masa jest za sucha należy dodać napar pozostały po grzybach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 60 minut w temp. 180 st. C. Składniki pozwalają na przygotowanie 700g pasztetu. Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić. U mnie nie zdarzyło się, żeby
Pij soki wyciskaneJeżeli zacząłeś od jej topienia to do tego momentu wystygła wystarczająco. Wymieszaj po czym dodaj pokrojoną/pokruszoną chałwę i połącz. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20! minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg). Gotowe! ps. Piekłam wieczorem i stąd ta różnica kolorów. Ciężko zrobić ładnie zdjęcie tak nieatrakcyjnemu plackowi
greenscarfwolnym ogniu przez kilka minut. Przygotowuję ciasto: Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części. Pierwszą cześć wykładam na blaszkę i piekę ok. 12 minut w temp. 180' C (grzałki góra-dół ). Kiedy się upiecze, wykładam pozostałą część ciasta na blaszkę takiej samej wielkości (u mnie jest to po prostu ta sama blaszka(...)ciasto warstwę orzechową. Także piekę ok. 12 minut w temp. 180 ' C. Przygotowuję masę: Jajka energicznie ubijam z cukrem na gładką masę, pod koniec dodaję mąkę. Masę wlewam cienkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuję przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa jest już trochę przestudzona, ale nadal ciepła, dodaję pokrojone masło. Całość energicznie mieszam, aż powstanie
Wielopokoleniowobardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 6 foremek w kształcie gwiazdek, każda w innym rozmiarze. Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem(...)odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy
Kulinarne InspiracjeWspaniały i aromatyczny mięsny pasztet, który wyróżnia się konsystencją. Struktura bardziej przypomina pieczeń, dzięki jednokrotnemu mieleniu mięsa. Pyszna propozycja w sam raz na nadchodzące Święta. Pasztet przygotowałam w prześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego 1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe(...)maszynce, ale tylko jeden raz by zachować włókna mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Do keksówki wkładamy połowę masy mięsnej, układamy śliwki, przykrywamy resztą pasztetu i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C, środkowa półka, termoobieg
Gotowanie i blogowanieWykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną smalcu. Zachowajcie minimalne odstępy pomiędzy pierniczkami- troszkę urosną. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 8 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie korzenny zapach, pierniczki urosną i zrumienią się po bokach. Zbyt długo pieczone mogą okazać się twarde
Nastoletnie WypiekanieMyślę, że takich maniaków marcepanowych jak ja jest więcej i pokusicie się o zrobienie tych kartofelków. Ja robię je z marcepanu domowej roboty ,ale kto nie
Ala piecze i gotujepozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami(...)wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, ustawić 200 stopni
FitKotmiksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już jeść możemy. Składniki: 2 wiejskie jaja, 60 g cukru trzcinowego, 50 ml oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek, 100 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 8 szt. physalis, ponadto: cukier trzcinowy do posypania(...)gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis . Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie 15-20 min. Smacznego
Moniki Smakołykirondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut. - pierniczki studzimy na kratce LUKIER: białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę
SMYKWKUCHNIblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 3 krążki (2 płaskie i 1 mniejszy, może być nieco szpiczasty). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą, cynamonem i kawą rozpuszczalną. Pomarańczę filetujemy
Mienta blogbakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym oraz sokiem z cytryny - do smaku. Naszykować blachę do pieczenia - najlepiej tę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na środku narysować kółko o średnicy 25 cm. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować
Kulinarne Inspiracjedużej misce miksuję razem ziemniaki, jajka, marchewkę, cebulę, kaszę, olej i przyprawy. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka nan. Ale klasyczna wersja ze śmietaną też jest dobra. Zwykle jem ją prosto z pieca
Ugotowane pozamiataneW okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan
Ala piecze i gotuje