pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:66/79)

Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 204

Babcia, smaki które co niedzielę goszczą na stołach w wielu domach. W Wielkopolsce jednak dominującą rolę odgrywają ziemniaki (zwane pyrami lub kartoflami). Osobiście uwielbiam potrawy przygotowane na ich bazie! Kaczka z pyzami (inaczej kluchy na łachu, parowce), szagówki, placki ziemniaczane (plyndze), szare kluchy, pyzy z mięsem, purre (pyry deptane), pyry z gziką, a na deser babka poznańska, rogale marcińskie, chruściki(...)drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki i wymieszać je z wyżej wymienionymi składnikami. Na wierzch ułożyć szczypiorek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia się potrawy. Kiedy ziemniaki się pieką przygotować

Trufelkowo
Sweet like chocolate 175

czekoladę, ale tylko tę prawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich,  jak kaczka czy królik. Słodki sos możemy przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej. Zapewniam Was, że tak szalone połączenie smakowe jest naprawdę doskonałe!  Dziś jednak proponuję(...)ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i dodajemy do całej masy bardzo delikatnie, żeby piana za bardzo nie opadła.   Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 40-45minut.  Upieczone ciasto możemy polać dowolnie rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną, białą   bądź deserową ( najlepiej całą tabliczką

Sajkofanka smaku
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 228

tego typu wędliny to polecam oprócz tych prostych jak schab czy karkówka wysilić się trochę i zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędliny przeznaczone do suszenia przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Nasza przygoda z tymi wędlinami zaczęła się(...)kabanosy . została przygotowana we flaku baranim z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pierwszy raz pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 177

kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy nie pogardzę, wymaga też krótszego marynowania niż kaczka. Smak ? Wiadomo, kaczka to nie jest, więc i końcowy smak jest trochę inny. Ale dalej wschodni i egzotyczny – a samo mięso pozostaje ultrasoczyste. Kurczaka okrawamy ze zbędnych kawałków tłuszczu. Najpierw delikwent wyląduje w marynacie(...)blachę) i umieszczamy na środkowej półce piekarnika. Tej wielkości kurczaka piekłam dwie godziny. Po 30 minutach pieczenia smarujemy go sosem po raz pierwszy – przyda się miękki, szczeciniasty pędzel. Pieczemy kolejne 30 minut i znowu smarujemy sosem. To samo powtarzamy po półtorej godziny pieczenia – znowu smarowanie. Sprawdzamy termometrem w najgrubszym miejscu (udo przy kości) czy kurczak już upieczony. Soki wypływające

Karo in the Kitchen
Kulinarne historie w podcastach 153

musisz przesłuchać Belgian Waffles . Eat Cake źródło zdjęcia Eat Cake to bardzo krótka fikcyjna historia od The Truth . Mamy Walentynki i Elibabeth, która jak co roku w ten dzień piecze kokosowe ciasto . Jest singielką, w tle słychać przyjemne mruczenie kota oraz jej krzątaninę w kuchni. Kokosowe smaki może nie mają tylu zwolenników co czekolada, ale Elizabeth należy do tej grupy(...)znane, koniecznie obejrzyj. Polecam szczególnie odcinek, w którym mali bohaterowie próbują kuchni chińskiej . Co tylko przypominam to sobie, niemal płaczę ze śmiechu. Zwłaszcza jak podana zostaje głowa kaczki, po prostu uwielbiam moment zeskoczenia na ich twarzach. Obiecuję, że Ci się to spodoba. Czy któraś z tych historii szczególnie Wam się spodobała? Artykuł Kulinarne historie w podcastach pochodzi z serwisu Pink

Pink Envelope
Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears 208

Dziś przedstawiam przepis na moją ukochaną kaczuszkę. Tym razem rozpływające się w ustach miodowo-musztardowe udka kacze zapiekane z cebulką i gruszkami. Poezja! Danie jest przepyszne

karmelowy
TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA 290

Bardzo lubię świeży tymianek i dodaję go do wielu potraw.  Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek

Walijskie Pichcenie
Confit z kaczki z soczewicą 120

Przepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego" składniki 2 marchewki, obrane i drobno pokrojone 2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone 2 cebule obrane i

Stare Gary
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 251

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti po azjatycku 170

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 225

sposób. Jeśli orzechy wyłuskane zostały na świeżo, czyli w krótkim czasie od zebrania ich, muszą zostać uprzednio wysuszone. Wystarczy wysypać je do dużego płaskiego pojemnika, lekko przykryć papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W międzyczasie raz dziennie orzechy mieszamy, by równo schły. Jeśli orzechy były przechowywane w łupkach, po wyłuskaniu można je od razu schować(...)posiekane orzechy stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą

Trzeci talerz
SAJGONKI Z PIEKARNIKA 238

duża marchewka 1 pietruszka lub ćwiartka selera 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów mun lub kilka pieczarek kawałek pora 300g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi) 1 jajko świeża natka pietruszki papier ryżowy do zawijania przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego(...)deskę do krojenia, na jego środek nakładamy łyżką farsz i zawijamy w ten sam sposób co nasze polskie gołąbki Zawinięte już sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 20-30min, aż nabiorą złotego koloru Moje sajgonki z piekarnika podaję z sosem czosnkowym, zrobionym na jogurcie greckim oraz

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 169

jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki 200g-300 boczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka(...)pomocą cedzaka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ja folie ściągam po kilku godzinach gdy już schłodzę paszteciki w lodówce dzięki temu pasztet nie rozsypuje się. Jest jeszcze opcja pieczenia Układanie  w foremki: Proponuję  wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta. Następnie  umieszczamy mięso ,aby uniknąć spalenia  wycieramy brzegi ręcznikiem papierowym i podlewamy naszym bulionem po kilka

Viola cooks with passion
Krucha tarta z jabłkami i musem 130

niż te same odmiany wyhodowane w innych rejonach Polski. Zawdzięczają to specyficznemu mikroklimatowi regionu grójeckiego. Są idealnym składnikiem słodkich wypieków, dżemów i musów oraz dodatkiem do mięs jak np. kaczka z jabłkami Przyjęło się, że do szarlotek i tart używamy odmian o wyraźnie kwaśnym smaku, jeśli jednak nie chcemy dodawać cukru lub użyć go mniej idealne będą jabłka słodko-kwaśne(...)mąki pszennej tortowej 110 g miękkiego masła 1 żółtko lub 2-3 łyżki zimnej wody 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie do kruchej tarty z jabłkami i musem 6-7 Jabłek Grójeckich 2 łyżki miodu pół łyżeczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIERŚ Z KURCZAKA W DOMOWYM PAPIRUSIE 1218

Pierś w domowym papirusie to zdrowsza wersja popularnego "sklepowego" odkrycia sprzed kilku lat "Pomysł na ... soczystą pierś z kurczaka w papirusie" firmy - wiadomej :)  Pierś przyrządzona

Walijskie Pichcenie