masy i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć w środku już surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie muszą być(...)białe ciasto w dziurki w truskawkach, tak żeby mieć pewność że dobrze przylega do serduszka, można kilka razy uderzyć reż blaszką w stół, żeby uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza. Babeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek
Ciastkozercywyrośnięcia. Wierzch rogali smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli 5 części ciasta, to osiem rogali, co daje 32 szt. Rogale pieczemy ok. 15 - 18 min w 185°C. Rogale możemy ozdobić lukrem i skórkami z pomarańczy lub roztopioną czekoladą. Rada: najlepiej jak mamy 2 blachy, ponieważ w momencie kiedy jedne rogale(...)się pieką, drugie już czekają i sobie rosną. Smacznego
Moniki Smakołykidnia następnego. Moje uwagi : Chleb piekłam w okrągłym naczyniu o średnicy 24 cm. Wydaje się, że lepsza byłaby foremka podłużna. Do upieczenia tego bochenka użyłam połowę składników. A z podanej ilości wychodzą dwa bochenki ; takie w długiej i średniej keksówce. Foremka powinna być dobrze wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia by nie było problemów z wyjęciem
Proste PotrawyFrancji piecze się to ciasto na święto Trzech Króli. Tradycyjnie umieszcza się w nim migdała lub inną "niespodziankę". Jeśli ktoś w swoim kawałku odkryje taki właśnie dodatek to zostaje "królem" i z tej okazji nosi specjalną koronę. Powiem wam szczerze, że jest to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Można je bardzo szybko przygotować, idealne na dzisiejszy dzień(...)lodówki. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy dwa koła o średnicy 23-24 cm (za pomocą talerza lub pokrywki) Umieszczamy jedną część ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy nadzienie zostawiając 3 cm wolnego miejsca od brzegu. Przykrywamy drugą częścią ciasta i dokładnie sklejamy boki, jest to bardzo ważne bo jeśli nie zrobimy
noteskulinarnyfigaPo ugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My
Ala piecze i gotujePotrzebne składniki: 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej mak do posypania Przygotowanie: Orzechy włoskie, nerkowce i pestki(...)podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Marchewki obieramy i mielimy w blenderze na masę. Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym
Łycha smakówczasie z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy ja ponownie do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C. składniki na masę serową: 1000 g białego sera (trzykrotnie zmielonego) 100 g masła 250 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)również delikatnie całość mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy na masie serowej tworząc kratkę, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 50 – 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy go w wyłączonym piekarniku, aż ostygnie. składniki na lukier: ok. 150 g cukru pudru ok. 4 łyżki soku
Domowy Smak JedzeniaKolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa budyniowa(...)posypania ciasta) i wymieszać. Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie warstwę krakersów, na to masę, na to kolejną warstwę krakersów, masa, krakersy i masa. Resztę wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20-25 minut. Wierzch bułek smarujemy rozmąconym żółtkiem, można dodać do żółtka jedną łyżkę mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż staną się rumiane
Apetyczna babeczkaUwielbiam piec różne ciasteczka, muffinki i inne małe słodkości do rączki. Dlaczego? Ponieważ zauważyłam, że moje szkraby bardziej lubią takie słodkości niż ciasta, które trzeba jeść z talerzyka. I zapewne nie tylko moje maluchy wolą trzymać jakieś małe ciasteczko w rączce niż siedzieć przy stole i jeść ciasto. Dlatego moja kolejna propozycja na słodkości do rączki została zaczerpnięta od gruszkazfartuszka(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/2 szklanki roztopionego masła (może być olej) masa cynamonowa
Amatorka kuchennaorzechami SKŁADNIKI : naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2% 1 czubata szklanka mąki 1 łyżka cukru pudru 1 duże jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do natłuszczenia patelni jabłka : około 1,5 kg jabłek 1 cytryna(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka płynnego miodu woda dodatkowo : orzechy włoskie cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder - miksujemy. Na natłuszczonej patelni smażymy rumiane naleśniki. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę (różnej wielkości) - skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do teflonowego rondla
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodudzia, obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce minimum na 8 godzin. Podudzia razem z marynatą wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez około 50- 60 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby były równo pokryte marynatą. Podawać z ulubioną surówką, ziemniakami z wody(...)pieczonymi lub według własnych upodobań. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychmnie najładniejszy sposób, to gdy całe ciasteczko jest z góry pokryte lukrem królewski. Robi się to bardzo prosto: z początku należy za pomocą tubki z papieru do pieczenia, lub rękawa cukierniczego z bardzo małą tylką oprowadzić lukrem brzeg ciasteczka. Po tym do części lukru dodać trochę wody (na ok. 50 g lukru 1 łyżeczka wody) i tak powstałym lukrem(...)wyschnięcia na ok. 10 godzin. Jeszcze czasami dekoruję ciasteczka ornamentami, ale nie umiem tego robić dobrze. Aby udekorować ciasteczka ornamentami należy lukier królewski przełożyć do tubki z papieru do pieczenia, lub rękawa cukierniczego z bardzo małą tylką i wyciskać na ciasteczku dowolne wzorki. Porady: Nie ubijać na wysokich obrotach, bo lukier napowietrzy się i nie będzie zdatny do dekorowania
Kuchnia Łukaszaszklankę gorącej wody przepłukuję ją, zeskrobuję pozostałe w niej przyprawy i przelewam do naczynia z mięsem.) Rolady piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre
Kuchnia z widokiem na ogródpozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem np. do szaszłyków i wyjmiemy
SMYKWKUCHNI