dodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach - np. z ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek na rodzinne pikniki - stąd nazwa. Moje szafki, zawsze są przepełnione ryżowym dobrodziejstwem. Dziś(...)przykrywamy ściereczką i koniecznie stawiamy w ciepłym miejscu pozbawionym przeciągów. Ciasto zostawiamy na około 1-1,5 h. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek. Układamy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Chlebek nacinamy ukośnie nożem i obsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. ... uformowany chleb tuż przed włożeniem do piekarnika Tak przygotowany chlebek wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiLubicie takie zmiksowane pyszności? Ja uwielbiam i ciężko jest mi się oprzeć przed wypiciem takiego smakołyku. Jedyne co, to w tym roku w sezonie truskawkowym
Ala piecze i gotujedania także w piekarniku. Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Używam kuchenki ceramicznej, więc oszczędność prądu jest dla mnie bardzo ważna. Ponadto powłoka w technologii „non-stick” pozwala na przygotowywanie posiłków z minimalną ilością(...)uchwyty. Piękna, prawda? Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę
karmelowymasła 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek Wykonanie: Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Następnie dodać przestudzone masło i przez chwilę razem ucierać
Sto kolorów kuchniNiespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki(...)cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 1 opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki do dekoracji listki mięty Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać
O kuchni z uczuciemmiksuję na masę o gęstej, jednolitej konsystencji (jak ciasto na naleśniki czy kwaśna śmietana). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wygładzam wierzch. Wstawiam do nagrzanego pieca i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, do w miarę "suchego patyczka" - ciasto po upieczeniu i tak jest nieco lepkie, ale tylko odrobinkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTo świetna propozycja na śniadanie. Zarówno jest smaczna jak i zdrowa. A co najważniejsze zawiera bardzo dużo cennych minerałów i witamin. Od takich posiłków na prawdę
Ala piecze i gotujecytryny, sok z 1/2 cytryny, oliwa, masło, sól, pieprz Rybę umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem. Zioła wymieszać ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki(...)oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę. Na rybie ułożyć zioła i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni. Przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam z puree
królestwo garówzbyt luźne to dosypać mąki pszennej lub gdy za zbite to dolać ciepłej wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano(...)wystudzić i rozsmarować na cieście posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniego pozostałe składniki marynaty.Całość mieszamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Ziemniaki powinny być miękkie i się zrumienić. Pod koniec pieczenia miękkość ziemniaków sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym. Zobacz również: Sos czosnkowy Smacznego
Smak mojego domuwoda zacznie wrzeć dodaję łyżkę octu balsamicznego i gotuję do miękkości. Studzę. Odłożone buraki przekrawam na cząstki, obtaczam je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do miękkości. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel(...)awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym burakiem. Post Chłodnik z botwiny trochę inaczej. pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenziemniaczków idealne jest zsiadłe mleko bądź sadzone jajko. Młode ziemniaczki pieczone z masłem i solą morską SKŁADNIKI : 1 kg młodych niewielkich ziemniaków sól morska gruboziarnista około 50 g masła PRZYGOTOWANIE : Młode, niewielkie ziemniaczki szorujemy w zimnej wodzie, układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym torebką do pieczenia i nakrajamy na krzyż. Na każdym ziemniaczku układamy po kąsku(...)masła. Ziemniaki oprószamy grubo zmieloną sola morską. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 200 stopnie piekarniku przez 60 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitylko na piątkowy obiad. Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę, natkę pietruszki, posiekaną(...)cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i albo układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku aż się zarumienią lub smażymy na małej ilości tłuszczu z dwóch stron. Podajemy na obiad z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Jak widać na zdjęciu
NA MOIM TALERZUmoże zabraknąć na moim stole w sezonie letnim! Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy kiedy ceny truskawek są minimalne, a truskawki obłędnie słodkie! Tarta nie wymaga pieczenia! Kruchy spód zrobiony z ciasteczek i obłędna, delikatna i kremowa masa mascarpone tworzy z truskawkami takie trio, któremu nie można się oprzeć! Taka tarta z mascarpone i truskawkami jest fantastycznym
Ostra na Słodkobiałek, ¾ szkl. cukru Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o średnicy 36x24 wysmarowanej margaryną. Pieczemy 10 minut w 180C. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Masa jogurtowa: Jogurty greckie miksujemy na małych obrotach z cukrem i budyniami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy(...)masą jogurtową. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 170C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Passion of Cooking