wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą
Food Squareprzykrycia) i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Pół szklanki wody mieszamy z sosem sojowym i zalewamy nią gołąbki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią. Gołąbki pieczemy ok. 40 min. w 190°C, 10 min. przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki przed podaniem polewamy roztopionym, gorącym masłem. Rada: Farsz doprawiamy na samym końcu(...)być wyrazisty, lekko ostry. Jeśli ktoś lubi z sosem, może do nich przygotować swój ulubiony. Ja wolę czuć smak farszu i pieczonej kapusty. Smacznego
Moniki Smakołykimniej więcej) Rulony z ciasta układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy palcami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto będzie złote. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z pieca i ostrym nożem kroimy gorące ciasto na paski (ukośne lub prostokątne). Blaszkę
bistro mamaSałatki to chyba każdy lubi. Przygotowujemy je często na rodzinne imprezy i cieszą się największym powodzeniem, przynajmniej u nas tak jest. Ta sałatka powstała w szybkim
Ala piecze i gotujezupełności wystarczy... Bardzo się pomyliłam ;) Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko(...)tworząc duży prostokąt, smarujemy połową nadzienia i zwijamy ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na 2 cm krążki. Wykładamy ślimaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (na jedną blachę max.12 sztuk, gdyż zwiększą swoją objętość). Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
Moje Kuchenne Rewelacjemojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać! Składniki: 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka odżywki białkowej szczypta proszku do pieczenia aromat śmietankowy kaki jabłko Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek(...)Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i czekamy, aż wchłoną wodę. Następnie do białek dodajemy żółtka, odżywkę białkową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno masę przelewamy na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. W moim przypadku omlet podałam
Truskawkowa Fiestatakie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem kroimy w plasterki i pieczmy. Betka! Jednak interesująco zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu(...)cukrze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości 3-4 mm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10-13 minut. Ostudzić. Smacznego! I tak, mi też pomysł z dodaniem liofilizowanych owoców do ciastek wydał się nieco dziwny
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem, pozostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się
Proste Potrawyszklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu(...)szczypta soli Ciasto marchewkowe to zero filozofii, dodając składniki kolejno można sobie to tylko ułatwić. Ja proponuję utrzeć jajka z cukrem, dodać marchewkę, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje
Kuba Gotujepieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie. Ktoś może , słusznie zapytać, czy propozycja pieczenia chleba z takim dodatkiem to nie zwykła fanaberia. Otóż nie, po pierwsze, dodatkowy składnik sprawia że wypieczony bochenek dłużej zachowuje swą świeżość. A po wtóre, przyjęło się w naszej(...)dwie, trzy godziny do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość). Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut. Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ ciepły bochenek podczas krojenia
Miód i pieprzminut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić. Podsmażyć na złoto na patelni z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć(...)jeszcze kilka plastrów zostało. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym (polecam przepis z Canelloni) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia ułożyć na wierzchu oliwki i posypać parmezanem
Kulinarne Inspiracjekaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu. Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów(...)liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki Przygotowanie: Kaszę gotujemy około minut
Smakowity Blog Kulinarnyrównych części po około 60-70g (warto posłużyć się wagą kuchenną). Porcje ciasta formujemy na blacie w kule, kule lekko rozpłaszczamy i kładziemy na papierze do pieczenia. Zostawiamy je na 20-30 minut w cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki robimy w podrośniętych bułeczkach wgłębienia, w które wkładamy kawałki pociętych(...)ósemki śliwek. Śliwki mocno dociskamy, posypujemy przyprawą korzenną. Bułki smarujemy przy użyciu pędzla rozmąconym jajkiem – pięknie się zarumienią i wybłyszczą. Piekarnik rozgrzewamy w trybie góra-dół do 200⁰C, pieczemy bułki 18 minut na środkowej półce piekarnika. Jeśli wyszły Wam tak jak i mnie dwie blachy bułek, nie pieczcie ich razem, tylko każdą blaszkę osobno. Te bułki są bardzo puszyste
Karo in the KitchenPoza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme(...)dyniowy i syrop klonowy. Masę przelać do kokilek. Dno większej formy wyłożyć ściereczką, ustawić kokilki z musem. Do większego naczynia wlać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem wierzch kremu posypać cukrem, skarmelizować za pomocą palnika. Podawać od razu. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrze