pieczenie - 19054 przepisów (strona:401/1271)

indyk z żurawiną i jabłkami 127

olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin a następnie do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około półtorej godziny. Po tym czasie przeciąć worek, dodać jabłka pokrojone w ósemki i piec jeszcze około kwadransa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z pieczarkami 171

niżej podaję przepis w mniejszych proporcjach) na dwór, a chłopcy w tym czasie zajmują najlepsze miejsce i rozstawiają talerze. Tego lata grzybów nie było, więc żeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek.   Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody(...)Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować w dysk i rozwałkować na okrągło.  Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blachę wyłożoną (lub nie) papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto z wałka. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy. Na sosie rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać cebulą, a potem ułożyć talarki pieczarek. Całość posypać oregano. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej

Weekendy w domu i ogrodzie
Seromak - sernik z makiem 175

umieszczamy w malakserze i mielimy, aż powstanie nam drobna kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką wykładamy na tortownicę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, aby powstał równy spód. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min, aż lekko się zrumieni. Masa serowa: Twaróg, cukier, jaja, roztopione i przestudzone masło umieszczamy w malakserze i mielimy na jednolitą(...)przygotowaniu maku, spodu, masy serowej rozpoczynamy ,,składanie" sernika. Na upieczony wcześniej spód wykładamy masę makową i dokładnie ugniatamy. Po tym na wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie.  Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka roztopione bałwanki 146

wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą

Food Square
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 205

przykrycia) i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Pół szklanki wody mieszamy z sosem sojowym i zalewamy nią gołąbki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią. Gołąbki pieczemy ok. 40 min. w 190°C, 10 min. przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki przed podaniem polewamy roztopionym, gorącym masłem. Rada: Farsz doprawiamy na samym końcu(...)być wyrazisty, lekko ostry.    Jeśli ktoś lubi z sosem, może do nich przygotować swój ulubiony. Ja wolę czuć smak farszu i pieczonej kapusty. Smacznego

Moniki Smakołyki
Kolakakor – szwedzkie karmelowe ciasteczka 139

mniej więcej)  Rulony z ciasta układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy palcami.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto będzie złote.   Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z pieca i ostrym nożem kroimy gorące ciasto na paski (ukośne lub prostokątne).  Blaszkę

bistro mama
Sałatka z ryżem i kukurydzą 577

Sałatki to chyba każdy lubi. Przygotowujemy je często na rodzinne imprezy i cieszą się największym powodzeniem, przynajmniej u nas tak jest. Ta sałatka powstała w szybkim

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe bułeczki cynamonowe 113

zupełności wystarczy... Bardzo się pomyliłam ;)  Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko(...)tworząc duży prostokąt, smarujemy połową nadzienia i zwijamy ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na 2 cm krążki.  Wykładamy ślimaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (na jedną blachę max.12 sztuk, gdyż zwiększą swoją objętość).  Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około

Moje Kuchenne Rewelacje
Wysokobiałkowy omlet owsiany 139

mojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać! Składniki: 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych  1 łyżeczka odżywki białkowej  szczypta proszku do pieczenia  aromat śmietankowy kaki jabłko  Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek(...)Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i czekamy, aż wchłoną wodę. Następnie do białek dodajemy żółtka, odżywkę białkową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno masę przelewamy na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. W moim przypadku omlet podałam

Truskawkowa Fiesta
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 125

takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem kroimy w plasterki i pieczmy. Betka! Jednak interesująco zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu(...)cukrze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości 3-4 mm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10-13 minut. Ostudzić. Smacznego! I tak, mi też pomysł z dodaniem liofilizowanych owoców do ciastek wydał się nieco dziwny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka 127

razem, pozostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się

Proste Potrawy
Marchewkowy przekładaniec 136

szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej  4 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu(...)szczypta soli Ciasto marchewkowe to zero filozofii, dodając składniki kolejno można sobie to tylko ułatwić. Ja proponuję utrzeć jajka z cukrem, dodać marchewkę, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje

Kuba Gotuje
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 139

pieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie. Ktoś może , słusznie zapytać, czy propozycja pieczenia chleba z takim dodatkiem to nie zwykła fanaberia. Otóż nie, po pierwsze, dodatkowy składnik sprawia że wypieczony bochenek dłużej zachowuje swą świeżość. A po wtóre, przyjęło się w naszej(...)dwie, trzy godziny do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość). Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut. Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ ciepły bochenek podczas krojenia

Miód i pieprz
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 203

minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić. Podsmażyć na złoto na patelni z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć(...)jeszcze kilka plastrów zostało. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym (polecam przepis z Canelloni) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia ułożyć na wierzchu oliwki i posypać parmezanem

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania