SKŁADNIKI na 2 duże blachy: 2 margaryny do pieczenia Kasia 60 dag mąki pszennej 30 dag marchewki startej na cienkich oczkach tarki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp
Blondynka Gotujejajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mleka 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) 100 g czekolady Wykonanie: Masło utrzeć na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać(...)białości i puszystości. Wbijać jajka po jednym, ciągle miksując. Jeśli zbyt szybko dodamy wszystkie jajka, masa zważy się!! Następnie wmiksować ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, kakao i po łyżce dodawać do masy cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko. Do gotowej masy wmieszać czekoladę. Piec 170°C, 25 minut, do suchego patyczka
Blondynka Gotujelodówki na minimum 2 godziny, im dłużej tym lepiej. Po czasie oczekiwania pieczemy w temperaturze 200°C , hmmm zwykle piekę na wyczucie około 1,5 h, może dwie. Po prostu trzeba sprawdzać mięso aby było miękkie. W połowie pieczenie przewracamy mięso na drugą stronę. SMACZNEGO
Blondynka Gotujemąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam. Masło utarłam mikserem do białości na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam po jednym jajku , ciągle miksując. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko(...)połączenia składników, autorka mieszała widelcem. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyłam do formy (sięgało do około 3/4 wysokości formy). Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową. SMACZNEGO !!! Źródło : Moje Wypieki
Blondynka Gotujeszklanki mleka (310 ml) 1 i 1/4 łyżeczki miodu 3 szklanki wiórków kokosowych (310ml) 1/2 szklanki cukru (125 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka, dobrze roztrzepane(...)Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200°C. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, zestawić z ognia. Wymieszać wiórka kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym razem była dokładnie wymieszana. Piec
Blondynka Gotujewcześniej z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kosteczki, każdą kostkę pokroić na 4 części. Piekarnik nagrzać do 160°C, przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszać. W drugiej misce ucierać masło z dodatkiem cukru trzcinowego i białego, oraz ekstraktu waniliowego przez około 8 minut(...)dłonią lub łyżką. Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wykładać na blachę, zachowując kilkunastocentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się 9 porcji (ciasto rośnie i rozlewa się w piekarniku). Pieczemy przez około 14-15 minut,aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyciągamy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące
Blondynka Gotujefotografowania jedzenia, wolę gotować, piec, a do robienia zdjęć wciąż brakuje mi cierpliwości. Wracając do ciastek, to wykonanie jest banalnie proste, miksujesz, zagniatasz, robisz wałeczek, włączasz piekarnik, kroisz i pieczesz, a potem....potem trudno się im oprzeć:) Składniki na dwie duże blachy: 175 g masła 75 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka mleka(...)części formujemy wałeczek, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, kroimy na plasterki, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy. Przechowujemy w hermetycznym pudełku. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujełyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy(...)Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty
Blondynka Gotujeciasto wyjąć. Pokroić na 5-7 mm plasterki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli będą troszkę niekształtne, to nic nie szkodzi, w czasie pieczenia kształt się wyrówna. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić na kratce. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujełyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy paski o długości ok. 10 cm. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut. Studzimy na kratce, przekrawamy na połowę i nadziewamy kremem. Wierzch przyozdobiłam roztopioną czekoladą mleczną. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO EKLERKI OPADNĄ!!!!!!! Waniliowy Creme Patissiere: 600 ml mleka ziarenka z jednej laski wanilii
Blondynka Gotujełyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Wykonanie: W pierwszej kolejności rozgrzewamy gofrownicę. Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy olej, mleko i żółtka. Wszystko razem miksujemy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z solą, które po ubiciu musimy delikatnie wmieszać w mieszaninę mąki, mleka, oleju, proszku(...)żółtek. Gotowe ciasto wylewamy partiami na gofrownicę i pieczemy kilka minut na rumiany kolor. Gotowe gofry studzimy na kratce. Z czym podajemy? Z czym tylko chcecie! Ja podałam z ubitą kremówką, bananem i moim musem truskawkowym . Pycha! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujemomentu, aż przestałam czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze(...)można babkę upiec w dwóch małych keksówkach. Pieczemy ok. 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy 15 minut w formie. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na kratce. Wystudzoną albo posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Ja polukrowałam (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody). SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujebyło 180 g masła) 150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 2 cytryny (skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej(...)pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone
Blondynka Gotujemąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam. Masło utarłam mikserem do białości i na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam jajka jedno po drugim. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko(...)połączenia składników. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam do foremek. Piec w temperaturze 150°C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie
Blondynka Gotujemąką pszenną. Można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę żytnią lub inną swoją ulubioną. Polecam. Bułeczki z pestkami dyni PRZEPIS /na 10 sztuk/ Temperatura piekarnika: 200 o C Czas pieczenia: 40 min. Składniki 300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850 300g mąki pszennej, typ 550 30g świeżych drożdży/2 łyżeczki drożdży instant 60g roztopionego masła 250ml ciepłej wody(...)powietrza). Przykryć ściereczką w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać nieregularne czworokąty. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posypać pozostałą resztą pestek z dyni. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h. Przed wstawieniem do piekarnika, wierzch bułeczek zwilżyć wodą. Piec w temperaturze 200C ok. 40min. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com