pieczenie - 19054 przepisów (strona:422/1271)

Kuleczki rybne w zalewie 656

Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i

Ala piecze i gotuje
Ryba po grecku 864

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje
Bigos 200

Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać

Świat Domowej Kuchni
papierówki w kakaowym cieście... 186

sztuki, cukier 1 szklanka, mleko 3,2% 1 szklanka, woda 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 5 łyżek, papierówka 6 sztuk jajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować(...)minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest wilgotne od soku pieczonych papierówek................SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Chałka 119

Słodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :)Składniki:550 g mąki pszennej tortowej30 g świeżych drożdży1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody3 łyżki cukru2 łyżki masła1 jajko + drugie do posmarowania chałkiDo szklanki z mlekiem pokruszyć drożdże i wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)stronie. Powtórzyć tę czynność kilka razy i na samym końcu podwinąć końcówki pod spód chałki.Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około pół godziny na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 27-30 minut

wyzwania kuchenne
Szynka w Więzach Marynowana w Miodzie czyli ostatni świateczny post retrospektywny 235

perspektywie ma się pieczenie Czekoladowego Chleba (i to nie w samotności ale w wirtualnej kuchennej przestrzeni z wspólpiekarkami!), ślub dawno niewidzianego kolegi w dniu jutrzejszym oraz wspomnienie pieczonej szynki. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brownie z figami czy poWeekendowe Łakocie odc.58 143

Jesień czuję wyraźnie w powietrzu, poranki bywają już szare i ponure a w duszy zaczyna grać melancholia. W sezonie jabłkowym co weekend piekę szarlotkę. Jedną i tą sama od lat. Taką jak mama Małżonowi robiła i robi zresztą nadal. Spytacie ile można jeść jedno i to samo ciasto? ja nie wiem bo mi przejadła się już dawno temu ale Małżon(...)uwielbieniu trwa a ja piekę i piekę... Piekę również

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lżejszy aniołek 316

łyżeczki proszku do pieczenia Jajka, cukier, jogurt i mąkę ziemniaczaną porządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części. Krem: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe 1 szkl. jogurtu naturalnego 3 szkl. mleka

Czarnawisienka
Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi 188

skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku. gotujemy wino z przyprawamisos czekoladowo - winno - wiśniowy :)moja publikacja w super

Bon Appetit Małgorzaty
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 148

ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm.Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić i udekorować. W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej przyjaciółki. Dzielnie pomagała dekorować ;) zabawy i śmiechu było co niemiara. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Binenstich mit Apfelfülung 147

misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem.Odstawić do napuszenia na 15 -30 minutbudyń wymieszać w 50 ml zimnego mleka.Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia z 2 łyżkami cukru i wlać(...)zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masyna napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formieserek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 178

jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy z kością ma zarówno szeroki i chudy koniec. Oczywiście chudy piecze się szybciej. Problem wynikający z kształtu udźca jagnięcego można

naRuszcie
Cranberry Noël 166

szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią1/3 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)minut (ja wsadziłam razem z tacą bez przykrywania).Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Po tym czasie pokrój uformowane wałki w około 1 cm plastry, ułóż na blasze i piecz 12-15 minut aż boki ciasteczek ładnie i leciutko zbrązowieją. Gotowe wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Nocne bułeczki 112

niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach. Wieczorem należy przesiać do miski obie mąki - pszenną i ziemniaczaną. W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Rozgnieść(...)fot.3) Ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub siemieniem (fot.4).Piec około 20-25 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce

Świat Ciasta
Gâteau au Yaourt – Ekspresowe ciasto jogurtowe 680

kubeczku ) – 180 gUmyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.* mąka – 3 kubeczki* cukier – 2,5 kubeczka* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki* jajko(...)olej – 1 kubeczek* cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.Przekładamy do niedużej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego.W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. *Posypujemy cukrem

Ostra na Słodko