia 4 ziarna owocu jałowca 3 liście laurowe 2 łyżka soli 2 owoce pintaji inaczej smoczy owoc 4 świeże(...)temperaturę pieczemy pół godziny w 180C Następnie godzinę w 150C I kolejne pół godziny w 180C ale już bez przykrycia. Kaczka nam się zarumieni ,pozostanie soczysta,i w tym przypadku wspaniale przejdzie nam owocami i miętą dzięki pieczeniu pod przykryciem możemy zmienić nasze zwykłe danie w niezwykłą podróż smaku . Smacznego i powodzenia . Buziaki
Viola cooks with passionresztki mięsa gotowanego, duszonego, drobiu pieczonego... ja właśnie miałam trochę dziczyzny i postanowiłam zrobić z niej pasztet. Pasztet z dziczyzny. 700 g gotowanego lub pieczonego mięsa (u mnie zając, gęś, jeleń, dzika kaczka), 500 g ugotowanego podgardla*, 500 g watróbki (u mnie gęsia), 1 sucha kajzerka, gałka muszkatołowa, 3 jaka, sól, tłuszcz do smażenia wątróbki i posmarowania pasztetu(...)tłuszczu. Wszystkie mięsa, wątróbkę, podgardle, odciśniętą bułkę trzykrotnie zemleć. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Podałam ze śliwkami wędzonymi w occie . *podgardle gotowane z warzywami, cebulą
królestwo garówPrzepis uprościłam , tak ,żeby można było ją wykonać w warunkach domowych , bez pieca itp. Smak jest , taki jak powinien , pewnie i koneser, wyczuł by, może różnicę ale dla mojej rodzinki , nie ma lepszej kaczuchy, ani bardziej soczystej i delikatnej , na chwilę obecną ,zdetronizowała, wszystkie ,poprzednie przepisy na kaczki Szkoda tylko ,że nie można kupić takiej z głową , bo traci ciut(...)termoobieg i pieczemy cierpliwie przez około 2 – 2,5 godziny , czasem nawet 3 godziny jak ptaszysko duże Ma się wytapiać , a nie piec . Wiem , dla cierpliwych , ale smak…wynagrodzi Wam wszystko . Po tym czasie, kaczka jest gotowa , musi mieć kolor jak na zdjęciu i skórkę , która kruszy się przy dotyku ( wytapia się bez dodatkowego tłuszczu , pod wpływem temperatury
Ogrodnik w podróży