pieczenie - 19054 przepisów (strona:410/1271)

Drożdżówka z serem 213

porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i krótko wyrobić. Odkroić 2/3 i rozwałkować na wielkość trochę większą niż spód foremki. Wyłożyć je na spód blaszki i wykleić brzegi. Na ciasto wyłożyć(...)masie serowej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem ciasta kratkę na wierzchu masy serowej posmarować małą ilością roztrzepanego jajka. Piec 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego Źródło: Facebook, Smaczne, zdrowe wyroby domowe Post Drożdżówka z serem pojawił się

UgotujmyTo.pl
Domowe krakersy - szybkie i proste w wykonaniu 369

żołądek ...chcę jeść. No cóż może i nie zdrowe, może i nie powinnam, ale mu nie odmawiam :)) Bardzo lubię krakersy, paluszki schrupać sobie do filmu czy książki. Więc sobie piekę domowe krakersy szybko, prosto, smacznie i za każdym razem można szaleć ze smakiem. I jak sobie tu odmówić. SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki plus do podsypania  100 g margaryny(...)cienko na omączonym blacie. Wycinamy kwadraty, koła zależy to od naszej fantazji. Ja dziurki robię słomką mój stary sprawdzony sprzęt do dziurkowania :)) układamy na blasze wyłożonym  papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli lubimy możemy krakersy obsypać sezamem, czarnuszką, kminkiem zależy to od naszych upodobań. Krakersy dzięki smaku serku

Basia w kuchni
Pomarańczowy krem batatee 201

pozwala przygotować znakomity deser wegetariański.  Puree z wcześniej upieczonych batatów pozwali zachować intensywnie pomarańczowy kolor, nie do uzyskania przy puree go towanym.   Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie + tężenie Porcje: 10 Składniki: Krem: 1 batat, 5 pomarańczy, 400 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier(...)cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Przygotowanie: Batata umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować

SzczyptaSmaQ
Baleron domowy, parzony 228

grube w przekroju, i o podobnej grubości na całym kawałku.  Inspiracją był przepis znaleziony u Gatity   składniki ok 1 kg karkówki (lepsza z  tłuszczykiem, ) woreczek do pieczenia marynata: 1,5 litra wody 35 g   cukru 4 ziarna ziela angielskiego 3 - 4 liście laurowe 10  ziarenek pieprzu 2- 3 goździki 4 ząbki czosnku(...)marynatą przez ok 1 tydzień, codziennie obracać mięso w naczyniu. Po tym czasie mięso opłukać, lekko osuszyć, osznurować lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Następnie umieścić w woreczku do pieczenia, worek szczelnie zawiązać. Całość włożyć do większego garnka, zalać  gorącą wodą i parzyć ok 2- 2,5 godziny starając się nie doprowadzać wody do wrzenia

Stare Gary
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 170

czerwonego Hoptymistę - ludzika na sprężynie, którego Duńczycy wprost uwielbiają. Aż mi się łezka w oku zakręciła ostatniego dnia. A to przecież był tylko tydzień! W domu w tym czasie piekłam niewiele - za dużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto(...)Bazę do przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 219

jedną torebkę maku, która leżała w mojej kuchennej szafce przez minimum 3 lata. Nie bardzo wiedziałam po co ją kupiłam, bo nie jestem dobrym cukiernikiem ani piekarzem. Nie lubię piec i zazwyczaj unikam kalorii ze zbędnych węglowodanów. Na krótko przed świętami przeglądałam na Facebooku zdjęcia innych blogów kulinarnych z Polski i w pewnym momencie zobaczyłam zdjęcie i link do przepisu(...)płasko; sprawdzić wielkość płatów i podzielić na 3 identyczne porcje; dopasować je do formy o wymiarach ok. 24 x 34 cm (lub innej dostępnej) ; blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować 1/4 roztopionego masła. Na dnie blachy ułożyć 1/3 ilości ciasta smarując każdy płat (niekoniecznie dokładnie) roztopionym masłem (1/4 ilości masła) ; rozsmarować na niej połowę masy makowej i przykryć

Jem więc Jestem
Prosty keks z warzywami. Przepis 189

przynajmniej wybrać mąkę pełnoziarnistą. Potrzebne nam będą : Do przygotowania ciasta : 250 g mąki, 4 jajka, 10 cl mleka, 20 cl oliwy z oliwek, 1 opakowaie proszku do pieczenia, 150 g fety, 8 małych pomidorków, 60 g suszonych pomidorów, 2 łyżki tapenady z czarnych oliwek. Możemy przygotować ją samodzielnie miksując wypestkowane oliwki z odrobiną oliwy. 30 g ziaren(...)przy użyciu miksera: połowę ilości mąki (125 g), połowę ilości jajek (2 jajka) z oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej mieszaniny. Następnie dorzucić resztę jajek, mąki i proszku do pieczenia. Posolić i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek. Za pomocą szpatułki dodać do ciasta fetę, bazylię, pomidory (te suszone i te świeże), dodać połowę ziaren dyni. Połowę

MODA NA BIO
Placki z cukinii. 230

Samo gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będą : 3 cukinie średniej wielkości, 3 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany (najlepiej w miarę gęstej), 2-3 żółtka, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 1 mała cebulka, kurkuma (do woli), 40-50 g startego sera typu parmezan, kilka listków estragonu (świetnie komponuje(...)się z cukinią), sól i pieprz. Przepis: Umyć cukinię, zetrzeć na tarce, posolić i pozostawić na 15-20 minut tak, by puściły wodę. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do środka wbić żółtka, śmietanę i ponownie wymieszać. Małymi porcjami, najlepiej ręką dodawać startą cukinię. Uprzednio wycisnąć z niej (nad zlewem) nadmiar wody. Wymieszać. Dorzucić drobno posiekaną cebulkę

MODA NA BIO
Gwiazda drożdżowa z makiem 134

godzinę. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, następnie każdy placek rozwałkowujemy w okrąg trochę mniejszy od blaszki, na której będziemy piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, smarujemy go połową masy makowej, nakrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta widelcem, następnie(...)zewnątrz (dwukrotnie). Powtarzamy tę czynność ze wszystkimi parami. Ciasto przekładamy na blaszkę i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 min. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 C) ok 30 minut

e-PrzepisyKulinarne
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną i Wisienką Kandyzowaną 179

można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli zwracam uwagę na kolor i stopień wypieczenia sprawdzam wykałaczką. Ciepłe babeczki od razu wyciągam z foremek i ostawiam

Blondynka Gotuje
Camembert Zapiekany z Pigwą z Miodem na Kremowym Occie Balsamicznym Figowym i Malinami 151

pigwę z miodem, przykryłam z powrotem odkrojoną częścią. Położyłam ser na papier do pieczenia i włożyłam go do ceramicznej foremki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 15 minut. W czasie kiedy ser się piekł, ja zrobiłam sobie wzorek z kremowego octu balsamicznego figowego, który służy jako do jako dopełnienie smaku, a przy okazji posłużył jako

Blondynka Gotuje
Chleb orkiszowy na zakwasie 105

Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć(...)folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy). Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C. Chleb piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok 1 godziny lub dłużej (w zależności od piekarnika

Gosia gotuje
Racuszki z serem i rodzynkami 1571

płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia. Wlać mleko, wbić  żółtka i całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać  ubitą pianę z białek ze szczyptą soli  i rodzynki. Smażyć na maśle

Gosia gotuje
Kotlety sojowe w serowym cieście 165

kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów 1 jajko 1/2 szkl mleka 5 dag sera żółtego startego na drobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku(...)Kotlety przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy ciasto: białko ubić z solą na sztywno, dodać żółtko, mleko i ser żółty, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Czekoladowa babeczka z kubeczka 125

proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przełożyć do kubka (300-350 ml). Piec w mikrofali na najwyższej mocy przez 2-4 minuty (ja piekłam 3,5 minuty). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Inspiracja z bloga  Jabłka z cynamonem

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania