szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Rabarbar - 0,5 kg kroimy w kostkę, słodzimy 4 łyżkami cukru. Białka, które pozostały po oddzieleniu żółtek, ubijamy na sztywną pianę(...)szklanki cukru. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy rabarbar, całość zalewamy pianą. Pieczemy kolejne 30 minut w temp. 180 st. Lekko kwaśny smak rabarbaru przełamany został słodyczą bezy. Jak dla mnie połączenie idealne. Polecam
Mój Smak na ŻycieKupiec (zależy jakiej tortownicy użyjemy) 0,5 łyżeczki żelatyny 1 pomarańcza 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Ser, fruktozę, jajka, jogurt, skórkę pomarańczy miksujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy crunchy(...)żeby pokrywało cały spód następnie wylewamy masę serową tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową, wkładamy do większego żaroodpornego naczynia do którego wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy pieczemy przez około 10 minut w temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieprz do smaku (ewentualnie czosnek) 2 jajka Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut, aż otręby spęcznieją wykładamy ciasto do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 200 stopni w tym czasie rozmrażamy na patelni szpinak, tak żeby cała woda z niego wyparowała kiedy się rozmrozi przyprawiamy i dodajemy jogurt(...)smażymy jeszcze chwilę, żeby nie było nic soku/wody wykładamy szpinak na otrębowy spód na wierzch szpinaku rozbijamy jajka, solimy i pieprzymy (na oko) pieczemy przez kolejne 10 minut aż jajka zastygną SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki(...)mnie jabłko, marchewka i rodzynki dały wystarczającą słodycz) Sposób przygotowania: Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą wszystkie składniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję w ciemno, bo piekłam w piekarniku gazowym bez termometru i trwało to dłużej niż powinno, dlatego najlepiej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru 1 margaryna 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)waniliowy 4 łyżki wody jabłka lub inne owoce Wykonanie: Margarynę rozpuścić z cukrem i wodą. Ostudzić. Ubić białka , dodać żółtka i wymieszać. Wlać ostudzoną margarynę. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać. Wylać na blaszkę na wierzchu ułożyć owoce.Piec ok 40 min w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskręcić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnego sezamu lub innymi ulubionymi piec w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 220`C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180`C i piec następne 15 minut studzić na kratce kuchennej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozbawia go niestety niektórych właściwości, nadal jednak działa antyutleniająco i grzybobójczo. Pieczony czosnek smakuje zaskakująco inaczej, nie jest tak ostry jak w surowej wersji. W tej formie nadaje się np. do rozsmarowywania na tostach lub jako dodatek do masła. Warto przygotować go w większej ilości lub przy okazji pieczenia mięsa w piekarniku. Składniki: kilka główek czosnku (koniecznie polski(...)chiński!) oliwa z oliwek folia aluminiowa Przygotowanie: Z każdej główki odciąć końcówkę tak aby odsłonić ząbki czosnku. Skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180°C przez 30-40 minut
Piąty grzech głównypołożyłam papier do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Rozpłaszczyłam na bardzo cienki placek grubości 1 mm ( u mnie wyszedł okrągły, więc możesz użyć np. okrągłej blaszki do pizzy ) . Przed pieczeniem ponacinałam ciasto na kawałki ( około 10 w miarę równych części ) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut
apetytnapieczeniewyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze piekłam 10 minut. Kolejne 35 minut piekłam w 200 stopniach
apetytnapieczeniedziecko stworzyło kruche makowe dinozaury, więc co kto woli. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com We wtorek korzystając z dnia wolnego w pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam : 120 g mąki pszennej typ 550, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki(...)jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na około 2h. Ciasto cienko rozwałkowałam na grubość około 1 mm, foremką w kształcie gwiazdki wycinałam ciastka. Piekłam w temperaturze 180 przez 10 minut. Wystudziłam na kratce i posypałam cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło mi około 40-45 ciastek. Smacznego!! Ciastka można przechowywać
apetytnapieczeniemieszamy. Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Mus truskawkowy: 600 g truskawek 3 truskawkowe galaretki cukier do smaku Truskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy(...)śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą
Malinowe Pocałunkirozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat 3-4 gałązki szczypiorku Kulka mozzarelli Skórka otarta(...)polania: olej lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku około godziny czasu w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i kroimy na około 2cm kawałki
Kolizje Smakówzdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Większe pieczemy razem, mniejsze osobno (ze względu na różny czas pieczenia). Calzone pieczemy pół godziny w 180 stopniach, trójkąty i gwiazdki 20 minut (max 25 minut) - do ładnego zrumienienia
Kolorowy PrzepisownikNaczynie z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut (połowa czasu z termoobiegiem). Dodatki: Równocześnie z mięsem pieczemy ziemniaczki. Obrane, osuszone i pokrojone w ćwiartki, bądź ósemki ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek i dowolnych przypraw (np. 1 łyżeczka słodkie papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku). Wkładamy do piekarnika wraz z mięsem. Końcowe przygotowanie dania: Na talerzach układamy miks sałat, pieczone ziemniaczki i piersi z kurczaka pod kołderką z kremowego serka pesto i rukola firmy Arla Apetina. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pieczone pikantne ziemniaczki. Smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku(...)majeranku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na ćwiartki, bądź ósemki. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Ziemniaczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem. Podajemy same lub jako dodatek
Słodkie okruszki