pieczenie - 19054 przepisów (strona:389/1271)

Karkówka pieczona w serku kremowym. 236

zamarynować karkówkę w serku kremowym o smaku pomidora i bazylii.  Nawet nie oczekiwałem takiego rezultatu po upieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie smaczne. Jako, że piekłem spory kawał mięsa to jedliśmy go z przyjemnością przez trzy dni i nie znudził się nam jego smak.  Mięsko jest idealne na ciepło zarówno jak i na zimno. Bardzo gorąco(...)karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było miękkie, ale proponuję trochę poczekać.  Zamarynowaną karkówkę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 2,5 godziny. Po upieczeniu sprawdzamy czy mięso jest upieczone, wkłuwamy nóż i paczymy jakiego koloru jest sok mięsny, jeżeli jest przezroczysty możemy serwować

Kuchnia Łukasza
"Duma Południa", czyli pieczeń z programu "Ugotowani" 273

Oglądałam ostatnio archiwalny odcinek "Ugotowanych" i jeden z uczestników przygotował fantastyczną pieczeń w ketchupie. Aż mi ślinka pociekła! Posiadam książkę z niektórymi przepisami z tego programu więc oczywiście od razu za nią złapałam. Wyobraźcie sobie moją radość, gdy znalazłam "Dumę Południa"! Oczywiście musiałam ją przygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha(...)musztardę, dwie łyżki ketchupu, bazylię, jajka, i mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Keksówkę dokładnie nacieramy margaryną i wykładamy mięso. Z wierzchu smarujemy ketchupem "od serca". Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie mięso wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, żeby odetchnęło. Kroimy na plasterki i podajemy z warzywami i ziemniaczkami

My Culinary Art
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 257

wędzony i finalnie całość zalewamy doprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pozostałą żurawiną. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C ok. półtorej godziny aż do całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec lub wykałaczkę. Po połowie czasu pieczenia, gdy zauważymy znaczne zarumienienie powierzchni naczynie nakrywamy folią aluminiową, aby przyspieszyć mięknięcie ziemniaków i zapobiec przypaleniu. Zapiekankę

Symfonia Smaków
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 234

serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g  pieczonej dyni , u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem(...)cieście układamy pokruszoną fetę i ser pleśniowy, następnie pokrojoną w plastry dynię, którą delikatnie smarujemy oliwą. Na koniec układamy listki szałwii i wszystko posypujemy przyprawami. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut.  insertCookd("b447f023872355f519c621b840e7e19c

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Migdałowe Nigelli Lawson - dieta bezmleczna 206

wrzucić do garnka. Dodać maliny, sok z limonki, 2 łyżeczki cukru. Uprażyć, ostudzić, zmixować. 2.  Piec nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około

Matka Żywicielka
Pomidory na zimę 248

wystygnięcia do góry dnem. 8. Pasteryzacja na sucho: ostudzone już słoiki ustawić na blaszce do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na maksymalnie 130 C i piec słoiki przez 50 minut. Wyłączyć piec i pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.     Od kilku dni moja Pociecha próbuje marchewki, ziemniaków, dyni, za jakiś czas pewnie dojdziemy

Matka Żywicielka
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami 240

sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia ciasta.W piekarniku piec w temp. 220 stopni C. Nie należy roladek układać blisko siebie jak ja to zrobiłam, (silnie mogą rosnąć) bo ciut mi się

Proste Potrawy
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 243

gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem na bok. Po godzinie pieczenia wyjąłem gęś z piekarnika i zdjąłem pokrywkę naczynia żaroodpornego, a następnie ponownie umieściłem ją w piekarniku, zwiększając temperaturę do 200 stopni. Buraki również wyjąłem z piekarnika, odwinąłem(...)następnie pokroiłem w cienkie półplasterki. W podobne półplasterki pokroiłem również obrane ze skóry gruszki. Tak pokrojone buraki i gruszki ułożyłem na talerzu na przemian. Po około 40 minutach pieczenia bez przykrycia wyjąłem naczynie żaroodporne z piekarnika i wyjąłem z niego gęsie piersi, które odłożyłem na bok.  Na małą patelnię dodałem 2 łyżki miodu i podgrzewałem na średnim ogniu

Wyprawy kulinarne
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 206

zajęło 2h 40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży).  3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy miód i posypujemy cynamonem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Brzoskwinie wyławiamy i odstawiamy na bok. Na 20 minut przed końcem pieczenia, kaczkę polewamy sosem winnym. 4. Kaczkę przekładamy

My Culinary Art
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 417

kroimy w cienkie plastry. Pieczarkę myjemy i również kroimy w cienkie plastry. Na tartce ścieramy ser (minimalna ilość).  Ciasto wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu na ciasto nakładamy sos i dodatki oraz ser żółty. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni

Truskawkowa Fiesta
Kotleciki brokułowo - jajeczne 365

Uwielbiam brokuł i mogę z niego robić dosłownie wszystko! Jakiś czas temu wpadłam na pomysł zrobienia pieczonych kotlecików bez zero procentu tłuszczu. Obawiałam się, że nie wyjdą jakie powinny, ale jednak się myliłam. Wyszły pyszne! Składniki: (6-7 kotlecików): 150 g brokułu 1 ugotowane jajko 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów 1 mała cebula przyprawy (pieprz(...)wrzucamy brokuł, cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko, dwa surowe jajka, płatki owsiane, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam podawać je z pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Żeberka z sosem orzechowym 246

Koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej i ocet - połączyć razem. Marynatą zalać żeberka i wetrzeć marynatę w mięso. Odstawić na 2 godziny. Żeberka przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45  minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec odkryte żeberka przez 10-15 minut. Do żeberek polecam sos orzechowy. SOS ORZECHOWY

kolorowotorcikowo
Tymiankowe udka w śmietanie 290

folią i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Udka piec w 180 stopniach C pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie odkryć brytfannę i piec jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na opiekanie. Zarumienione udka wyjąć z piekarnika. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Ja wybrałam ryż paraboliczny KUPIEC. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym 143

wanilią. Następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut. Masa serowa:  Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę(...)jeszcze ciepły spód brownie. Łyżeczką nakładać mus truskawkowy i delikatnie rozciągnąć go po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić w kwadraty. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 245

ostre i bardzo ostre papryczki chilli;  łagodne kremowe mleczko kokosowe;  świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki);  słodkawo-pikantna bazylia;  cierpkawa trawa cytrynowa;  piekący, lekko pieprzowy galangal;  liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu i jej owoce;  ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która nie nadaje potrawom posmaku ryby, za to doskonale(...)papryczkami należy zawsze umyć ręce wodą i mydłem. W trakcie pracy z nimi nie wolno trzeć rękami oczu ani innych części ciała, gdyż w przeciwnym razie miejsce kontaktu będzie piekło nas całymi godzinami. Po krojeniu chili trzeba też dobrze umyć deskę i nóż. Świeże papryczki należy przechowywać w lodówce owinięte w ręcznik papierowy i włożone do woreczka foliowego. CHIPSY WIEPRZOWE

ClauditteMissCooking