jakiś czas zdarza mi się robić confit z kaczki. Tak przygotowane mięso można wykorzystać później na wiele sposobów. Zazwyczaj przygotowywałam nogi tradycyjnie ( klik ), ale ostatnio uświadomiłam sobie, że jest to znakomite danie do zrobienia w wolnowarze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, oto efekt. Warto, polecam! składniki 4 kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki(...)kilka tygodni w słoiku lub zamrozić - co najczęściej robię - i wykorzystać przy kolejnym confit. Propozycja podania Potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar tłuszczu zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą. Smacznego
Stare Garyzakupach spożywczych na cały tydzień. U nas tak się stało, ale na szczęście było zimno, sprzęt AGD umarł na amen i sąsiad zabrał go celem przerobienia na wannę dla kaczek lub półeczki na jakieś szpeje. Rozpakowywanie zepsutej lodówki jest frustrujące. Niezliczone słoiczki z resztkami dżemów lub past, zaczątki obcej cywilizacji na serku, kawałek marchewki, który już zdążył wynaleźć demokrację(...)opiekam je wtedy w opiekaczu do panini, wtedy zamiast zapiekanek mam wypasione panini, czyli tost w wersji na bogato. Najcierpliwszy w swoim kawalerskim mieszkaniu, miał opiekacz rodem z piekła NRD i ten opiekacz jak go włączyliśmy, to gasił światła na całej ulic, ogrzewał mieszkanie w 2 minuty, a zapiekanki węglił z wierzchu. Cudo! Jeszcze gdzieś się poniewiera. Jak będą wściekłe
ladykitchenBardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać
Walijskie PichcenieSos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki(...)lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy razem
Karo in the KitchenSiedzieli na ławce nad osiedlowym stawem. Szeptali sobie coś do uszu, obserwując zmęczone upałem kaczki na brzegu, kradli całusy z ciepłych policzków pod szumiącymi lipami. Gładzili po dłoniach i chichotali. Oczy mieli jasne, uśmiechnięte...i pewnie z osiemdziesiąt lat na każdym karku :) I tymi rozradowanymi oczami zaczepili o mojego kudłatego, sapiącego pieska i chwalili, że taki grzeczny i tak pięknie(...)Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 45min. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek (grubości ok, 3-4 mm) na papierze do pieczenia i razem z papierem przełóż na blachę. 5. Na środku placka ułóż pokrojone na cząstki brzoskwinie tak, aby z każdej strony został 4cm margines ciasta. 6. Obsyp owoce cukrem
Kuchnia w Słońcu Skąpanażywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem przypomina ślimaka. Pyszności! Pierekaczewnik to tatarski piróg, który(...)tylko przez pogodę, ale także przez atmosferę, która panowała wśród nas. Swoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak! Poznań i Ogólnopolski Festiwal
Sajkofanka smakuKonfitowanie (słowo pochodzi z języka francuskiego confit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso(...)garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego
W kuchni KatieOstatnio wjechał u mnie na stół filet z kurczaka, w trochę innej odmianie, a mianowicie w formie gotowanych roladek. Lekkie, zdrowe, niskokaloryczne (jesli pominiemy ser pleśniowy
Walijskie PichcenieZacznijmy od tego że wpadłam przed świętami do Lidla i miałam do wyboru perliczkę całą,gęś całą, kaczkę całą, pstrąga łososiowego i jakieś tam inne ryby ale pstrąg był duuuży. Ogólnie poszłam z zamiarem kupienia gęsi ale waga 5,5 kg to mnie powaliła i stwierdziłam że jak na obiad dla 2 os to trochę przesada. Więc złapałam pstrąga łososiowego(...)chcemy kupować wystarczy ruszt z piekarnika i pod spód wkładamy małą brytfanna do której będzie ściekać tłuszcz i soki z ryby. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rybę min 15-20 min. Opcjonalnie: na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy małą garstkę ziaren słonecznika i troche siemienia lnianego i podsmażamy. Jak ryba się piecze rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy ją trochę olejem
Piekielna Kuchnia Patibulionem:) Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: ok. 7-8 zł W dobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie(...)selera 2 ząbki czosnku 1 cebula Korzeń imbiru wielkości kciuka 2 łyżki nasion kolendry podprażonych na patelni 3 łyżki sosu rybnego Łyżeczka brązowego cukru Pół opakowania makaronu chińskiego Kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie) Sól Ostra przyprawa: chili, pieprz Zobacz też inne pomysły na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę
Niedzielny kucharzJeżeli robimy dania z drobiu, kupujemy całego kurczaka lub kaczkę, sami porcjujemy mięso, a z korpusu i skrzydełek gotujemy rosół. Po jego ugotowaniu mamy trochę mięsa, które czasami wykorzystujemy do zrobienia kolejnych potraw. W ten weekend zrobiliśmy paszteciki z mięsem i warzywami z rosołu , który gotowaliśmy z dodatkiem dwóch udek. Ponieważ mieliśmy sporo mięsa, ciasto drożdżowe zrobiliśmy z pół kilograma(...)środek każdego z nich wzdłuż dłuższego boku wyłożyć porcję nadzienia. Zamknąć ciasto, tworząc wałek, zlepić brzegi i przełożyć łączeniem na dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasta ponacinać na szerokość ok. 2-3 cm, używając ostrego noża natłuszczonego olejem. Każdą część posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać wybranym dodatkiem
niecodziennikparysię do zapiekania w piekarniku), która umożliwia podglądanie procesu przygotowania potrawy. Do urządzenia dołączona jest też instrukcja w języku polskim oraz książeczka z 29 przepisami na zupy, dania główne, pieczenie i desery. Ustawienia wolnowara : – LOW ( 170 W- ok 80 st C ) – podgrzewanie następuje w niższej temperaturze, ale wydłużony jest czas gotowania do 10 godzin, funkcja idealna do nocnego(...)włożyłam kawałki kurczaka na 6 godzin. Wytopiony smalec przykrył kurczaka, który powoli w nim się dusił. Przygotowany tak kurczak nie wysycha i pozostaje soczysty. Tym sposobem można przygotować też kaczkę, gęsi, oraz wieprzowinę. Kurczaka można jeść od razu po wyjęciu z tłuszczu lub tuż przed jedzeniem podpiec go w piekarniku, a wytopiony aromatyczny smalec przełożyć do słoika i wykorzystać jako
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jest pyszna na ciepło
Walijskie Pichceniekwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym - w życiu! Jednak od czasu do czasu staram się przełamywać moje uprzedzenia kulinarne i spróbować czegoś nowego(...)brzmi głupio, ale się sprawdza. Zauważyłam, że dzięki temu kurczak jest delikatny i soczysty w środku. Kurczaka możecie oczywiście przygotować również na tradycyjnym grillu lub podać sałatkę z kawałkiem pieczonego kurczaka. Zaś idąc hiszpańskimi skojarzeniami, nadadzą się też plasterki szynki Serrano. Dodatek mięsa do tej sałatki nie jest oczywiście obowiązkowy, w oryginalne była ona daniem wegańskim
Chilli Czosnek i Oliwa