Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć dwa mniejsze. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy na ukośnie kromeczki około 1,5 cm. Ponownie układamy na blaszce(...)pieczemy tym razem w temperaturze 160`C - 10 minut z każdej strony.Smacznego!Przypominam o konkursie trwającym już tylko do jutra - szczegóły tutaj
Słodkie Przyjemnościkolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy(...)masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z piekarnika, a na ich wierzchu rozkładamy około 5 kosteczek
Słodkie Przyjemnościcudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) "Składniki:200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru4 jajka, oddzielnie żółtka i białka4 łyżeczki waniliiziarenka z połowy laski wanilii50g białej czekoladygarść orzechów włoskichSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy(...)masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając.Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce i dodajemy do maślanej masy. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek i dodanie jej do masy. Ja to zrobiłam w dwóch turach, za pierwszym razem
Słodkie Przyjemnościwaniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia(...)Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki pigwę ( lekko wklepując w ciasto ) i posypujemy orzechami włoskimi i cukrem waniliowym.Pieczemy
Słodkie Przyjemnościpracy nie ma mowy :) Wszystko byłoby super gdyby te nieszczęsne egzaminy się nie zbliżały, tak, to chyba najbardziej boli :) Żeby sobie poprawić jeszcze bardziej humor idę do kuchni i piekę - to oczywiste, im więcej czekolady tym lepiej! Dziś kolejna propozycja z dodatkiem kawy, na podniesienie ciśnienia i zdobycie energii, do tego czekolada i jeszcze więcej czekolady! Wyszło pysznie! Inspiracją był(...)należy rozpuścić w rondelku a następnie ostudzić. Przelewamy je do miski i mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, śmietanę i wystudzone espresso.W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i wszystko mieszamy. Do sypkich składników wlewamy płynne i mieszamy je tylko do połączenia.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościgładkiej masy. Dodajemy ostudzone masło i zblenowany ananasowy jogurt.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy.Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy pokrojonego w ćwiartki ananasa.Do małej miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy miękkie masło i zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy wierzch ciasta.Wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościrozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta.Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie(...)mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki - najlepiej
Słodkie Przyjemnościekstrakt waniliowy i olej, mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią 4/5 ciasta. 1/5 mieszamy z kakao i wylewamy na wierzch ciasta tworząc przy tym różne zygzaki.Pieczemy około 30 minut w 180`C.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 minut. Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościWeekendowa laba - czasem tak bardzo potrzebna, aby naładować wewnętrzne akumulatory. W trakcie tego tygodnia, układałam terakotę, sprzątałam ogród, dekorowałam ogród, wydawałam pieniądze których nie mam ;) i piekłam. Szczerze powiedziawszy, wszystko - bez wyjątku sprawiało mi radość. Jedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić(...)olej i dalej miksujemy. Do tak przygotowanej masy dolewamy jogurt i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wyłożonej papierem do pieczenia dużej prostokątnej formy przekładamy ciasto, na jego wierzch wykładamy równomiernie po całym cieście wcześniej pokrojone brzoskwinie.Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 35-40 minut. Studzimy
Słodkie Przyjemnościcoś w stylu Dnia Dziecka, tylko dla wszystkich. Obdarowujecie swoich bliskich tego dnia jakimiś drobiazgami? A może przygotowujecie jakieś słodkie pyszności dla najbliższych? U mnie jest jedno i drugie :) Piekę i kupuję drobiazgi :) To takie przyjemne wręczyć komuś paczuszkę z własnoręcznie przygotowanymi ciasteczkami, prawda? No właśnie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Ludziki z Nadzieniem Czekoladowym. Przepis będzie taki(...)czekoladySposób przygotowania:Miękkie masło i cukier puder mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao.Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami itd., nakładamy najpierw
Słodkie Przyjemnościprzepis.Jak się domyślacie - po dość długim wprowadzeniu - dziś przepis na Fish and Chips - z tego co wyczytałam w sieci - tradycyjnie powinno być z dorszem, w piwnej panierce podawane z pieczonymi frytkami - no dobra, frytki powinny być smażone, ale ja wolę nie dodawać do nich zbędnego oleju, jak dla mnie lepsze są bez niego :) Obiad eM się spodobał - to fajna odskocznia(...)pieprz400 g świeżego dorszaolej rzepakowy do smażeniafrytki proste - karbowane są fajne, ale proste zdrowsze z wiadomych przyczyn - można zastąpić świeżymi ziemniakamiSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy.Piekarnik nagrzewamy, wrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane frytki. Ja zazwyczaj korzystam z kupnych - dobrej jakości. Pieczemy około
Słodkie PrzyjemnościC.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około(...)minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmisce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie skłądniki dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy.Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika.Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsuchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce) Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony mak, chwilkę pogotować(...)tarce o grubych oczkach.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.Powstałą masę dodać do maku, wymieszać, dodać miód, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać, jabłka, bakalie i znowu wymieszać.Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.Powstałą masę przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawi
Mix smaku