pieczenie - 19054 przepisów (strona:376/1271)

Biszkopt z pierniczkami i kremem budyniowym 248

pieczenia, szczypta soli. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać na przemian żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 35 minut w temp. 170st.  Ostudzić i przekroić na 2 części.  Dodatkowo: 350g pierniczków,  500g

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami 196

czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek.  Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej pomarańczy i 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Wymieszać.  Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną(...)pianę. Całość bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła.  Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 22cm. Wierzch posypać resztą grubo posiekanej czekolady.   Piec około 45 minut w temp. 180st.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Murzynek z konfiturą z wiśni 225

150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków,  125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady,  300g domowej konfitury z wiśni,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  szczypta soli.  Masło stopić, dodać(...)posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć.  Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej.  Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa:  40g masła

Z miłości do słodkości
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1160

250g mąki pszennej, 2 żółtka, 100g cukru, 150g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%.  Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa:  250g maku mielonego (użyłam(...)Każdą masę dokładnie wymieszać.  Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej i na koniec orzechowej. Wierzch przykryć masą serową.  Piec około 75minut w temp. 175st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Babeczki - Rudolf Czerwononosy 130

dodatkiem czekolady, zaś krem rozpływający się w ustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):) Inspiracja Składniki:  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 łyżki proszku do pieczenia,  3/4 szklanki cukru,  2 jajka,  1/2 laski wanilii,  100g mlecznej czekolady,  3/4 szklanki mleka,  szczypta soli, łyżeczka cynamonu(...)nasion kardamonu 230 g masła lub margaryny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem.  Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys.  Piec

Z miłości do słodkości
Seromak na kruchym cieście 426

takie dwa w jednym:)  Ciasto: 500g mąki pszennej,  200g masła,  200g cukru,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami(...)cytryny Ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę.  Rozsmarować na cieście. Posypać resztą kruszonki.  Piec około 50minut w temp. 175st.  Ostudzić i polukrować

Z miłości do słodkości
Tarta migdałowo - pomarańczowa 162

dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. Nadzienie:   4 jajka,  1 żółtko,  200 g cukru pudru trzcinowego(...)Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z wyciśnięty z pół pomarańczy.  Masę przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st.  Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Herbaciana babka z pieprzem 144

gorzkiej czekolady,  cukier puder do oprószenia.  Wykonanie Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić, by przestygła, po czym ją przecedzić.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika. Dodać masło, posiekać nożem, by składniki się połączyły. Wlać herbatę, dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na dość duże kawałki, dodać do ciasta(...)wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną foremkę - keksówkę, równomiernie rozprowadzić i piec około 60 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.                                                                 Smacznego

Z miłości do słodkości
Ciasteczka Bałwanki przekładane kremem śmietankowym 211

łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  2 łyżki maku,  1/2 laski wanilii, skórka starta z 1/2 cytryny.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć(...)godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  200g serka śmietankowego,  1/3 szklanki cukru pudru,  1/2 laski wanilii,  1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Serek utrzeć z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz nasionami wanilii. Kremem przekładać ciastka. Polukrować. Foremka jest bardzo wygodna

Z miłości do słodkości
Tort w kształcie gitary 202

nadzieję, że smakował:)) Biszkopt:  7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  3 łyżki zimnej przegotowanej wody. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Piec ok. 35min w temp. 175st.  Ostudzić i wyciąć

Z miłości do słodkości
Nutelka - ciasto z brzoskwiniami, kremem, czekoladą i truskawkową pianką 732

łyżka octu,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty

Z miłości do słodkości
Babka z porzeczkami 176

proszku do pieczenia,  1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone). Wykonanie Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.  Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej formy do babki. Wsypać połowę porzeczek, wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę porzeczek.  Piec około 40 minut w dość mocno nagrzanym piekarniku

Z miłości do słodkości
Ciasto lawendowo - porzeczkowe 211

200g czerwonych porzeczek,  2 łyżki cukru pudru.   Wykonanie Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej(...)bułki tartą foremki keksówki. Piec około 70 minut w temp. 180st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.                                                                              Smacznego

Z miłości do słodkości
Sernik waniliowo - czekoladowy 201

proszku do pieczenia,  150g brązowego cukru,  łyżka cukru waniliowego,  jajko,  200g masła lub margaryny,  łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut(...)czekoladowych. Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Polewa:  50g masła,  łyżka mleka

Z miłości do słodkości
Ciasto z białek z bananem i bakaliami 258

Prawda, że proste? Składniki: 3 białka,  szczypta soli,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki soku z cytryny,  2/3 szklanki mąki pszennej,  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka oleju,  duży banan,  łyżka rodzynek (użyłam Kresto),  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack). Wykonanie Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie(...)soku z cytryny. Posypać rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier oraz sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na banana.  Piec około 30 minut w temp. 180st. Wyjąć z formy, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości