porcja) 3 łyżki mąki pszennej lub pełnozianistej 3 łyżki brązowego cukru lub zwykłego 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 20 ml rumu 20 ml gorącej wody dodatkowo lody śmietankowe świeża(...)mięta jagody goi płatki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rum, wymieszać z gorącą wodą oraz miodem. Powstałym syropem zalać żurawinę. W miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć do szklanek
DefinicjaSmakuOcet i chleb? Brzmi nieco dziwnie, ale ocet dodany w niewielkiej ilości sprawia, że chleb pieczony na drożdżach ma delikanty posmak, o wiele bardziej skomplikowanego, pieczywa wypiekanego na zakwasie. Nie bójcie się tego połączenia, octu w ogóle nie czuć, a chlebek w środku jest po prostu cudowny :) To jest idealny przepis dla początkujących, wystarczy wykonać wszystkie czynności punkt po punkcie(...)niego ciasto. Przy pomocy noża można zrobić na nim delikatne nacięcia (nie jest to konieczne). Naczynia nie trzeba niczym smarować ani wysypywać dodatkowo mąką. Naczynie przykryć pokrywką i piec przez 30 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 20-30 min (w zależnosci od piekarnika). Naczynie z chlebkiem wyciągnąć z pieca odczekać kilka minut i wyjąć chlebek
DefinicjaSmakuFOREMEK Nadzienie do czekoladek chłodzimy w lodówce, kiedy masa stężeje i stanie się plastyczna, przy pomocy łyżki i dłoni formujmey kuleczki. Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy(...)powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego
DefinicjaSmakuFOREMEK Nadzienie do czekoladek chłodzimy w lodówce, kiedy masa stężeje i stanie się plastyczna, przy pomocy łyżki i dłoni formujmey kuleczki. Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy(...)powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego
DefinicjaSmakuJogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować sos pomidorowy. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na ok. 30 kulek wielkości mandarynki. Kulki oprószyć delikatnie mąką, tak aby się nie kleiły. Każdą kulkę należy spłaszczyć i rozciągnąć, tworząć placuszek o średnicy
DefinicjaSmakuFOREMEK Nadzienie do czekoladek chłodzimy w lodówce, kiedy masa stężeje i stanie się plastyczna, przy pomocy łyżki i dłoni formujmey kuleczki. Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy(...)powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego
DefinicjaSmakudelikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza aby wydobyć z niej fantastyczny smak. W moim przypadku garść rukoli, pomidorki koktajlowe pieczone w soli morskiej i oliwie z oliwek oraz cudowna lekko słodka salsa sprawiły, że miecznik smakował po prostu bajecznie! SKŁADNIKI (2 porcje) 300g miecznika (dwa niedużde steki) sól morska świeżozmielony(...)łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa oprószyć solą morską i skropic oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W czasie gdy papryka i pomidorki się pieką, kroimy mango
DefinicjaSmakuoraz kapelusze układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekanika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min, aby lekko się podpiekły. Kiedy cukinie się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę jaglaną. Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz, cayenne(...)zbita. Cukinie wyciągamy z piekarnika i łyżką nakładamy do nich farsz. Upychamy go dość mocno, tak aby cukinie pomieściły go jak najwięcej. Nadziane cukinie przykrywamy kapeluszami i pieczemy jeszcze 30-35 min, aż będą miękkie, a farsz upieczony. Podawać z lekką sałatką i ulubionym sosem. Smacznego
DefinicjaSmakuumyć i pokroić w cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą oraz skropić delikatnie oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać). W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę(...)naczyniu żaroodpornym, końcówką do dołu. W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu (należy oberwać listki rozmarynu, gałązki wyrzucić, a listki posiekać i dodać do sosu). Roladki zalać sosem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego
DefinicjaSmakuSKŁADNIKI (1 porcja) omlet 2 jajka 2 czubate łyżki mąki orkiszowej 1 czubata łyżka kakao 3 pastylki stewii lub 2 łyżeczki ksylitolu szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone) 1 łyżeczka oleju kokosowego twarożek 2 łyżki białego sera chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka miodu o delikatnym(...)sztywną pianę. Cały czas miksujemy, dodajemy rozgniecione pastylki stewii lub ksylitol (po 1 łyżce), następnie dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksujemy. Przesiewamy mąkę, kako oraz proszek do pieczenia i przy pomocy szpatułki lub łyżki delikatnie łączymy pianę z sypkimi składnikami. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na chwilę przed wylaniem masy na patelnię, należy wmieszać do niej maliny
DefinicjaSmakuszklanki mielonych płatków owsianych (mąka owsiana) 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa) 3 łyżki ksylitolu 2 jajka 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyża domowego ekstraktu waniliowego 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rabarbar kroimy(...)kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę miodu i dusimy ok 5 min, aż rabarbar puści sok. Zdejmujemy z ognia. Mąkę owsianą, mąkę migdałową, ksylitol, oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Oddzielamy białka od żółtek, Żółtka łączymy z jogurtem/maślanką i ekstraktem waniliowym. Białka ubijamy na sztywno. Sypkie składniki łączymy z masą żółtkowo- jogurtową. Na koniec delikatnie łyżka
DefinicjaSmakufaktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki(...)cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny (można więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
DefinicjaSmakuodświeżyć swoje wspomnienia i przygotować sobie samodzielnie gofry z moimi ulubionymi dodatkami. Wyszły rewelacyjnie. Do gofrów użyłem: 200 gram mąki pszennej - typ 450, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowania (16 gram) cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajek, 100 gram roztopionego masła, 300 ml mleka, 400 ml śmietany 30%, 250 gram truskawek, 250 gram jagód(...)Przygotowanie gofrów zacząłem od przygotowania ciasta. Jest to banalnie proste i przypomina trochę przygotowanie ciasta na naleśniki. Di miski dodałem 200 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajka, 300 ml mleka, 100 gram roztopionego masła oraz szczyptę soli. Całość zmiksowałem na gładką masę - tak aby nie było żadnych
Wyprawy kulinarnenieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam się upiec je na odrobinie oleju – Babcia piecze na dużej ilości klarowanego masła – oczywiście :D Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów szczypta soli 1/3 szklanki mleka 1 jajko + 1 duże jabłko Suche składniki mieszamy razem w misce(...)suchych składników dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy
Ciastkozercymąka kukurydziana – ok. 50 g * bardzo zimna woda mineralna gazowana – 160 ml * sól, pieprz , chili , papryka ostra , imbir – do smaku * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski. Z połowy(...)limonki ścieramy skórkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem , papryką , chili i imbirem a następnie posypujemy startą skórką – wszystko razem dokładnie mieszamy. Mąki przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy – ma powstać gęsta śmietanka. Zanurzamy mięso, obtaczamy i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Ostra na Słodko