pieczenie - 19054 przepisów (strona:390/1271)

Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym 296

łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy waniliowej 150 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone      Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie partiami dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z masą. Na grubych oczkach ścieramy(...)obraną marchewkę, którą dorzucamy do miski. Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach.      Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy

sama złodycz
Mazurek z marcepanem, prażonymi orzechami i czekoladą 159

orzechów ziemnych 5 łyżek masła      Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki zagniatamy i formujemy brzeg, przyklejamy. Wykałaczką robimy wgniecenia lub ozdabiamy w inny sposób. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, po czym(...)przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 25 minut.       2 łyżki masła, pokruszoną masę marcepanową i 1/4 czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Na suchej patelni prażymy orzechy, wysypujemy na mazurka. Pozostałe masło i czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta, zostawiamy do stężenia.  Ostatnie odkrycie

sama złodycz
Mazurek last minute z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami 146

opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki(...)Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy. Konfiturę różaną mieszamy z sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy czekoladą i płatkami migdałowymi. Bon zawsze na miejscu

sama złodycz
Babeczki kawowe z cynamonowym kremem 167

cukru pudru 250 ml śmietanki 24% czubata łyżka cynamonu      Zaczynamy od przygotowania babeczek. W sporej misce mieszamy ze sobą suche składniki - przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W drugim naczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać(...)wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce.      Zabieramy się na krem. Masło ucieramy mikserem na najszybszych obrotach aż do momentu, gdy będzie lekkie i puszyste. Dodajemy śmietankę i krótko ubijamy. Ze swojej strony

sama złodycz
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 200

powstaną drobne, sypkie grudki. Do chwili nałożenia trzymamy w lodówce.     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić dużo dobroci ;) Wsypujemy po łyżeczce bułki tartej i nakładamy od serca(...)rabarbarowo-truskawkowy, przykrywamy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, pieczemy 20 minut w 190-200 stopniach. Wszędzie deszcz i chlapa, jest więc i moja deszczowa piosenka

sama złodycz
Babeczki z białą czekoladą i arbuzowym kremem 206

okazji zbliżającego się święta!  Babeczki (15 sztuk): 100 g masła 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru tabliczka białej czekolady 2 jajka 3/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Krem: 100 g masła 250 g śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru galaretka(...)arbuzowa      Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą połamaną na mniejsze kawałeczki i mlekiem, cały czas mieszając. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sól, ucieramy na gładką masę pozbywając się grudek. Przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy

sama złodycz
Najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą i orzechami 232

50 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich      Masło kroimy na drobniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę, jajko, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy na stolnicy lub blacie. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy czekoladowe groszki i rozdrobnione orzechy włoskie, łączymy dokładnie z masą. Z powstałej kuli odrywamy kawałeczki ciasta, w dłoniach(...)formując ciasteczka - układamy obok siebie na prostokątnej blaszce i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do przyrumienienia, czyli jakieś 35 minut. Wszystkim dzieciakom i dorosłym, którzy wciąż mają duszę dziecka życzę dużo słońca, miłości, dobrego jedzenia i radości z małych rzeczy

sama złodycz
Ciasteczka marchewkowe - carrot cakes 220

szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl startej marchwi- 3-4 szt garść rodzynek Wykonanie: Cukier, jajka I oliwę- ubijamy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia. Miksujemy. Następnie make. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy marchew I rodzynki , mieszamy łyżkką do całkowitego połączenia Porcjami za pomocą łyżki wykładamy do formy mufinowej. Pieczemy

Smaki Edyty
Ciastka Pieguski z żurawiną 206

kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony,  gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniuPiec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalowa kratkę

Grunt to przepis!
C - Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj 151

dobrą sprawę ziemniaki w mundurkach, nie licząc wersji ogniskowej, piekłam pierwszy raz. Już wiem, że będą częstym gościem na naszym stole - są przepyszne!:)   Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj    Składniki: 1 kg ziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet(...)całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania) i obficie suszonymi ziołami, polać oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane ziemniaki i przykryć folią. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze około 20 minut (zimeniaki mają

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik z brzoskwinią 131

g.cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Nagrzać piekarnik do temperatury 190* C Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia makę oraz miękką margarynę, całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do lodówki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę, posypać kakao. Masa(...)plastry brzoskwinie. Białko ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Gotową pianą przykryć warstwę brzoskwiń a na nią wyłożyć  drugą część ciasta ( z lodówki ). Piec ok.1 godz. temp.190

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makowiec na kruchym spodzie 189

przygotowana samodzielnie) Białka ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier i mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć(...)którą zetrzeć na grubych oczkach tarki schłodzoną porcję ciasta (nie mogłam się doczekaż, aż dobrze mi się schłodzi, dlatego zamiast zetrzeć podrobiłam na mniejsze kawałki - ładniej wyglądałoby starte). Piec około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pleśniak z wiśniami 195

jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 400 g wiśni bez pestek Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę(...)jedną jasną część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Piec ok 40 minut na 180 C aż ciasto się ładnie zarumieni

Monia miesza i gotuje
Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami 182

Back Mit sok z połówki cytryny 8 dużych śliwek 1-2 garście płatków migdałowych Kresto 2 łyżeczki proszku do pieczenia W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i tartymi migdałami. Do wymieszanych składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć(...)niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekanika nagrzanego do 180 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka

Monia miesza i gotuje
Ciasto podwójnie malinowe 135

składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml śmietanki 30 % 2 galaretki malinowe 300 g malin woda do przygotowania galaretek  Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody(...)drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 24x30, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania