aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką(...)pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu, co 15 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne
Zasmakuj Kuchnipłynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika w restauracji Portucale i poprowadzonej przez Luisa Pato mieliśmy okazję spróbować kilkunastu win. Na początek dwa wina musujące. Espumante(...)Vinhas Velhas Branco 1998 (blend trzech szczepów: Bical, Cerceal i Sercialinho ) To 15 letnie już wino w nosie przypominało starego rieslinga ( aromaty naftowe i owoców z puszki oraz pieczonych jabłek). W ustach lekko matowe z dobrą strukturą. W kolorze starego złota.. Czerwone wina były zdecydowanie mocniej reprezentowane. Rozpoczęliśmy od Fernao Pires 2012 , To czerwone wino powstało z białych
królestwo garówjest kapusty kwaszonej octem, a tej lepiej unikać. Podczas przyrządzania bigosu pamiętajmy, by nie solić go aż do końca, a nawet wtedy zachować dużą dozę umiaru. Wędliny, boczek czy pieczone mięso, które zwykle dodajemy do tego tradycyjnego dania już zawierają w sobie sól i to wcale w niemałych ilościach, dlatego dodatkowe solenie potrawy może skończyć się zbyt słonym bigosem(...)jeśli będzie w nich zbyt dużo różnych dodatków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do kaczki? Kaczkę bardzo często przyrządza się w towarzystwie owoców – jabłek, pomarańczy czy choćby żurawiny. Tą wersję drobiu dobrze uzupełni miód, a także goździki, cynamon, kardamon i chili. Do wszelkich przepisów z kaczką w roli głównej wykorzystuje się też popularne zioła – kolendrę, oregano czy rozmaryn. Na szczególną
Kulinarne PrzebojeKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jutro niedziela i kolejny problem... a mianowicie co smacznego przygotować jutro na obiad?! już pędzę z pomocą. Zapraszam na pierś z kaczki ze świeżą kapustą i młodymi ziemniakami. Zapraszam! S kładniki; 3 piersi z kaczki sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej bazylii Skworcu Kapusta; 1 mała główka średniej kapusty 2 parówki 1 cebula(...)dołu. Smażymy kilka minut do momentu wytopienia tłuszczu. Przekładamy na drugą stronę, smażymy kilka minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 15 min. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Kapustę kroimy drobno. Wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto. Dodajemy do kapusty
Radość kipiąca uśmiechem.Baby już upieczone, stygną i czekają na udekorowanie. Sernik pięknie spękany ubywa z blaszki. Kto tu taki łasuch? Żur na gazie delikatnie bulgocze, kaczka skwierczy w piekarniku, schab marynuje się w lodówce. Żelatyna tężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha. Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki kleją kartki, wyjadają z miseczki resztki(...)nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka 80g cukru 150ml oleju 2 jajka sok z 1/2 cyryny szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny
W kuchni Karmel-itkicytryny i posyp cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem. UKŁADAJ NA SUSZARCE plasterki aby się nie stykały. Jeśli nie masz suszarki rozgrzej piekarnik na 70 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj jabłka (susz przy uchylonych drzwiczkach). CZAS SUSZENIA ZALEŻY od wielu czynników- odmiana jabłek, grubość plasterków, suszarki.... więc nie podam dokładnego czasu, na pewno będzie to kilka godzin. Najpierw(...)szczelnego słoja i przechowuj w suchym ciemnym miejscu. NIE WYRZUCAJ SKÓREK - ugotuj z nich pyszny kompot jabłkowy. A jeśli zamiast cynamonu dodasz majeranek uzyskasz pyszne czipsy do faszerowania kaczki. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliO wartościach odżywczych mięsa z indyka można by dłuugo się rozpisywać 😉 Ja napiszę w telegraficznym skrócie: zdrowe, niskokaloryczne, bogate w wiele odżywczych wartości, o niskiej zawartości
Walijskie Pichceniemielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta WYKONANIE Mięso(...)czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pasztetu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą, wyrównujemy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach. Użyłam 2 foremek o wymiarach 15x10xm
słodki bratekBardzo lubię drobiowe mięso. Szczególnie to z kością, odpowiednio zamarynowane wcześniej ma rewelacyjny smak. Tym razem moje drobiowe ćwiartki upiekłam w piekarniku razem z ziemniakami, cebulą
Walijskie PichcenieGrillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zbieram zamówienia, bo, jak co roku, każdy chciałby coś innego, a ja chciałabym zaspokoić kulinarne oczekiwania wszystkich. Zobaczymy, co zostanie z tego koncertu życzeń. Na razie kupiłam gęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze(...)różnica jest wyczuwalna. Do tej wersji „Wiewiórki” dodaje się czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam. Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 100 g suszonej żurawiny • 1 szklanka orzechów włoskich • 100 g ciemnej czekolady • 4 jabłka • 2 łyżeczki cynamonu • 3/4 szklanki drobnego cukru • 6 łyżek stopionego masła Sposób
W mojej kuchniBardzo rzadko przygotowuję kaczkę, ale na świąteczny obiad warto się postarać! Chcę zaproponować kaczuszkę z pysznym sosem pomarańczowym (zdjęcie gotowej potrawy później). SKŁADNIKI: 3 piersi z kaczki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej pomarańczy otarta skórka z 1/2 wyparzonej pomarańczy 4 goździki kilka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżeczka miodu(...)strony około 5 min., piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni, do naczynia żaroodpornego wlewamy sos powstały podczas smażenia mięsa, wkładamy piersi, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do godz, zależnie od wielkości filetów(mówią, że mięso powinno być różowe, ale jak dla mnie dopieczone), ostatnie 5 min. pieczemy bez foli, przygotowujemy sos: na patelnię, na której smażyliśmy
Kuchnia BeatyKaczka nie gości na moim stole zbyt często, przyznaję i karnie biję się za to w pierś, własną, nie kaczą :) Kiedy jednak się pojawia, to zawsze jest duże kulinarne święto, nawet jeśli jest to zwykły obiad w środku tygodnia. Choć muszę przyznać, że każdy nasz wspólny posiłek jest wyjątkowy i wcale nie dlatego, że zdarza się to rzadko. Codziennie jemy(...)zaśmiewamy z przeróżnych śmiesznotek. Wszyscy lubimy tę część dnia, myślę, że także dzięki takim małym rytuałom jesteśmy taką zgraną drużyną, jaką jesteśmy. Ale dosyć o relacjach rodzinnych, czas na pieczenie kaczuchy! Czytaj więcej
Pichceniomaniaokiennice świetnie chroniące przed intensywnym słońcem. Wewnątrz cały dzień jest dość chłodno, ale też dość ciemno. Również wystrój samych apartamentów nawiązywał do tradycji toskańskiej. Tradycyjna toskańska kuchnia. Piec był niestety nieczynny, poza kadrem znalazły się kuchenka z palnikami i piekarnik, które mieliśmy do dyspozycji. Agroturismo Cantagallo Taką ładną mieliśmy sypialnię w agroturystyce Cetine Vecchie Szukając agroturystyki, bardzo zależało(...)Kiedy tylko chciałam, mogłam chodzić po winnicy i oglądać z bliska dojrzewające winogrona... ... albo wpaść w zadumę w gaju oliwnym ale najbardziej lubiłam chodzić do zwierząt gospodarskich. Kury, kaczki, gęsi, pawie, kozy, owce oraz świnki znajdowały się w otoczonych siatką, osobnych zagrodach. Ciekawskie i oswojone zwierzaki chętnie do nas podchodziły i dały się karmić z ręki. Frajda pomyślana dla dzieci
Chilli Czosnek i Oliwa