pieczenie - 19054 przepisów (strona:393/1271)

Prosta zapiekanka z ziemniakami 205

mięsa warzywa, jeżeli patelnia jest za mała, to odkładamy mięso do garnka i osobno smażymy warzywa. Trzeba pamiętać, żeby ich nie rozgotować, bo będą się jeszcze dość długo piekły. Jeżeli używamy mrożonek to warto odparować z nich trochę wody. Podsmażone warzywa mieszamy z mięsem i doprawiamy. Jak już pisaliśmy, można w tym miejscu dodać przecieru pomidorowego, troszkę musztardy, czy śmietany(...)warstwa podobnie jak dolna może być gruba. Przyprawiamy ziemniaczki. W czterech miejscach robimy małe zagłębienia i wbijamy jajka, tak żeby nie uszkodzić żółtka. Całość posypujemy tartym serem i do pieca. Pieczemy w temperaturze około 200’C (termoobieg 180’C) przez 40-50 minut. Tak żeby ziemniaki były miękkie, dużo zależy od rodzaju ziemniaków, oraz ich grubości. Jeżeli

KasiaiKrzysiu.pl
Pieczony kurczak w żurawinie 120

kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem i solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kurczaka układamy nasiąkniętą żurawinę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 godz. i 20 minut ( całość ). W trakcie pieczenia po zarumienieniu z jednej strony odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie odwracamy i podlewamy wodą z moczenia żurawiny. Przykrywamy folia(...)aluminiową i pieczemy w taki sposób do końca. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create

Smaki Ewy
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 190

równie smakowita. Pieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO! Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie nie jest może zaskakujące(...)błonę, następnie kroimy ją na plasterki. Kiedy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy na placek, układamy go na blasze wysmarowanej oliwą. Na cieście rozsmarowujemy bryndzę, układamy cebulę z czosnkiem oraz kaszankę. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 12 minut. Przed podaniem kroimy i posypujemy pieprzem. A na deser coś tam o wiankach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pide z cukinią i fetą 181

ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana do posypania blachy do pieczenia na wierzch: 2 małe cukinie 200 g sera feta 4 łyżki oliwy pul biber lub płatki chilli do smaku Przygotowanie: W miseczce wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i 100 ml wody(...)placek przykryj 1/4 plastrów cukinii oraz 1/4 pokruszonego sera feta. Blachę lub kamień do pizzy wyjmij z piekarnika, obsyp semoliną lub kaszką kukurydzianą, przełóż na nią przygotowaną pide i piecz przez 8-10 minut. U mnie 2 placki mieściły się na jednej blasze, dlatego piekłam pide w dwóch turach. Gorącą pide podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź

Chilli Czosnek i Oliwa
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 239

rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy bułeczki i pieczemy ok. 15 minut. Ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Nadal tkwię w kryminalnej rzeczywistości. W kolejce czeka "Okularnik" Katarzyny Bondy

Dzieje kuchennej Wiewióry
soczysty, kruchy kurczak z rękawa z cebulą i marchwią... 205

kilka godzin kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia razem z dodatkami, marynatą, wlać wodę z przyprawą w płynie i mocno zawiązać końcówki, rękaw włożyć do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku nagrzanym do 220 C. grzanie góra/dół około 80 minut, potem rozciąć rękaw i usunąć z naczynia i piec z 30 minut w 180 C w termoobiegu kurczak

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 201

zamówienie na spotkanie z ludźmi, których niedawno poznałam. Dla mnie to była impreza na koniec urlopu, bo niestety dobiega końca i od poniedziałku czeka mnie wielkomiejska rzeczywistość. Rogaliki piekę zawsze z domowej roboty marmoladą z pigwowców, ale możecie użyć innej. Polecam jednak marmoladę, a nie powidła czy dżem, żeby nie wypływały z ciach. Oczywiście proporcje zmniejszcie do połowy, chyba(...)szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik. Można oczywiście posmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 30 minut. Jeść niezbyt gorące.  Za takie ciacha dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa

Weekendy w domu i ogrodzie
Twarogowe placuszki 155

proszku do pieczenia ok. 5 łyżek mąki jakieś dodatki np. owoce, czekolada, dżem itp.  Wykonanie: Twaróg mieszamy w misce z jajkiem. Następnie dodajemy kefir, cukry, proszek do pieczenia i mieszamy razem. Na końcu dodajemy mąkę (tyle, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany) i ponownie mieszamy. Smażymy małe placuszki na odrobinie oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami

psgotujemy
Chlebek nocny z kaszy jaglanej 204

tych "oczekujących". Jakiś czas temu publikowałam przepis na drożdżówkę kobiety pracującej , którą odstawiamy do wyrośnięcia na czas ok. 8 godzinnej pracy. Dziś z serii nocnych :) Czyli wieczorem mieszamy, rano pieczemy. Wyszedł pyszny ! smakuje wybornie np. ze świeżym ogórkiem, ale także na słodko np. z dżemem. Składniki: ½ kg mąki, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 300 ml wody, 15 dag ugotowanej ostudzonej kaszy(...)wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do formy, przykryć ścierką i odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, odstawić na  30 minut przed pieczeniem. Po czym piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
JOGURTOWE RACUSZKI MALINOWO – KOKOSOWE 170

się w fantastyczny deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * jogurt grecki – 2 łyżki * cukier – 2 łyżki * proszek do pieczenia(...)łyżeczka * napój kokosowy Alpro – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 4 łyżki * maliny – ok. 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodajemy jajko, jogurt grecki, napój kokosowy oraz wiórki – wszystko razem dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wylewamy po 2-3 łyżki, układamy maliny i smażymy

Ostra na Słodko
Makaron w pure z pieczonych młodych buraczków 162

Oryginalny makaron na lato. Pure z pieczonych buraczków podsmażone z czosnkiem i cebulką na oliwie z oliwek, posypane świeżym tymiankiem pachnie niebiańsko i pobudza wszystkie i zmysły. Dodatek chrupiących orzeszków pinii i mozzarelli jest dopełnieniem makaronu. Składniki  (2 porcje): 160 g makaronu Fettuccine  z pszenicy durum 2 małe buraki 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku(...)łyżka orzeszków pinii do posypania 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku 1 łyżeczka świeżego tymianku garstka mozzarelli do posypania Przygotowanie  (15 minut bez pieczenia): - przekrojone na pół młode buraczki pieczemy w piekarniku w 150 stopniach ok 1,5 godziny lub do uzyskania miękkości - gotujemy makaron z godnie z opisem

Pora na pora i pomidora
Sałatka z selera naciowego i indyka 232

selera naciowego. Połączenie jak dla mnie w sam raz, pożywne, sycące i zdrowe, a i szybkie do przygotowania. Składniki: 3 -  4 łodygi selera naciowego około 300 g pieczonego indyka (bez skóry) 1 papryka czerwona 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem mały pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Z indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki. Seler umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością soli (u mnie 1/2 łyżeczki). Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki. Koperek i cebulę umyć, drobno posiekać. Sok z cytryny, oliwę i czosnek dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić

Kuchcik gotuje
Surówka z młodej kapusty 265

Wiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i

Ala piecze i gotuje
Rafaello na biszkopcie 533

delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wylać ciasto  na blaszkę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto równo na całej powierzchni. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu ciasta jeszcze gorące obracamy papierem do góry i usuwamy go. Miskę szklaną lub metalową o średnicy na górze(...)wykładamy wewnątrz upieczonym ciastem. (patrz zdjęcie poniżej) Jest ono elastyczne i miękkie i fajnie się dopasowuje do kształtu miski. Lekko dociskamy do brzegów. W tym czasie pieczemy drugie ciasto. Wycinamy z niego koło o średnicy 24 cm tak aby można było przykryć wierzch ciasta. Pozostałe kawałki wykorzystamy do przełożenia kremem i nie przejmujcie się można ciasto przekładać z małych kawałków

O kuchni z uczuciem